BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Μια τηγανιά δεν κάνει την αγορά στο χοιρινό

Τίποτα δε θυµίζει στην αγορά του χοιρινού αυτή την περίοδο ότι πλησιάζουν οι χριστουγεννιάτικες γιορτές, καθώς η ζήτηση είναι υποτονική προς τους παραγωγούς, εν αντιθέσει µε άλλες σεζόν λίγες ηµέρες πριν τα Χριστούγεννα. Την ίδια στιγµή, η ζήτηση είναι χαµηλή και στα κρεοπωλεία σε σχέση µε προηγούµενα έτη που απ’ τα µέσα ∆εκέµβρη είχαν ολοκληρωθεί οι παραγγελίες για τις γιορτές.

Μια τηγανιά δεν κάνει την αγορά στο χοιρινό

1
0
«∆εν υπάρχει η ζωντάνια που είχε η αγορά άλλα έτη», λέει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο πρόεδρος της Νέας Οµοσπονδίας Χοιροτρόφων, Ιωάννης Μπούρας, µε τις τιµές παραγωγού να έχουν διαµορφωθεί στο 1,35-1,40 ευρώ το κιλό (ζων βάρος) σε Θεσσαλία και Β. Ελλάδα. Να σηµειωθεί ότι η απουσία αυξοµειώσεων ανάλογα µε την περιοχή έγκειται στο γεγονός ότι η αγορά πλέον βρίσκεται στα χέρια λίγων χονδρεµπόρων, που καθορίζουν τις τιµές, οι οποίες ορίζονται και απ’ αυτές των εισαγόµενων χοιρινών, που κατά 70% σχεδόν καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση.

Ανατρέχοντας στις τιµές του ’16, αν και το πρώτο εξάµηνο ήταν χαµηλές φτάνοντας και το 1,05-1,15 ευρώ το κιλό, το 2ο εξάµηνο λόγω κυρίως της απορρόφησης απ’ την Κίνα µεγάλων ποσοτήτων απ’ την παγκόσµια αγορά, ανέβηκαν έως το 1,50 ευρώ το κιλό το καλοκαίρι, τιµές που διατηρήθηκαν έως και πριν 2 µήνες, κινούµενες στη συνέχεια πτωτικά.



«Μπορεί το κόστος ζωοτροφών να ήταν χαµηλό, αλλά τα υπόλοιπα έξοδα έχουν ανέβει –γάλατα, εµβόλια, σκευάσµατα-», επισηµαίνει ο χοιροτρόφος απ’ τη Λάρισα, Γιώργος Αρκούδας, προσθέτοντας ότι το κόστος αντιστοιχεί περίπου στο 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ αν υπήρξε παλαιότερα δανεισµός ή η µονάδα χρίζει ανακαίνισης τα έξοδα δεν µπορούν να καλυφθούν µε τις παραπάνω φετινές τιµές.

Σηµαντικά προβλήµατα, επιπλέον, για τους παραγωγούς, όπως λένε οι ίδιοι, είναι «οι ελληνοποιήσεις που γίνονται σε µεγάλο βαθµό και η αύξηση του Φ.Π.Α. στα ζώντα ζώα στο 24%, τη στιγµή που τόσο τα πίτουρα όσο και οι µπάλες άχυρο έχουν, επίσης, Φ.Π.Α. 24% εδώ και ένα χρόνο περίπου».

Έτσι, σύµφωνα µε τους συντελεστές της αγοράς, η πορεία του κλάδου της χοιροτροφίας µπορεί να χαρακτηριστεί ότι οδεύει προς τη συρρίκνωση, καθώς µειώνεται ο αριθµός των απασχολουµένων στον κλάδο, αν και σε µικρότερο βαθµό σε σχέση µε παλαιότερα. Να σηµειωθεί ότι σε βάθος επταετίας-οκταετίας η µείωση ήταν σηµαντική, ενώ πριν 2 δεκαετίες η εγχώρια αγορά καλυπτόταν κατά 50% από την ντόπια παραγωγή, ποσοστό που έχει πέσει πλέον το πολύ στο 30%. Βέβαια, εκτός από τον αυξηµένο αριθµό των µονάδων που κλείσανε, αυξήθηκε και η ζήτηση για χοιρινό.

Ενδεικτικό είναι ότι «πριν το 2010 στο νοµό Τρικάλων εκτρέφονταν 15.000-17.000 χοιροµητέρες, ενώ τώρα δεν υπάρχουν ούτε 3.500, µε τους ενεργούς κωδικούς χοιροστασίου τώρα να είναι 70 από 430 πριν το ’10», υπογραµµίζει ο χοιροτρόφος απ’ την περιοχή Βασίλης Μπαµπαλιάρης.
Χλιαρό το ενδιαφέρον και στα κρεοπωλεία
Χαµηλή ζήτηση παρατηρείται και στα περισσότερα κρεοπωλεία. «∆εν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον, ενώ άλλες σεζόν έως τις 19-20 ∆εκεµβρίου είχαν ολοκληρωθεί οι παραγγελίες για τις γιορτές», επισηµαίνει ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Μεσσηνίας, ∆ηµήτρης Γαλανάκης αποδίδοντας τη µειωµένη ζήτηση και στη µη ολοκλήρωση της διαπραγµάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης µε τους θεσµούς, καθώς χαµηλή ζήτηση είχε παρουσιαστεί και σε αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν. Όπως λέει ο κ. Γαλανάκης, έχουν αλλάξει πλέον τα κριτήρια των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον ψάχνουν ό,τι φθηνότερο χωρίς να υπολογίζουν τόσο την ποιότητα.

Παράλληλα, και οι εταιρείες ψάχνουν το φθηνό κρέας και τις µεγάλες ποσότητες και σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι τα ελληνικά χοιρινά δεν τεµαχίζονται, σε αντίθεση µε τις ανάγκες των καταναλωτών, οι εταιρείες στρέφονται στο εισαγόµενο χοιρινό, αν και η ποιότητα του εγχώριου είναι καλύτερη.

«Στο εξωτερικό τα σφαγεία είναι οργανωµένα σε αντίθεση µε τα αντίστοιχα της Ελλάδας», λένε συντελεστές του κλάδου. Επίσης, στο εξωτερικό δουλεύουν πολύ τον µαύρο χοίρο και προτιµούν χοιρινά µε 3 πόντους λίπους. Αντιθέτως, στην Ελλάδα το ποσοστό του µαύρου χοίρου είναι πολύ µικρό, 300-500 ζώα στα 1.000.000-1.200.000 συνολικά. Φέτος όσον αφορά τον µαύρο χοίρο, «υπάρχει ζήτηση, αλλά όχι όπως άλλες χρονιές λόγω και της αλλαγής των κριτηρίων των καταναλωτών», λένε οι χοιροτρόφοι

Μαύρος χοίρος
Στα 4,20-5,20 είναι οι τιµές για τους παραγωγούς του µαύρου χοίρου, που αντιπροσωπεύει µόλις το 4% της εγχώριας χοιροτροφίας. Και πέρυσι οι τιµές κυµάνθηκαν µεταξύ 4,50 και 5,20 ευρώ το κιλό. «Φέτος υπάρχει µία κάµψη στη ζήτηση», λέει η χοιροτρόφος Κυριακή Σαραβά, συµπληρώνοντας ότι το κόστος έχει ανέβει. Τέλος, στα σκαριά είναι η κυκλοφορία τυποποιηµένου µαύρου χοιρινού, (νωπού και κατεψυγµένου) από µέλη του Πανελλήνιου Συνδέσµου Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου Εύµαιος από τη Β. Ελλάδα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία