Όσον αφορά τη Φότζια, τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% παίρνουν τιµή αποθήκης εµπόρου 320-325 ευρώ ο τόνος. Η δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% τιµή αποθήκης εµπόρου 308-313 ευρώ ο τόνος και η τρίτη ποιότητα (mercantile) αποσπά 298 µε 303 ευρώ ο τόνος.
Η αγορά στη πράξη θα συνεχίσει να βιώνει τις επόµενες βδοµάδες µικρή άνοδο υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Η Ιταλία συνεχίσει την απαγόρευση εισαγωγών σε ρωσικό σκληρό σιτάρι
- Η Τουρκία συνεχίσει να κρατάει ψηλά τις τιµές εξαγωγής
- Το δολάριο συνεχίσει να µένει ψηλά και κοντά στο 0,97 µε το ευρώ
Οι τρεις αυτές προϋποθέσεις φαίνεται πως θα επαληθευτούν για διαφορετικούς λόγους η καθεµία.
Στο παρόν σκηνικό λοιπόν, τα µεσογειακά FOB παραµένουν οριακά πάνω από 300 ευρώ ο τόνος για τις πρώτες δύο ποιοτικές κατηγορίες σκληρού, ενώ η ελληνική σοδειά έχει ήδη εξαχθεί σε ποσοστό µεγαλύτερο του 55%. Η εγχώρια κατανάλωση στα χαρτιά φαίνεται πως έχει µειωθεί, ωστόσο καλά πληροφορηµένοι άνθρωποι της αγοράς εξηγούν πως υπήρχαν σηµαντικά αποθέµατα στο εµπόριο από την προπέρσινη (πλέον) χρονιά.
Στην πράξη λοιπόν, φέτος πάνω από 600.000 τόνοι σκληρού ίσως βρουν το δρόµο τους για τις αγορές του εξωτερικού µέχρι να φύγει η Άνοιξη, ενώ παραδοσιακά η «πίτα» της χρήσης µοιράζεται 50-50 µεταξύ εξαγωγής και εγχώριας κατανάλωσης. Είναι λοιπόν πλέον ορατό ένα σενάριο στο οποίο τα αλώνια του Ιουνίου θα συµπέσουν µε µια οριακή από πλευράς αποθεµάτων κατάσταση και σε τιµές ίσως υψηλότερες από τα σηµερινά επίπεδα. Όπως και να χει, κρίσιµες είναι οι προθέσεις σποράς στον Καναδά και την Τουρκία, που θα διαφανούν το επόµενο διάστηµα.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 1001 της Agrenda