BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Πανδαιμόνιο για φυτά αβοκάντο και προϊόν

Ακόµα πιο δυνατό ξεκίνηµα έκανε φέτος το ελληνικό αβοκάντο από άποψη τιµών παραγωγού, που φτάνουν για τις ποικιλίες Fuerte και Zutano, οι οποίες µαζεύονται τις τελευταίες ηµέρες, στο 1,70-2 ευρώ το κιλό, αποδεικνύοντας ακόµα µια φορά τη δυναµική που έχει το προϊόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Πανδαιμόνιο για φυτά αβοκάντο και προϊόν

0
0
Η ζήτηση είναι ακόµα µεγαλύτερη από πέρυσι, που οι τιµές για τις παραπάνω ποικιλίες κυµάνθηκαν µεταξύ 1,30 και 1,50 ευρώ το κιλό και φαίνεται ότι δε θα καλυφθεί απ’ την αναµενόµενη φετινή παραγωγή, η οποία εκτιµάται µειωµένη, σύµφωνα µε τους καλλιεργητές

Μάλιστα, λόγω των υψηλών τιµών του προϊόντος έχει ενταθεί πλέον και το φαινόµενο των κλοπών αβοκάντο από τα δέντρα, που πάντα υπήρχε, αλλά σε µικρότερη κλίµακα.

Το φαινόµενο αυτό έχει παρουσιαστεί πάνω από 10 χρόνια στην Αυστραλία, όπου έχουν κλαπεί σηµαντικές ποσότητες από κτήµατα (π.χ. 1.000 αβοκάντο τη φορά), µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να τοποθετούν κάµερες για να προστατέψουν τους καρπούς τους. 

Επίσης, οι υψηλές τιµές του προϊόντος είχαν ως αποτέλεσµα τον πολλαπλασιασµό των παραγωγών και των εµπόρων που ασχολούνται µε την καλλιέργεια. Ενδεικτικό είναι ότι στα ισπανικά φυτώρια, που προµηθεύουν µε φυτά τις χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), τα φυτά της ποικιλίας Maluma, που λέγεται ότι είναι η πιο πρώιµη ποικιλία Hass, έχουν κλειστεί για τα επόµενα 5 χρόνια, δηλαδή κάποιος ενδιαφερόµενος θα µπορεί να φυτεύσει Maluma µετά το 2021. Στο ίδιο κλίµα, υπήρξε περίπτωση συνεταιρισµού στην Κρήτη, που αν και είχε συµφωνήσει µε τον Ισπανό φυτωριούχο να παραλάβει φυτά Lamp Hass τον Σεπτέµβρη του ’17, την προηγούµενη εβδοµάδα του ανακοινώθηκε ότι η παραλαβή αναβάλλεται για το ’18.



Βέβαια, απ’ τα εκατοµµύρια φυτά που µπαίνουν στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, πάρα πολλά είναι πολύ πιθανό να µην µπουν σε παραγωγή λόγω των δυσκολιών που έχει η καλλιέργεια, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, όπως είχε γράψει και σε προηγούµενο δηµοσίευµα η Agrenda.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι περισσότερες προσπάθειες που έχουν γίνει για φυτεύσεις εκτός Κρήτης, δεν έχουν ευοδωθεί.

«Η αλλαγή του κλίµατος τα τελευταία έτη µας ευνοεί, αλλά µέχρι ενός σηµείου», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός και τυποποιητής, Μανώλης Αρχοντάκης, καθώς, σύµφωνα και µε διεθνή δηµοσιεύµατα, τα αβοκάντο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις πολύ υψηλές θερµοκρασίες και στην έλλειψη νερού που επιφέρει η κλιµατική αλλαγή.
Έτσι, η µεγάλη ζέστη αυτό το καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσµα να παρουσιαστεί έντονο έλλειµµα σε Μεξικό, Χιλή και Αυστραλία, µε αποτέλεσµα οι τιµές στη λιανική να φτάσουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών και να τριπλασιαστούν σε σχέση µε πέρυσι.  Ωστόσο, «η αγορά αβοκάντο στις Η.Π.Α. αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, µε ετήσια αύξηση µεγαλύτερη από την ποσότητα αβοκάντο που εξάγεται από τη Νότιο Αφρική», σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza.com.

«Σταµάτησα να τρώω αβοκάντο και έγινα ιδιοκτήτης κάστρου»Θέµα σατιρικού κειµένου µε τίτλο «σταµάτησα να τρώω αβοκάντο και έγινα ιδιοκτήτης κάστρου», έγιναν οι φετινές υψηλές τιµές του υποτροπικού φρούτου. Το κείµενο, που δηµοσιεύθηκε στην εφηµερίδα «The Australian», είχε να κάνει µε το πώς η συνήθεια του κολατσιού µπορεί να µπαίνει εµπόδιο στο να µένουν οι νέοι µόνοι τους. Όπως λέει η κωµικός Deirdre Fidge, µόλις σταµάτησε να τρώει αβοκάντο στο τοστ, η ζωή της άλλαξε, καθώς πλέον είχε χρήµατα για νοίκι, λογαριασµούς και ταξίδια

Μείωση στην ελληνική σοδειά λόγω καύσωνα Μειωµένη αναµένεται η φετινή παραγωγή αβοκάντο στην Ελλάδα, σε αντίθεση µε τις αρχικές εκτιµήσεις για αύξηση κατά 20% περίπου. «Η ανοµβρία έχει κλονίσει λίγο τα φυτά», λέει στην Agrenda o γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής, Γιώργος Καλλιτεράκης.
«Τον Μάιο και τον Αύγουστο σηµειώθηκε καύσωνας που έριξε τους ανθούς», εξηγεί ο Γιώργος Αντωνάκης, ιδιοκτήτης της Συνεργατικής Α.Ε., που κάνει εξαγωγή σε Αγγλία, Ολλανδία, Γερµανία, ανατολικές χώρες και αραβικές.
Λόγω και της µειωµένης παραγωγής, οι φετινές ποσότητες δε θα καλύψουν τη ζήτηση, η οποία είναι ακόµα καλύτερη από την περσινή σεζόν. Η παραπάνω µείωση έχει ως αποτέλεσµα και την παραγωγή µεγάλων καρπών, ενώ και η ποιότητα φέτος είναι σε πολύ καλά επίπεδα.
Σύµφωνα µε τους παραγωγούς, οι λιπάνσεις και η υγρασία την περίοδο της ανθοφορίας µπορεί να καθορίσουν την παραγωγή.
Η συγκοµιδή έχει ξεκινήσει εδώ και 10 µέρες περίπου για τις πρώτες ποικιλίες που µπαίνουν στην αγορά, Fuerte και Zutano, ενώ η συγκοµιδή για τα Hass ξεκινάει µετά τις 15-20 Γενάρη. Ωστόσο, αρκετοί ξεκίνησαν να µαζεύουν αβοκάντο από τέλος Αυγούστου-αρχή Σεπτεµβρίου, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα λιπαρά, διακυβεύοντας το µέλλον του προϊόντος στις ξένες αγορές, ειδικά τώρα που το αβοκάντο πληρώνεται σε υψηλές τιµές απ’ τους καταναλωτές, λέει ο παραγωγός και τυποποιητής, Μανώλης Αρχοντάκης.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία