Η εταιρεία λιπασμάτων Kiwa Bio-Tech Products Group Corp, ανακοίνωσε την έως και 30% μεγαλύτερη διαλυτότητα σε λιπάσματα που έχουν επεξεργαστεί με καινοτόμες διαδικασίες, κάτι που κάνει πιο εύκολη τη λίπανση μέσω στάγδην αρδευτικών συστημάτων.
Η εταιρεία λιπασμάτων Kiwa Bio-Tech Products Group Corp, ανακοίνωσε την έως και 30% μεγαλύτερη διαλυτότητα σε λιπάσματα που έχουν επεξεργαστεί με καινοτόμες διαδικασίες, κάτι που κάνει πιο εύκολη τη λίπανση μέσω στάγδην αρδευτικών συστημάτων.
Το παράδειγµα ενός οργανωµένου προβατοτρόφου από το Κάστρο Βοιωτίας (το οποίο παρουσίασε στ...
∆υνατότητες που ακόµα δεν έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί στην Ελλάδα έχει η...
Τίποτα δε θυµίζει στην αγορά του χοιρινού αυτή την περίοδο ότι πλησιάζουν οι χριστουγεννιάτ...
Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για το ρόδι και τον χυµό του, όπως λένε στην Agrenda τόσο συνεταιρισµοί και εταιρείες που αξιοποιούν εµ...
Πρωτόγνωρη ζήτηση γνωρίζει το έξτρα παρθένο χαµηλής οξύτητας (έως 5 γραµµές) στη Λακωνία, όπου η παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου είναι σηµαντική ακόµα και φέτος π...
Πρωτόγνωρη ζήτηση γνωρίζει το έξτρα παρθένο χαµηλής οξύτητας (έως 5 γραµµές) στη Λακωνία, όπου η παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου είναι σηµαντική ακόµα και φέτος π...
Ενδείξεις για ζωηρή ζήτηση της ελιάς Καλαµών από τη διεθνή αγορά καταγράφονται φέτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Η εν λόγω ποικιλία µοιράζεται µαζί µε την Χαλκιδικής την πρώτη θέση όσον αφορά τις εξαγωγές επιτραπέζιων από την Ελλάδα, αν και έρχεται δεύτερη όσον αφορά τις παραγόµενες ποσότητες.
Μία πολύ καλή εµπορική σεζόν προδιαγράφεται η φετινή για τα ακτινίδια Hayward, τα οποία έχουν έντονη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού και πωλούνται αυτό το διάστηµα απ’ τους παραγωγούς έναντι 35-48 λεπτών το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα, επιβεβαιώνοντας τα δηµοσιεύµατα της Agrenda στην αρχή της φετινής σεζόν, πριν τρεις εβδοµάδες.
Ακόµα πιο δυνατό ξεκίνηµα έκανε φέτος το ελληνικό αβοκάντο από άποψη τιµών παραγωγού, που φτάνουν για τις ποικιλίες Fuerte και Zutano, οι οποίες µαζεύονται τις τελευταίες ηµέρες, στο 1,70-2 ευρώ το κιλό, αποδεικνύοντας ακόµα µια φορά τη δυναµική που έχει το προϊόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Ζωηρό ενδιαφέρον καταγράφεται για το ελληνικό κάστανο, ιδιαίτερα φέτος, καθώς στη ζήτηση από πλευράς Ιταλών µεσιτών, που ήταν ισχυρή και τα δύο προηγούµενα έτη, προστέθηκε και η ζήτηση από άλλες χώρες (Ρουµανία, Τσεχία, Ουγγαρία), ενώ αυξηµένο είναι το ενδιαφέρον και στην εσωτερική αγορά. Έτσι, λόγω και των καλών τιµών που λαµβάνει το προϊόν και των λίγων εργασιών που απαιτεί η καλλιέργεια, αρκετοί ετεροεπαγγελµατίες αποφασίζουν να αχοληθούν µε αυτήν και πολλοί παραγωγοί αυξάνουν τις εκτάσεις τους µε νέες φυτείες. Αυτές προστίθενται στα υπάρχοντα ήµερα φυτά και στις αυτόχθονες καστανιές, οι οποίες σε µεγάλο ποσοστό, ωστόσο, έχουν εξαφανιστεί από το έλκος της καστανιάς που πλήττει την καλλιέργεια τις τελευταίες 2 δεκαετίες.
