BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σε χαμηλό 9ετίας πλέον οι εξαγωγές σιτηρών Ρωσίας χάνει έδαφος σε Ευρώπη

Σε χαμηλό 9ετίας οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών, χάνει έδαφος στην Ευρώπη Τον Φεβρουάριο του 2025, οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό, μειώνοντας 2,4 φορές σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Σιτηρών, το διάστημα αυτό εξήχθησαν μόλις 2,3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, που είναι ο μικρότερος όγκος για τον Φεβρουάριο τα τελευταία εννέα χρόνια.

original_2

Μαρία Γιουρουκέλη

96
0

Ειδικότερα, 1,77 εκατ. τόνοι σιταριού, 181 χιλ. τόνοι κριθάρι και 166 χιλ. τόνοι καλαμπόκι διατέθηκαν προς εξαγωγή. Αυτή η πτώση των προμηθειών επηρέασε σημαντικά τη θέση της Ρωσίας στη διεθνή αγορά, όπου άρχισε να χάνει έδαφος έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών που προσφέρουν σιτηρά σε χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση Forbes.

Αυτή η μείωση των εξαγωγών συνοδεύτηκε από αλλαγές στις αγορές αγοραστών: αν νωρίτερα η Ρωσία προμήθευε σιτάρι σε 42 χώρες, τον Φεβρουάριο του 2025 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 18. Η μεγαλύτερη ποσότητα σιταριού κατευθύνθηκε στην Αίγυπτο, ωστόσο, στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, οι όγκοι αγορών μειώθηκαν σημαντικά. Ένας από τους λόγους για αυτό ήταν ότι οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας άρχισαν να πωλούν σιτηρά με όρους 4-5 $ φθηνότερα, γεγονός που περιέπλεξε περαιτέρω τον ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Αντίστοιχα, οι τιμές για το ρωσικό σιτάρι αυξήθηκαν στα 250 δολάρια ανά τόνο, που ξεπέρασε τις τιμές των ευρωπαίων προμηθευτών, αλλά δεν ήταν σε θέση να καλύψει το κόστος των Ρώσων εξαγωγέων.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση είναι οι κρατικές ποσοστώσεις εξαγωγών, οι οποίες περιορίζουν τις δυνατότητες πωλήσεων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με αναλυτές, οι εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία την τρέχουσα περίοδο ενδέχεται να μειωθούν στους 40-41 εκατομμύρια τόνους, που είναι σημαντική πτώση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τα αρνητικά περιθώρια για πολλούς εξαγωγείς, οι οποίοι πλέον αναγκάζονται να πωλούν σιτηρά με ζημία λόγω των χαμηλών τιμών στην εγχώρια αγορά. Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι επίσης αισιόδοξες, καθώς η έλλειψη υγρασίας σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε άλλη μια κακή συγκομιδή το 2025.

Η μείωση του όγκου των εξαγωγών προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους αγρότες, καθώς το κόστος παραγωγής σιτηρών αυξάνεται και οι τιμές των σιτηρών στην εγχώρια αγορά παραμένουν σταθερές, αλλά σε χαμηλό επίπεδο. Σε μια κατάσταση όπου οι ποσοστώσεις εξαγωγής σιτηρών δεν πληρούνται πλήρως, οι εταιρείες αναγκάζονται να μειώσουν τον όγκο των πωλήσεων ή να μεταβιβάσουν τις ποσοστώσεις τους σε άλλους εμπόρους. Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη και μια μικρή αύξηση των τιμών θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς εξαγωγείς να βγουν από τη ζημιογόνο ζώνη, αλλά η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση.

Γενικά, το πρόβλημα της πτώσης των εξαγωγών σιτηρών είναι μόνο μέρος μιας δύσκολης κατάστασης για τους Ρώσους αγρότες, η οποία περιλαμβάνει επίσης υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλή ζήτηση προϊόντων στις ξένες αγορές. Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τις ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές των σιτηρών, γεγονός που περιπλέκει σημαντικά τη θέση της στην παγκόσμια αγορά. Στο μέλλον, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση των εξαγωγών και ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία της χώρας.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκλείσει την εισαγωγή πρόσθετων μη δασμολογικών μέτρων που θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν την εγχώρια αγορά σιτηρών και να περιορίσουν τις εξαγωγές της σε περίπτωση πτώσης της συγκομιδής φέτος. Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες ενδέχεται να περιορίσουν περαιτέρω τις προμήθειες στις ξένες αγορές και να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στο εσωτερικό της χώρας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί αποτελούν μια αρνητική πρόβλεψη για τον ρωσικό αγροτικό τομέα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Η κατάσταση στην αγορά σιτηρών παραμένει δύσκολη και οι εξαγωγείς από τη Ρωσία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω δυσκολίες όσον αφορά την εκπλήρωση των ποσοστώσεων και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία