Η ζήτηση για την ελιά Καλαµών ολοένα αυξάνεται, ειδικά από τις χώρες της βόρειας Αµερικής, και ως εκ τούτου και οι φυτεύσεις νέων δέντρων, κυρίως σε Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και Λακωνία. Βέβαια, η παραγωγή τους αναµένεται να φανεί µετά από µία δεκαετία, που αναµένεται να διπλασιαστούν οι εξαγώγιµες ποσότητες, από 50.000-55.000 τόνους που είναι τώρα, στους 100.000 τόνους περίπου.
Να σηµειωθεί ότι οι εξαγωγές της ελιάς Καλαµών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, όπως και της Χαλκιδικής, λόγω της αυξηµένης ζήτησης παγκοσµίως στην οποία οδήγησε η σηµαντική άνοδος της τουριστικής κίνησης και η διάδοση των ωφελειών της µεσογειακής διατροφής στην υγεία.
Πέραν του συνεχόµενου ενδιαφέροντος για τις Καλαµών, η οποία έχει κερδίσει τις ξένες αγορές, φέτος τη ζήτηση ενισχύουν και οι ζηµιές σε περιοχές της Μεσσηνίας από δάκο και γλοιοσπόριο, που έπληξαν την καλλιέργεια και η µείωση της παραγωγής που φτάνει έως και το 70% στο νοµό. Εκεί οι τιµές για τα 200 τεµάχια το κιλό είναι στο 1,40 ευρώ το κιλό, ελαφρώς υψηλότερα από την περσινή σεζόν.
Μειωµένη σε ποσοστό 20%-40% είναι και η παραγωγή στη Λακωνία λόγω της υγρασίας το χειµώνα σε συνδυασµό µε τις υψηλές θερµοκρασίες. Έτσι, καθώς τα δέντρα δεν είναι φορτωµένα, οι καρποί έχουν καλό µέγεθος, λένε στην Agrenda οι παραγωγοί, που αν και έχουν ξεκινήσει να µαζεύουν εδώ και 10 ηµέρες περίπου, αποθηκεύουν τον καρπό τους, όπως κάθε χρόνο. Να σηµειωθεί ότι πέρυσι οι παραγωγοί ξεκίνησαν να πωλούν από τον Ιανουάριο ελιές έναντι 1,60 ευρώ το κιλό (σκούπα) κατά µέσο όρο, ενώ στη συνέχεια οι τιµές είχαν ανοδική πορεία, διαµορφούµενες στο 1,80 ευρώ το κιλό για πολλές ποσότητες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο όσον αφορά τα 160-320 τεµάχια το κιλό.
Σύµφωνα µε παραγωγούς, η ελιά Καλαµών της Λακωνίας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη διαφορά όσον αφορά την ποιότητα σε σχέση µε αυτή της Μεσσηνίας, η οποία είναι ΠΟΠ. Ωστόσο, η πρώτη, όπως και όλες οι ελιές Καλαµών, που παράγονται εκτός Μεσσηνίας και σύµφωνα µε το προεδρικό διάταγµα 221/1979 εξάγονταν υποχρεωτικά µε την ονοµασία «Kalamata Olives», αντιµετωπίζουν την απώλεια ξένων αγορών µετά από καταγγελίες ότι το όνοµά τους παραπέµπει στο ΠΟΠ. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Γιώργος Ντούτσιας, έχει υπάρξει η περίπτωση απώλειας της θέσης στο ράφι σε ιταλικό σούπερ µάρκετ για ελληνικές ελιές Καλαµών –«Kalamata Olives»- η οποία αντικαταστάθηκε από ιταλικές ελιές µε την ίδια εµπορική ονοµασία!
Εκµεταλλεύονται το δυνατό της όνοµα
Φέτος λόγω της κατά τόπους δακοπροσβολής ήταν πολύ σηµαντική η έγκαιρη δακοκτονία, η οποία καθυστέρησε όπως έγινε και τα προηγούµενα χρόνια. «Τα φάρµακα πρέπει να έρχονται από τον Μάη και όχι τον Αύγουστο», λένε οι παραγωγοί, καθώς «εάν δεν κάνεις την καταπολέµηση τον Ιούνιο, το χάνεις το παιχνίδι». Σύµφωνα µε τον γεν. διευθυντή της Agrexpo, Γιώργο Γκούµα, η Καλαµών έχει µεγάλη ανάπτυξη ειδικά στην Αµερική και τον Καναδά και το δυνατό της όνοµα το εκµεταλλεύονται όλοι καθώς ως «Kalamata Olives» διατίθενται και µαύρες ελιές άλλων ποικιλιών.
Μέτρια αναµένεται η φετινή παραγωγή
Μία µέτρια παραγωγή αναµένεται φέτος για την ελιά Καλαµών πανελλαδικά, η οποία αν και αρχικά αναµενόταν στους 40.000-45.000 τόνους για το ’16-’17, λόγω των κατά τόπους προσβολών από δάκο και γλοιοσπόριο, δεν µπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιµήσεις για το πόσες ποσότητες επιτραπέζιας ελιάς θα είναι εµπορεύσιµες, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ∆ΟΕΠΕΛ, Γιώργο Ντούτσια. Μάλιστα, όπως εκτιµά, η ζήτηση για την ελιά Καλαµών από το εξωτερικό δε θα σταµατήσει τα επόµενα έτη.
«Όσες ελιές και να έχουµε δεν υπάρχει περίπτωση να µην τις πουλήσουµε, καθώς η αγορά είναι ανοιγµένη για 55.000 τόνους, ενώ ακόµα και αν µία χρονιά η παραγωγή υπολείπεται, δε χάνονται οι αγορές για την επόµενη», λέει ο ίδιος. Το προϊόν προορίζεται πλέον σε πάνω από 100 χώρες.
«Η διοίκηση είναι υποχρεωµένη να διορθώσει τα λάθη που έχει κάνει όσον αφορά την ελιά Καλαµών, αλλά εµφανίζεται διστακτική», σηµειώνει ο κ. Ντούτσιας, προσθέτοντας ότι «από το 2005 λέµε ότι θα χάσουµε αγορές, κάτι που έγινε πραγµατικότητα από το 2010, µε το κατέβασµα από τα ράφια σε Γαλλία, Ιταλία, σκανδιναβικές χώρες, Σλοβενία, Κροατία, ελληνικών ελιών «Kalamata Olives», οι οποίες αντικαθίστανται από αντίστοιχες άλλων χωρών, καθώς οι ΠΟΠ υπολογίζονται στους 200-300 τόνους. «Σκεφτείτε τι θα γίνει αν σκάσει µία αγορά σαν αυτή της Γερµανίας», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ∆ΟΕΠΕΛ.