Ισχυροποιείται χρόνο µε το χρόνο ο πυρήνας καλλιεργητών τριαντάφυλλου στη ∆υτική Μακεδονία. Η ζωηρή ζήτηση που καταγράφεται από τις αγορές για ελληνικό ροδέλαιο και ροδόνερο, είναι πολλαπλάσια της υπάρχουσας προσφοράς, εξασφαλίζοντας, αν µη τι άλλο, σίγουρη απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής.
Αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας, η οποία όµως είναι ακόµη στα σπάργανα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια έγκειται στην ανοδική ζήτηση στην εγχώρια αγορά, που καλύπτεται ως επί το πλείστον από εισαγόµενο προϊόν από Ιταλία, Γαλλία, Αµερική και Κίνα.
Σηµάδια αναπτέρωσης φαίνονται στην αγορά ελληνικής µαύρης σταφίδας όσον αφορά τη ζήτησή της από το εξωτερικό, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτεται από την προσφορά. Ενδεικτικό είναι ότι οι πρώτες τιµές εξαγωγής φέτος είναι κατά 17% περίπου αυξηµένες από την περσινή σεζόν, στο 1,40-1,60 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Με αµείωτη ένταση συνεχίζεται και φέτος για τρίτη συνεχόµενη σεζόν το ενδιαφέρον παραγωγών και ετεροεπαγγελµατιών όσον αφορά τις φυτεύσεις φιστικιών. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν εξαντληθεί απ’ τα φυτώρια τα δέντρα για τις φυτεύσεις που γίνονται απ’ το τέλος του ’16 έως αρχή του ’17 και όσοι δεν τα έχουν κλείσει ήδη θα πρέπει να περιµένουν το νέο έτος για να προχωρήσουν σε παραγγελίες, πλέον για τις φυτεύσεις της επόµενης σεζόν. Υπενθυµίζεται ότι το φαινόµενο αυτό της πρόωρης εξάντλησης των δέντρων από τα φυτώρια παρατηρείται για 3η χρονιά φέτος, ενώ προηγουµένως υπήρχε διαθεσιµότητα τουλάχιστον έως τον Σεπτέµβρη.
Πέρσι « κάηκαν» γιατί η µεγάλη παραγωγή στον θεσσαλικό κάµπο φράκαρε τις βιοµηχανίες και η ντοµάτα σάπιζε στο χωράφι και φέτος γιατί η χαµηλή τιµή και η λιγοστή παραγωγή βγάζει ίσα τα έξοδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Η ζήτηση της περασµένης χρονιάς έφερε πολλά στρέµµατα φέτος στα κρεµµύδια και παρ’ ότι οι αποδόσεις δεν είναι ιδαίτερα καλές, κυρίως λόγω καύσωνα, οι τιµές παραγωγού έχουν πάρει τον κατήφορο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 20 Αυγούστου. Με 15 λεπτά το κιλό και µ’ αυτές τις στρεµµατικές αποδόσεις, ο «τζόγος» που γίνεται συχνά στο προϊόν αποδεικνύεται για µια ακόµη φορά καταστροφικός.
