BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Οι σεφ αλλάζουν την τύχη στο ρεβίθι

Αύξηση παρουσιάστηκε και φέτος, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, όσον αφορά την καλλιεργούµενη έκταση των ρεβιθιών, που φαίνεται ότι κερδίζουν τους παραγωγούς, καθώς εκτός του ότι λαµβάνουν ως όσπρια απ’ το ’15 συνδεδεµένη ενίσχυση, έχουν µεγαλύτερες αποδόσεις από τις φακές που είναι ευάλωτες στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, και καλύτερη ζήτηση από τα φασόλια.

Οι σεφ αλλάζουν την τύχη στο ρεβίθι

0
0
Μάλιστα, φέτος έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για τα ρεβίθια απ’ τις εταιρείες επεξεργασίας και τυποποίησης οσπρίων και τους χονδρεµπόρους στη Λάρισα, το βασικό κέντρο της καλλιέργειας, ενώ και οι αποδόσεις φτάνουν σε ορισµένες περιπτώσεις και τα 380 κιλά το στρέµµα αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστο Σιδερόπουλο, εκδηλώθηκε µεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή ρεβιθιών της Οµάδας Παραγωγών Οσπρίων του Συνεταιρισµού, που έσπειρε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο. Σηµειωτέον ότι οι τιµές για τους εν λόγω παραγωγούς κυµαίνονται µεταξύ 1 και 1,20 ευρώ το κιλό και οι αποδόσεις φτάνουν τα 370-380 κιλά το στρέµµα, υπογραµµίζει ο κ. Σιδερόπουλος, ο οποίος εκτιµά ότι θα συσταθούν και άλλες οµάδες παραγωγών, που θα ασχολούνται µε το ρεβίθι. Σύµφωνα µε τα µέλη της ∆ιαχειριστικής Επιτροπής της Οµάδας το έντονο ενδιαφέρον έγκειται στο έλλειµµα ντόπιων οσπρίων που υπάρχει στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα η καταναλωτική ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω και της οικονοµικής κρίσης, τη στιγµή που τα capital controls έχουν δυσχεράνει τις εισαγωγές.

Ο ανταγωνισµός από τα εισαγόµενα αποτελεί διαχρονικά βασικό πρόβληµα για τους παραγωγούς ρεβιθιών καθώς τα ρεβίθια από το Μεξικό, απ’ όπου κυρίως προέρχονται τα εισαγόµενα, είναι χοντρού µεγέθους, που γνωρίζουν µεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές. Εδώ να σηµειωθεί ότι οι ντόπιες ποικιλίες είναι κυρίως µεσόσπερµες και µικρόσπερµες, µε εξαίρεση την «Γαύδο» και την «Θήβα» που έχουν αρκετά µεγάλους σε µέγεθος σπόρους και είναι ανθεκτικές στις χαµηλές θερµοκρασίες του χειµώνα, αλλά όχι στην ασθένεια της ασκοχύτωσης.

Βέβαια, «αν και φαίνονται οµοιόµορφα τα εισαγόµενα ρεβίθια σε αντίθεση µε τα ελληνικά, υστερούν στη γεύση», λέει ο Ανδρέας Κουτσούµπας, παραγωγός και ιδιοκτήτης της οµώνυµης επιχείρησης, που προµηθεύει τους πελάτες του στη χονδρική στην Αθήνα έναντι 2 ευρώ το κιλό κατά µέσο όρο.

Παράλληλα, η 3αλφα φέτος έδωσε τιµή στους παραγωγούς 1,05 ευρώ το κιλό απ’ το χωράφι, λίγο υψηλότερα από πέρυσι, που οι αντίστοιχες τιµές είχαν κυµανθεί στα 0,90-1 ευρώ το κιλό. Βέβαια, οι τιµές για τα καθαρισµένα ρεβίθια ήταν πέρυσι 1-1,10 ευρώ το κιλό.  

Λόγω και των καλών τιµών για τους παραγωγούς πέρυσι «η φετινή καλλιεργούµενη έκταση για τα ρεβίθια παρουσίασε µεγαλύτερη αύξηση σε σχέση µε τα υπόλοιπα όσπρια», επισηµαίνει ο παραγωγός απ’ τους Χαλκιάδες Λάρισας Αντώνης Αντωνιάδης.
«ΚΑΛΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙΓύρω στα 100-150 κιλά το στρέµµα παραπάνω σιτάρι δίνουν τα χωράφια µετά από σπορά ρεβιθιού, υπογραµµίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος, ενώ καλό προηγούµενο θεωρείται το ρεβίθι και για το βαµβάκι. Αξίζει να σηµειωθεί, επίσης, ότι εκτιµάται πως το ρεβίθι είναι το ανθεκτικότερο όσπριο σε ξηροθερµικές συνθήκες ανάµεσα σε αυτά που καλλιεργούνται στη χώρα µας.
Υψηλές παραγωγές είχε φέτος η Θεσσαλία Πολύ υψηλές αποδόσεις έχουν φέτος οι περισσότεροι παραγωγοί ρεβιθιών, που βρίσκονται στη µέση του αλωνισµού στη Θεσσαλία (250-350 κιλά το στρέµµα τα ποτιστικά χωράφια). Σηµειωτέον ότι όταν οι αποδόσεις ξεπερνούν τα 250 κιλά το στρέµµα, η καλλιέργεια είναι συµφέρουσα, µε µέση τιµή το 1 ευρώ το κιλό, σύµφωνα µε τους παραγωγούς. Οι αυξηµένες αποδόσεις φέτος έγκεινται στη βροχή την άνοιξη αλλά και στο γεγονός ότι οι παραγωγοί έβαλαν λίπασµα, σε αντίθεση µε άλλες χρονιές.
Η συγκοµιδή στη Λάρισα έχει ξεκινήσει απ’ το τέλος Ιουνίου και αναµένεται να ολοκληρωθεί τις επόµενες ηµέρες, ενώ έπεται στις Πρέσπες και τις ορεινές περιοχές, όπου παράγονται περισσότερο γευστικά ρεβίθια.
Τα βασικά προβλήµατα των ρεβιθοπαραγωγών είναι ο ανταγωνισµός µε τα εισαγόµενα, η ασθένεια ασκοχύτωση που εµφανίζεται όταν βρέχει µετά την ανθοφορία, που έχει αναπτυχθεί το φύλλωµα και τα γουρούνια, που µπορεί να ανεβάσουν το κόστος, καθώς αν περπατήσουν στα χωράφια, οι παραγωγοί βγάζουν τα ρεβίθια µε το χέρι προκειµένου να µη χάσουν προϊόν µε το κόστος συλλογής να φτάνει τα 30-40 ευρώ το στρέµµα. Επίσης, µόνο το κόστος για το καθαριστήριο είναι στα 150 ευρώ ο τόνος.
Σύµφωνα µε τον παραγωγό από τη Λάρισα Αντώνη Αντωνιάδη, το κόστος παραγωγής αντιστοιχεί στα 0,80-0,90 ευρώ το κιλό.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία