Μετά τον επαναληπτικό διαγωνισμό της ΕΑΣ Ορεστιάδας στις αρχές του μήνα, που κατοχύρωσε πρώτος τα 26 λεπτά για τους δικούς του παραγωγούς, έρχεται εδώ και μερικές μέρες η σειρά του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣ γη» να δώσει την επιλογή για κλείσιμο στο επίπεδο των 26 λεπτών το κιλό στη τσέπη του παραγωγού. Από την άλλη, για την ώρα κανένα εμπορικό σπίτι δε φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα για φιξάρισμα στην τιμή αυτή, μένοντας για ακόμα μια βδομάδα στα ασύμφορα 24-25 λεπτά, ανάλογα την ποιότητα.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 989 της Agrenda
Με την ευρωπαϊκή αγορά σκληρού σίτου να έχει σταθεροποιηθεί για τα καλά τις τελευταίες τρεις βδομάδες στο εύρος 295-305 ευρώ ο τόνος FOB, το εγχώριο εμπόριο βρήκε την ευκαιρία να αποδεσμευτεί με σημαντικό κέρδος από τα σιτάρια που κλείστηκαν στα 23 λεπτά πάνω στ’ αλώνια, με αποτέλεσμα τις επόμενες 15 μέρες να αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για εξασφάλιση ποσοτήτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται μικρή αναπροσαρμογή των προσφερόμενων τιμών για την πρώτη ποιότητα στα 26 λεπτά το κιλό, τιμή που εναρμονίζεται πλήρως με τα 300 ευρώ FOB της Ελλάδας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, περίπου το 40% της ελληνικής σοδειάς παραμένει ανοιχτό, ήτοι 350-375.000 τόνοι.
Όσοι έχουν παραδώσει ανοιχτά με προκαταβολές των 15 και 20 λεπτών και δεν έχουν ακόμη φιξάρει, θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από το παράθυρο αυτό που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά, το οποίο βέβαια ίσως να έχει και ημερομηνία λήξης. Μέχρι στιγμής, πολλοί λένε πως οι Τούρκοι δεν έχουν βγει όσο επιθετικά αναμενόταν για να πουλήσουν τη δική τους σοδειά, λειτουργώντας περισσότερο ως μεσίτες για την παραγωγή τρίτων. Η Τούρκικη Αρχή Σιτηρών κρατάει ως τιμή για το σκληρό σιτάρι πρώτης ποιότητας τιμή στα 320 ευρώ FOB ο τόνος, όμως λίγοι αγοράζουν, ενώ οι ισορροπίες στην αγορά δεν μπορούν να αποτρέψουν την Τουρκία από το να αλλάξει πολιτική εν μια νυκτί.