Τη φύτευση ποικιλιών µε εξαγωγικό ενδιαφέρον αρχίζουν να εξετάζουν οι αχλαδοπαραγωγοί, ενώ και οι έµποροι και οι συνεταιρισµοί στρέφονται προς την εξαγωγή δεδοµένου ότι η εσωτερική κατανάλωση έχει περιοριστεί τα τελευταία έτη. «Παρόλο που οι τιµές πώλησης στο εξωτερικό είναι χαµηλότερες από τις αντίστοιχες για το προϊόν που κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά, η απορροφητικότητα απέξω είναι µεγαλύτερη, όπως επίσης και η αξιοπιστία στις πληρωµές», επισηµαίνουν στην Agrenda εργαζόµενοι σε συνεταιρισµούς.
Ευνοϊκό κλίµα έχει δηµιουργηθεί για το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι που έχει ξεκινήσει να µαζεύεται σε Ηράκλειο, Κόρινθο και Καβάλα, τα τρία κέντρα της καλλιέργειας, καθώς η ζήτηση µέχρι τώρα είναι ζωηρή, η χρονιά για την Ελλάδα πρώιµη έως και 15 µέρες σε σχέση µε µία κανονική σεζόν και η παραγωγή στη Μεσόγειο µειωµένη.
Σε καλά επίπεδα αναµένονται οι αποδόσεις για την καλλιέργεια του ηλίανθου τόσο στην Β. Ελλάδα όσο και στον θεσσαλικό κάµπο, 20 ηµέρες περίπου πριν την έναρξη της συγκοµιδής.
Αύξηση παρουσιάστηκε και φέτος, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, όσον αφορά την καλλιεργούµενη έκταση των ρεβιθιών, που φαίνεται ότι κερδίζουν τους παραγωγούς, καθώς εκτός του ότι λαµβάνουν ως όσπρια απ’ το ’15 συνδεδεµένη ενίσχυση, έχουν µεγαλύτερες αποδόσεις από τις φακές που είναι ευάλωτες στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, και καλύτερη ζήτηση από τα φασόλια.
Οι πολύ καλές αποδόσεις χαρακτήρισαν τη φετινή συγκοµιδή για το κριθάρι, καθώς στην πλειονότητα των περιοχών φτάνουν άνετα τα 500 κιλά το στρέµµα, τη στιγµή που, γενικά, οι µέσες αποδόσεις της καλλιέργειας είναι στα 300-350 κιλά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Σε σχετικά καλά επίπεδα βρέθηκε η ζήτηση για τα κεράσια της Ηµαθίας αυτή την εβδοµάδα που τελείωσε η συγκοµιδή στις πεδινές περιοχές και αναµένεται να αρχίσει στις ορεινές, µε την τιµή στους παραγωγούς για το προϊόν καλής ποιότητας να κυµαίνεται µεταξύ 1,20 και 1,40 ευρώ το κιλό.
Αρκετή ζήτηση έχουν τα βιοµηχανικά βερίκοκα, Μπεµπέκου, τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην Πελοπόννησο που άρχισαν να µαζεύονται τις τελευταίες µέρες, χωρίς, ακόµα να έχουν ανακοινωθεί απ’ τις βιοµηχανίες κοµπόστας τιµές, οι οποίες αναµένονται από µέρα σε µέρα.
Με το δεξί έχει µπει και φέτος στην αγορά, εδώ και 15 µέρες περίπου, το χειµωνιάτικο ξερό κρεµµύδι, του οποίου οι φετινές φυτεύσεις ήταν σηµαντικά αυξηµένες λόγω των καλών τιµών που είχε το προϊόν το περασµένο καλοκαίρι και φθινόπωρο. Να σηµειωθεί ότι χάρη στη φετινή ζήτηση οι ποσότητες στα ψυγεία έχουν εξαντληθεί από το Μάρτιο, σε αντίθεση µε άλλες χρόνιες που υπήρχαν αποθέµατα και τον Απρίλιο, ενώ ευνοϊκά έχει λειτουργήσει και η νωρίτερη έναρξη της συγκοµιδής σε σχέση µε άλλες αντίστοιχες σεζόν.