BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Στα κρεμμύδια τώρα πέφτει κλάμα

Η ζήτηση της περασµένης χρονιάς έφερε πολλά στρέµµατα φέτος στα κρεµµύδια και παρ’ ότι οι αποδόσεις δεν είναι ιδαίτερα καλές, κυρίως λόγω καύσωνα, οι τιµές παραγωγού έχουν πάρει τον κατήφορο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 20 Αυγούστου. Με 15 λεπτά το κιλό και µ’ αυτές τις στρεµµατικές αποδόσεις, ο «τζόγος» που γίνεται συχνά στο προϊόν αποδεικνύεται για µια ακόµη φορά καταστροφικός.

Στα κρεμμύδια τώρα πέφτει κλάμα

0
0

Έτσι, µε αφορµή την αυξηµένη παραγωγή κυρίως από τη Θήβα αλλά και την υποτονική αυτό το διάστηµα ζήτηση οι τιµές ακολουθούν πτωτική πορεία. Πιο αναλυτικά, για τα χειµωνιάτικα ξερά κρεµµύδια που έχουν µείνει αδιάθετα -γιατί η αγορά τώρα ζητάει φρέσκα- η τιµή από τα 30 λεπτά το κιλό, έπεσε στα 25, στα 18, στα 15 και τώρα φτάνει στα 10 λεπτά το κιλό. Ενώ για τα καλοκαιρινά/ανοιξιάτικα, που βρίσκονται στη β’ φάση της συγκοµιδής, το αποκαλούµενο κόψιµο, η τιµή παραγωγού αγγίζει τα 15 λεπτά το κιλό στο χωράφι. Υπενθυµίζεται, ότι πέρσι το ίδιο διάστηµα οι τιµές ήταν πιο υψηλές και κινούνταν από 22-24 λεπτά το κιλό. Σηµειώνεται, έτσι µια µείωση περίπου κατά 37% που εν µέρει οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν µείνει ακόµα αδιάθετες σηµαντικές ποσότητες από το χειµωνιάτικο αλλά και στην αυξηµένη παραγωγή που ακούγεται στην αγορά ότι έχει η Θήβα, όπου τα στρέµµατα σηµείωσαν άνοδο σχεδόν 40%. Αυτήν τη περίοδο έχουν ξεκινήσει οι καινούργιες παραγωγές και όπως σηµειώνει στην Agrenda ο παραγωγός από τη Θήβα, Παναγιώτης Αντωνάκης σηµειώνεται «χαµηλή κατανάλωση για την εποχή, ενώ ταυτόχρονα παρά τις ζηµιές από τον καύσωνα αναµένεται µεγάλη παραγωγή».

Λιγότερα από τον Κάµπο

Από την άλλη στη Λάρισα, αναµένεται µείωση παραγωγής για το προϊόν κατά 15% µιας και µπήκαν σχεδόν 20%-30% λιγότερα στρέµµατα φέτος. Αυτό σηµειώνει ο παραγωγός από την περιοχή Σπύρος Σκύφτας, που καλλιεργεί 50-60 στρέµµατα ξερό κρεµµύδι, και προσθέτει ότι: «παρόλο που έχουµε µειωµένη παραγωγή οι τιµές είναι συγκρατηµένες». «Μας λένε οι έµποροι ότι δεν υπάρχει ζήτηση του προϊόντος και ως αιτία θεωρούν τη µειωµένη αγοραστική δύναµη των καταναλωτών», λέει ο ίδιος.  Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα µέλη του Α.Σ. Οπωροκηπευτικών Λάρισας µείωσαν τα στρέµµατα από τα 300 που είχαν πέρσι, έβαλαν φέτος περί τα 150-160 στρέµµατα, όπως αναφέρει ο παραγωγός Σπύρος Σκύφτας. Αιτία για τη µείωση των στρεµµάτων σχεδόν κατά 50% είναι ότι οι παραγωγοί απογοητεύτηκαν από τις τιµές του προϊόντος, το οποίο αν και ξεκίνησε από υψηλά επίπεδα 25-27 λεπτά το κιλό τώρα είναι υπό πίεση.

Ο παράγοντας Θήβα

«Κανονικά, το χειµωνιάτικο έχει πολύ καλή τιµή σε σχέση µε το ανοιξιάτικο, αλλά φέτος έχουµε αυξηµένη παραγωγή», σηµειώνει ο παραγωγός Γιάννης Σταύρου από τη Φθιώτιδα.  «Η τάση των τιµών κρίνεται ανοδική», καθώς σύµφωνα µε τον ίδιο «η Θήβα δεν θα έχει καλή παραγωγή και η ποιότητά της θα είναι µέτρια, µιας και κατά µ.ο. τα µεγέθη της δεν θα  πληρούν τις εµπορικές προδιαγραφές. Θα έχει µικρά αλλά όχι µεσαία και µεγάλα, τα οποία ζητά συνήθως η αγορά».

Λιγότερο καυτερά

Μια εταιρεία στην Ιαπωνία πρόκειται να κυκλοφορήσει από το φθινόπωρο κρεµµύδια χωρίς… δάκρυα! Με την ονοµασία «Smile Ball»  τα κρεµµύδια υπόσχονται να µας κάνουν να χαµογελάµε. Οι επιστήµονες κατάφεραν να περιορίσουν τα πτητικά αέρια που απελευθερώνονται όταν τα κόβουµε βοµβαρδίζοντας τα κρεµµύδια µε ακτινοβολία ιόντων, κάνοντας τα έτσι λιγότερο καυτερά. Ήδη ετοιµάζονται να βγουν στην αγορά στην τιµή των 4 περίπου δολαρίων για δύο τεµάχια.

Μικρές ζηµιές από το µύκητα

Η συγκοµιδή για το ξερό κρεµµύδι αυτής της περιόδου αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα µέσα Σεπτεµβρίου και οι παραγωγοί από την περιοχή της Θήβας βλέπουν πως µέχρι στιγµής ζηµιές έχουν προκαλέσει κυρίως οι δυσµενείς καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, αρκετά κρεµµύδια έχουν υποστεί είτε σοβαρές αλλοιώσεις είτε και ολική καταστροφή από τους συνεχόµενους και απότοµους καύσωνες κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. 

Παράλληλα, όπως είχε γράψει η Agrenda σε προηγούµενο φύλλο, έχει κάνει την εµφάνισή του ένας νέος -αδιευκρίνιστος για την ώρα- µύκητας που προσβάλλει τα κρεµµυδοχώραφα και η επίδρασή του φαίνεται µετά τη συγκοµιδή. Ωστόσο, «πολύ µικρό µέρος της παραγωγής φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το µύκητα αυτό», σύµφωνα µε εκτιµήσεις του παραγωγού από την περιοχή, Παναγιώτη Αντωνάκη. 

«Στη Θήβα καλλιεργούνται πολλές χρονιές µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα στα ίδια χωράφια κρεµµύδια γεγονός που ευνοεί τα µυκητολογικά προβλήµατα», υπογραµµίζει ο παραγωγός Σπύρος Σκύφτας και προσθέτει: «αντίθετα στη Λάρισα επιλέγουµε την αµειψισπορά και γι’ αυτό δεν έχουµε προβλήµατα µε µύκητες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία