BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Κλεισμένο το ελαιόλαδο πριν μπει στο λιοτρίβι

Πρωτόγνωρη ζήτηση γνωρίζει το έξτρα παρθένο χαµηλής οξύτητας (έως 5 γραµµές) στη Λακωνία, όπου η παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου είναι σηµαντική ακόµα και φέτος που ο δάκος έκανε αισθητή την παρουσία του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Κλεισμένο το ελαιόλαδο πριν μπει στο λιοτρίβι

1
0
Ενδεικτικό της ζήτησης είναι το γεγονός ότι κλείνονται συµβόλαια πριν τη µεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο και την έκθλιψή τους και οι τιµές των τελευταίων προσφορών (16 Νοεµβρίου) ήταν στα 4,25 ευρώ το κιλό (για 27-28 τόνους Αθηνοελιάς 3,5 γραµµών του Α. Σ. Αγ. ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς)

Αυτή η άνοδος των τιµών από την 2η εβδοµάδα του Νοεµβρίου, η οποία έκλεισε στα 4,10 ευρώ το κιλό δεν έχει παρουσιαστεί πάλι τα τελευταία χρόνια, επισηµαίνουν συντελεστές του κλάδου, προσθέτοντας ότι µόνο το 2005 οι τιµές είχαν ξαναβρεθεί στα παραπάνω επίπεδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι χαρακτηριστικό της σεζόν είναι ότι το κριτήριο των εµπόρων είναι η χαµηλή οξύτητα.  Ωστόσο, λόγω της φετινής έλλειψης σε έξτρα παρθένο πολύ χαµηλής οξύτητας, ακόµα και για έξτρα παρθένο 5,5 γραµµών έχει κλειστεί συµβόλαιο στα 4,05 ευρώ το κιλό (28 τόνοι), στον Α. Σ. Αγ. ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς, λέει ο πρόεδρός του,  Σωτήρης Κρητικός



«Ώσπου να φορτωθεί ένα βυτίο, έχουν γίνει άλλα 2-3», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Α. Σ. Αγ. Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ελαιοτριβεία στο νοµό µεγάλης δυναµικότητας που τέτοια περίοδο υπάρχουν διαστήµατα που δεν έχουν καθόλου ελαιόλαδο.

Και στις υπόλοιπες περιοχές οι τιµές για το φρέσκο ελαιόλαδο θεωρούνται καλές. Ωστόσο, ευνοηµένοι φέτος είναι οι τυχεροί που έχουν παραγωγή, οι οποίοι δεν αποτελούν την πλειονότητα. Μάλιστα, ακόµα και στη Λακωνία που οι τιµές είναι στα ύψη, πολλοί απασχολούµενοι στον κλάδο κάνουν λόγο για µία άσχηµη χρονιά.

Στο συγκεκριµένο νοµό, που φέτος ήταν από τους τυχερούς, η µείωση ξεπερνάει το 50% σε σχέση µε µία κανονική σεζόν και αν και η ελαιοπεριεκτικότητα είναι πολύ καλή (στην Αθηνοελιά για 1 κιλό ελαιόλαδο 3,5-4 κιλά ελιές), αυτή δεν µπορεί να αντισταθµίσει τη µείωση της παραγωγής. Να σηµειωθεί ότι η χρονιά στη Λακωνία ήταν πρώιµη έως και 20 ηµέρες περίπου.

Από την άλλη, στην Ισπανία φέτος υπήρξε καθυστέρηση της συγκοµιδής λόγω της αργής ωρίµασης του καρπού από την έλλειψη νερού. Εκεί οι τιµές για τους παραγωγούς ακολουθούν, επίσης, ανοδική πορεία και κατά µέσο όρο βρίσκονται στα 3,46 ευρώ το κιλό (το ιταλικό έχει ξεπεράσει τα 5,50 ευρώ το κιλό). Να σηµειωθεί ότι σε ισπανικό έδαφος (στη Μαγιόρκα) έφτασε φέτος το βακτήριο Xylella, ο «έµπολα της ελιάς». H φετινή παραγωγή της χώρας αναµένεται στους 1.300.000-1.350.000 τόνους, η ελάχιστη ποσότητα για να καλυφθεί η ζήτηση για το ισπανικό προϊόν.
Προβλήµατα ποιότητας
Βελτιώνονται το τελευταίο διάστηµα λόγω της πτώσης της θερµοκρασίας οι ποιότητες για το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, όπου φέτος αναµένεται µειωµένη παραγωγή, επισηµαίνει ο πρόεδρος του Α. Σ. Γαργαλιάνων, Αναστάσιος Προσηλιακός. Ενώ παραδοσιακά οι µεγαλύτερες ποσότητες έξτρα παρθένων ήταν 3-4 γραµµές, τώρα το καλό ελαιόλαδο είναι στις 4-4,5, σηµειώνει. Στην Κρήτη, ως γνωστόν, η παραγωγή είναι πολύ µειωµένη φέτος, τουλάχιστον 80%, λόγω της παρατεταµένης ξηρασίας και του καύσωνα στην ανθοφορία, ενώ όσα ελαιόδεντρα έµειναν µε καρπό, προσβλήθηκαν από δάκο, είπε χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου.
Σηµαντικά µειωµένη η παραγωγή πανελλαδικά
Απίθανο µοιάζει να πιαστούν οι 260.000 τόνοι ελαιολάδου που είχε προβλέψει το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου ότι θα παράξει η Ελλάδα το ’16-’17, καθώς, για παράδειγµα η Πελοπόννησος, που µία κανονική σεζόν παράγει 100.000 τόνους, είχε µεγάλες ζηµιές, λέει στην Agrenda o πρόεδρος του Α. Σ. Αγ. Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Σηµειωτέον ότι την Παρασκευή 18 Νοεµβρίου ο Συνεταιρισµός φόρτωσε στα 4,14 ευρώ το κιλό ελαιόλαδο µέχρι 4,5 γραµµές, 50% κορωνέικο, 50% ελαιόλαδο Αθηνοελιάς.

Στην Κορινθία, όπου «η παραγωγή είναι πάνω από 50% µειωµένη λόγω της ξηρασίας µετά την ανθοφορία», σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Α. Σ. Αγ. Βασιλείου, Μιχάλη Βαρδάκα, οι τιµές για τους παραγωγούς είναι στα 3,20-3,25 ευρώ το κιλό, κατά 10% περίπου υψηλότερα από την περσινή σεζόν. Στην περιοχή δε σηµειώθηκαν ιδιαίτερα κρούσµατα δάκου, σε αντίθεση µε περιοχές της Φθιώτιδας, της Αρκαδίας και της Κρήτης. Στην αύξηση των κρουσµάτων δάκου, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, οδήγησε και η µείωση των κονδυλίων για τη δακοκτονία και κατ’ επέκταση των επεµβάσεων. Στη Φθιώτιδα η µείωση της παραγωγής έχει να κάνει και µε τον αέρα κατά την ανθοφορία. Εκεί υπάρχουν περιοχές που ενώ παραδοσιακά έβγαζαν ελαιόλαδο 3 γραµµών, τώρα βγάζουν 5 γραµµών και οι τιµές είναι στα 3,30 ευρώ το κιλό (έως 0,55-0,57).
Στα 3,30-3,40 ευρώ είναι και οι τιµές στην Αρκαδία, όπου η παραγωγή είναι πολύ µειωµένη και στη Μεσσηνία µέχρι 4 γραµµές στα 3,40 ευρώ/κιλό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία