BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ετεροεπαγγελματίες προτιμούν το κάστανο

Ζωηρό ενδιαφέρον καταγράφεται για το ελληνικό κάστανο, ιδιαίτερα φέτος, καθώς στη ζήτηση από πλευράς Ιταλών µεσιτών, που ήταν ισχυρή και τα δύο προηγούµενα έτη, προστέθηκε και η ζήτηση από άλλες χώρες (Ρουµανία, Τσεχία, Ουγγαρία), ενώ αυξηµένο είναι το ενδιαφέρον και στην εσωτερική αγορά. Έτσι, λόγω και των καλών τιµών που λαµβάνει το προϊόν και των λίγων εργασιών που απαιτεί η καλλιέργεια, αρκετοί ετεροεπαγγελµατίες αποφασίζουν να αχοληθούν µε αυτήν και πολλοί παραγωγοί αυξάνουν τις εκτάσεις τους µε νέες φυτείες. Αυτές προστίθενται στα υπάρχοντα ήµερα φυτά και στις αυτόχθονες καστανιές, οι οποίες σε µεγάλο ποσοστό, ωστόσο, έχουν εξαφανιστεί από το έλκος της καστανιάς που πλήττει την καλλιέργεια τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

Ετεροεπαγγελματίες προτιμούν το κάστανο

1
0
Το έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ιταλών έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια λόγω των προβληµάτων που αντιµετωπίζει η καλλιέργεια, µε χιλιάδες δέντρα να έχουν ξεραθεί,  στη γείτονα χώρα, η οποία έχει τα πρωτεία ανάµεσα στις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την παραγόµενη ποσότητα. Μάλιστα, η παραπάνω ζηµιά παρατηρείται και στη Γαλλία, που είναι η δεύτερη στην κατάταξη χώρα παραγωγής κάστανου στην Ε.Ε.  «Το ενδιαφέρον πλέον προέρχεται από διάφορες χώρες», επισηµαίνει ο προϊστάµενος παραγωγής και διακίνησης του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ζαγοράς, Αντώνης Σπανός, ο οποίος χαρακτηρίζει «οµαλή» τη φετινή σεζόν σε αντίθεση µε πέρυσι που είχε ξεκινήσει η ζήτηση πολύ πριν τη συγκοµιδή του κάστανου, αλλά µετά οι έµποροι εξαφανίστηκαν αδιαφορώντας για τις παραγγελίες που είχαν κάνει και αφήνοντας απλήρωτες ποσότητες που είχαν προµηθευτεί, φαινόµενο που παρατηρήθηκε σε αρκετές περιοχές.







Να σηµειωθεί ότι οι τιµές που θα δώσει φέτος ο Συνεταιρισµός στους παραγωγούς αναµένονται στα προπέρσινα επίπεδα, που ήταν στα 2,90 ευρώ το κιλό για τη µεγάλη κατηγορία (35-45 κοµµάτια το κιλό) και 2,50 ευρώ το κιλό για τη δεύτερη (45-60 κοµµάτια το κιλό), ενώ πέρυσι οι τιµές αν και ήταν στα ίδια επίπεδα για την 1η κατηγορία, η 2η πληρώθηκε στο 1,80 ευρώ το κιλό. Τώρα η συγκοµιδή βρίσκεται στη µέση και η ποιότητα φαίνεται καλή.  Γενικότερα, οι τιµές που δίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου µεσίτες από την Ιταλία κυµαίνονται µεταξύ 1,80 και 2,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε το µέγεθος, στα ίδια επίπεδα περίπου µε την περσινή σεζόν.







Λόγω των τιµών για τα κάστανα και καθώς αυτές για τα µήλα και τα αχλάδια δεν είναι καλές, ενώ τα τελευταία έχουν και πολλή δουλειά, αρκετοί παραγωγοί στην περιοχή βάζουν καστανιές, οι οποίες προσελκύουν και ετεροεπαγγελµατίες, όπως προαναφέρθηκε, λόγω των λίγων εργασιών που απαιτούν.















Εξαγωγικό ντεπούτο για τον συνεταιρισµό Τρίπολης






Εξαγωγή κάστανου στην Ιταλία θα κάνει φέτος για πρώτη σεζόν ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Τρίπολης. Στην περιοχή πολλοί είναι αυτοί που φυτεύουν καρυδιές αντί για καστανιές λόγω του έλκους της καστανιάς που έχει βγάλει εκτός παραγωγής πολλά κτήµατα.







Στην Ελλάδα γίνεται εισαγωγή κάστανου –µεταξύ άλλων- από την Τουρκία, προϊόν, ωστόσο, που υστερεί σε γεύση, εµφάνιση και αντοχή από το ελληνικό.







Στην Κρήτη λόγω του ελαφρύ χειµώνα και της ανοµβρίας η ποιότητα φέτος δεν είναι ιδιαίτερα καλή και οι τιµές αναµένονται χαµηλότερες από πέρυσι, που ήταν στα 2,40-2,70 ευρώ το κιλό.















∆εν απειλούν πολλοί εχθροί την καστανιά






Η απουσία σοβαρών εχθρών είναι ανάµεσα στα θετικά της καστανιάς, η οποία δεν αρρωσταίνει εύκολα, σηµειώνουν παραγωγοί από την περιοχή του Πηλίου, και ο µόνος εχθρός της είναι το σκουλήκι που τρυπάει τα κάστανα. Όπως προσθέτουν, η καλλιέργεια αυτολιπαίνεται και το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα µεγάλο, καθώς δεν απαιτούνται πολλά ραντίσµατα και κλαδέµατα. Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στην περιοχή παρατηρείται υπερπληθυσµός αγριογούρουνων, τα οποία τρώνε και τα νεόφυτα δέντρα. Η καλλιέργεια θέλει τουλάχιστον 600 µέτρα υψόµετρο, ωστόσο, µπαίνει και πιο χαµηλά (300 µ.). Τα νέα δέντρα στα πρώτα 5 χρόνια βγάζουν µία ποσότητα, ενώ σηµαντική παραγωγή βγαίνει µετά από 10-15 έτη. Σύµφωνα µε καστανοπαραγωγούς, οι γαλλικές ποικιλίες αποδίδουν γρήγορα, όµως δεν προσαρµόζονται εύκολα στο περιβάλλον του Πηλίου µε µεγάλο ποσοστό να ξεραίνεται στο 3ο έτος. Σε αρκετές πάντως περιοχές τις τελευταίες δύο δεκαετίες χιλιάδες αιωνόβιες καστανιές ξεραίνονται από την κορυφή προς τα κάτω λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών.







Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία