BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Η σταφίδα βγαίνει απ’ τον στενό κορσέ

Σηµάδια αναπτέρωσης φαίνονται στην αγορά ελληνικής µαύρης σταφίδας όσον αφορά τη ζήτησή της από το εξωτερικό, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτεται από την προσφορά. Ενδεικτικό είναι ότι οι πρώτες τιµές εξαγωγής φέτος είναι κατά 17% περίπου αυξηµένες από την περσινή σεζόν, στο 1,40-1,60 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Η σταφίδα βγαίνει απ’ τον στενό κορσέ

1
0
Την ίδια στιγµή, οι σταφιδοπαραγωγοί αναφέρουν ότι µε τις δοθείσες τιµές από το 2013 και µετά δε βγαίνουν τα έξοδα της καλλιέργειας, µε αποτέλεσµα ορισµένοι να στρέφονται στο κανάλι του χυµού και του τσίπουρου, άλλοι να προχωρούν σε κινητοποιήσεις στα γραφεία της Παναιγιάλειου –στις 26 Σεπτέµβρη- µε σκοπό να πιέσουν για υψηλότερες τιµές, ενώ στην Ηλεία προσπαθούν µέσα από τη δηµιουργία µιας νέας Οµάδας Παραγωγών, να πάρουν το µέλλον στα χέρια τους. «Μέσω αυτής θα µπορούν να αξιοποιήσουν επιχειρησιακά προγράµµατα τα οποία επιχορηγούνται κατά 60% απ’ την Ε.Ε. και να έχουν καλύτερη διαπραγµατευτική ικανότητα», επισηµαίνει ο Χρήστος Βαλλιανάτος, µέλος του ∆.Σ. της Ο.Π. Βιοµηχανικής Ντοµάτας, Σταφίδας και Ελαιολάδου του νοµού Ηλείας
Επίσης, αν δοθεί το κονδύλι των συνδεδεµένων ενισχύσεων στη σταφίδα, όπως έχει προτείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα κοινοτικά όργανα, µπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για τους παραγωγούς να µην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Η έκταση της µαύρης σταφίδας έχει µειωθεί ραγδαία από τη δεκαετία του 1980 που η χώρα παρήγαγε 70.000 τόνους, µε την παραγωγή τώρα να έχει πέσει στους 20.000 τόνους. Να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε τους παράγοντες του κλάδου, από την καλλιεργούµενη έκταση η παραγωγή θα µπορούσε να είναι η διπλάσια.

Η µείωση έχει να κάνει µε τη γήρανση του αγροτικού πληθυσµού και τον µεγάλο βαθµό δυσκολίας της καλλιέργειας, η οποία χρειάζεται πολλές εργασίες και απαιτεί την παρουσία στο χωράφι 350 ηµέρες το χρόνο. Όπως είπε στην Agrenda o πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισµών Ζακύνθου, Αντώνης Αντίοχος, ήδη πολλοί παραγωγοί που τρυγήσαν τη σταφίδα τους ξεκίνησαν τις εργασίες για την επόµενη σεζόν.



Επιπλέον, κοινός τόπος παραγωγών και συνεταιριστών είναι ότι δεν έχει δοθεί στην σταφίδα η στήριξη που της άρµοζε ως µονοποικιλιακό προϊόν, κάτι που είναι ιδιαίτερα σηµαντικό πλέον δεδοµένου ότι «οι ποσότητες της ξανθιάς σταφίδας, που ανταγωνίζεται τη µαύρη, έχουν πολλαπλασιαστεί στο εξωτερικό, µε την Τουρκία να παράγει πάνω από 380.000 τόνους ξανθιά σταφίδα, ενώ καινούρια προϊόντα, όπως τα blueberries κερδίζουν χώρο στην παγκόσµια αγορά», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ και της ΠΕΣ, Θ. Σωτηρόπουλος

Βέβαια, «γίνονται κάποιες προσπάθειες», προσθέτει ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέροντας ότι «σταδιακά κάθε χρόνο προσπαθούµε να ανακτήσουµε κάτι εµπορικά και να πείσουµε ότι το προϊόν δικαιούται καλύτερης τιµής από την προηγούµενη σεζόν, να βελτιώσουµε την ποιότητα και να ‘χουµε παρουσία σε όλες τις εκθέσεις τροφίµων».

Στα οινοποιεία στράφηκαν στην Κρήτη Ελάχιστες είναι οι παραδόσεις σουλτανίνας στην ΚΣΟΣ και τους µεταποιητές φέτος, καθώς οι παραγωγοί θεωρούν ότι αν την κρατήσουν, θα πάρουν καλύτερες τιµές, ενώ άλλοι παραδίδουν ένα µέρος στα οινοποιεία που δίνουν υψηλές τιµές φέτος, καθώς δεν έχουν αποθέµατα µετά την πολύ µειωµένη περσινή παραγωγή. Να σηµειωθεί ότι οι τιµές της ΚΣΟΣ είναι για τον άσσο, 1,70 ευρώ/κιλό και για το 2άρι, το 4άρι και το 5άρι, 1,50, 1,20 και 0,90 αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες περσινές ήταν 1,60, 1,40, 1,20 και 0,80 ευρώ το κιλό.

Υψηλή η ποιότητα φέτος σε κορινθιακή, σουλτανίναΣτο 1 ευρώ το κιλό ή και υψηλότερα είναι πιθανό να κινηθούν οι τιµές παραγωγού φέτος, σύµφωνα µε τα λεγόµενα του προέδρου της ΣΚΟΣ και της ΠΕΣ, Θανάση Σωτηρόπουλου.
Με τις τιµές αυτές, αν και είναι κατά 30% περίπου υψηλότερες από τις περσινές, «δεν υπάρχει κέρδος για τους παραγωγούς», σηµειώνουν καλλιεργητές από την Ηλεία, που ετοιµάζουν συγκέντρωση διαµαρτυρίας στα γραφεία της ΠΕΣ τη ∆ευτέρα 26 Σεπτεµβρίου. Σύµφωνα µε τον παραγωγό από το Αίγιο, Γιώργο Παναγόπουλο, χρειάζονται τουλάχιστον 1,80 ευρώ το κιλό για να βγάλει κανείς ένα µεροκάµατο λόγω και του υψηλού κοστολογίου της σταφίδας.
«∆ουλεύουµε όλοι για 1.000 ευρώ το χρόνο», λέει χαρακτηριστικά ο βιοκαλλιεργητής Γιάννης Παπαγεωργίου προσθέτοντας ότι «η ΠΕΣ πρέπει να προσέξει περισσότερο τον παραγωγό γιατί αν κλείσει αυτός, θα απειληθεί και η δική της βιωσιµότητα».
Φέτος η ποιότητα είναι πολύ υψηλή, µε εξαίρεση κάποιες περιοχές στην Ηλεία που επλήγησαν από τις βροχές. Εκτός από την ποιότητα, η φετινή ανοµβρία έφερε και µειωµένη παραγωγή πανελλαδικά, ενώ δεν υπάρχουν και αποθέµατα από την περσινή σεζόν
Πολύ καλής ποιότητας είναι µέχρι στιγµής και η σουλτανίνα της Κρήτης, υπογραµµίζει ο διευθυντής της ΚΣΟΣ, Χρήστος Σαβοϊδάκης, αν και «δεν µπορούµε να έχουµε ακριβή εικόνα για τη φετινή σοδειά δεδοµένου ότι οι παραγωγοί παραδίδουν τη σταφίδα µε το σταγονόµετρο».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία