BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Έντονη ζήτηση και καλύτερη τιμή για τα ακτινίδια

Μία πολύ καλή εµπορική σεζόν προδιαγράφεται η φετινή για τα ακτινίδια Hayward, τα οποία έχουν έντονη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού και πωλούνται αυτό το διάστηµα απ’ τους παραγωγούς έναντι 35-48 λεπτών το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα, επιβεβαιώνοντας τα δηµοσιεύµατα της Agrenda στην αρχή της φετινής σεζόν, πριν τρεις εβδοµάδες.

Έντονη ζήτηση και καλύτερη τιμή για τα ακτινίδια

1
0
«Λόγω της πολύ υψηλής ποιότητας φέτος και της σηµαντικά µειωµένης ιταλικής παραγωγής, η ζήτηση είναι πολύ καλή απ’ όλες τις ξένες αγορές», υπογραµµίζει ο υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΕΑ Άρτας, Άγγελος Ξυλογιάννης.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ∆ιεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου της ΙΚΟ, στη γείτονα χώρα αναµένεται τουλάχιστον κατά 20% µειωµένη παραγωγή, περίπου στους 450.000 τόνους, λόγω των λιγότερων ωρών ψύχους από 600-700 που χρειάζεται η καλλιέργεια, και των κρουσµάτων φυτόφθορας. Γενικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στο Συνέδριο της ΙΚΟ, «η παραγωγή του βορείου ηµισφαιρίου θα είναι µειωµένη (Ισπανία, Πορτογαλία)» και πιθανότατα και στην Ελλάδα λόγω της ανεπάρκειας ωρών ψύχους το χειµώνα, που έφερε µειωµένες αποδόσεις. Ωστόσο, ακόµα δεν µπορεί να προβλεφθεί µε ακρίβεια η συνολική φετινή σοδειά στη χώρα µας λόγω των νέων φυτειών που µπαίνουν στην παραγωγή.

Εδώ να σηµειωθεί ότι φέτος σε αρκετές περιοχές «κόπασαν» οι καινούριες φυτεύσεις µετά την έξαρση που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της µεγάλης ζήτησης για το προϊόν απ’ τους Ιταλούς.

Το φρένο στον αυξηµένο ρυθµό των φυτεύσεων µπήκε εξαιτίας της ζηµιογόνας για τους παραγωγούς περσινής σεζόν, για τις ποσότητες της οποίας πάρα πολλοί δεν έχουν πληρωθεί (στην Άρτα, για παράδειγµα, είναι απλήρωτο το 1/3 των παραγωγών, ήτοι 10.000 τόνοι ακτινίδια). Εκτός από τα «κανόνια» που έσκασαν στην αγορά και πέρυσι, πολλοί ήταν και οι έµποροι που δεν µπόρεσαν να ανταποκριθούν στις µεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει λόγω του µαλακώµατος των ακτινιδίων που είχε ως αποτέλεσµα το 15-20% περίπου να µην είναι εµπορεύσιµα. Να σηµειωθεί ότι το µαλάκωµα είχε να κάνει τόσο µε τις πρόωρες κοπές όσο και µε την εµφάνιση βοτρύτη εξαιτίας των κακών για την καλλιέργεια καιρικών συνθηκών πέρυσι.

Στον αντίποδα, τη φετινή σεζόν ο καιρός και η γονιµοποίηση οδήγησαν στην παραγωγή ακτινιδίων πολύ καλής ποιότητας και µεγάλων µεγεθών, µε τις τιµές για τους παραγωγούς στον Πυργετό, όπου άργησαν να προχωρήσουν σε πράξεις, να φτάνουν τα 48 λεπτά το κιλό, ενώ για τις µεγαλύτερες ποσότητες στις υπόλοιπες περιοχές να είναι στα 35-43 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, «οι παραγωγοί δεν καρπώνονται την υπεραξία του προϊόντος λόγω της έλλειψης ψυκτικών θαλάµων και υποδοµών», τονίζει ο πρόεδρος Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας, ∆ηµήτρης Καββαδάς.

Γίνονται περισσότερες οι κιτρινόσαρκες ποικιλίεςΜε στόχο να διευρύνει τη συγκοµιστική περίοδο η εταιρεία ΖΕΥΣ Ακτινίδια ετοιµάζεται από του χρόνου να φυτέψει νέες φυτείες κιτρινόσαρκων κυρίως ποικιλιών, οι οποίες µαζεύονται νωρίτερα από την Hayward.

Να σηµειωθεί ότι φέτος τα ακτινίδια Soreli, που µαζεύονται 20-30 ηµέρες νωρίτερα από τα Hayward, από τα τέλη Σεπτεµβρίου έως το πρώτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου, πληρώθηκαν στην Άρτα έναντι 90 λεπτών το κιλό, µε τα πολύ καλής ποιότητας να φτάνουν και το 1 ευρώ , ενώ πέρυσι αν και τα πολύ καλής ποιότητας έφτασαν, επίσης, το 1 ευρώ το κιλό, ο µεγαλύτερος όγκος έφυγε απ’ τους παραγωγούς στα 70-80 λεπτά. 

Οι αποδόσεις της εν λόγω ποικιλίας, για την καλλιέργεια και εµπορία της οποίας τα αποκλειστικά δικαιώµατα έχει αποκτήσει η εταιρεία «ΚΟΛΙΟΣ  ΑΒΕΕ», είναι περίπου 4,5-5 τόνοι το στρέµµα σε περιοχές, όπως η Πιερία, όπου οι αποδόσεις των Hayward είναι 3 τόνοι το στρέµµα.

Ωστόσο, σε κάποιες ζώνες της Άρτας οι αποδόσεις των Hayward φτάνουν στους 6-7 τόνους το στρέµµα. «Είναι µυστήριο φρούτο το ακτινίδιο», επισηµαίνουν οι παραγωγοί, καθώς η παραγωγή του εξαρτάται από τις θερµοκρασίες που επικρατούν στη εκάστοτε ζώνη της καλλιέργειας, αλλά και στα άλατα του νερού.
Εξ ου και τα ακτινίδια στο Οµόλιο Λάρισας, που ποτίζονται από το νερό του Πηνειού, είναι γνωστά για την ποιότητά τους και οι τιµές τους φέτος ήταν στα 42-43 λεπτά το κιλό


Κόστος εγκατάστασης στα 1.200-1.500 ευρώ
Στα 1.300-1.500 ευρώ το στρέµµα υπολογίζεται το κόστος εγκατάστασης των ακτινιδίων Soreli, ενώ τα Hayward ξεκινάνε από 1.200 έως 1.500 ευρώ. Να σηµειωθεί ότι η καλλιέργεια µπαίνει σε πλήρη παραγωγή µετά τα πέντε έτη, ενώ µετά τα 10 χρόνια παρατηρείται µία µείωση των αποδόσεων, π.χ. στη Λάρισα στους 3 τόνους. Σύµφωνα µε τον παραγωγό από το Οµόλιο Λάρισας, Βασίλη Αποστόλου, ειδικά το καλοκαίρι η καλλιέργεια χρειάζεται κάθε 2 ηµέρες πότισµα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία