Η τάση αυτή αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αφού όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες φέρνουν στο προσκήνιο τις πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μπρόκολου.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΠΕΣ, στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 22.000 στρέμματα με μπρόκολο, αυξημένα κατά 6.000 στρέμματα σε σύγκριση με το 2008 και κατά 2.000 στρέμματα σε σύγκριση με το 2010.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια σταθερή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων του μπρόκολου, εις βάρος του κουνουπιδιού και του λάχανου. Εκτιμάται πως πλέον το μπρόκολο έχει πιάσει σε έκταση το κουνουπίδι και φλερτάρει με τα 35.000 στρέμματα του λάχανου.
Η παγκόσμια παραγωγή διαμορφώνεται στους 19,8 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Υπ. Γεωργίας, μια παραγωγή που έχει διπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία. Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των εκτάσεων, αφού τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια από τις ανερχόμενες καλλιέργειες κηπευτικών παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το μπρόκολο καλλιεργείται το χειμώνα κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Αρκαδία.
Μέση τιμή 1 ευρώ το κιλό
Ισχυρό σύμμαχο στην αύξηση των εκτάσεων έχει βρει το μπρόκολο στην αγορά, αφού η αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαμόρφωση των τιμών. Η μέση τιμή την τελευταία διετία έχει σταθεροποιηθεί στο 1 ευρώ το κιλό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα η αδυναμία της αγοράς να καλύψει τη ζήτηση έχει προκαλέσει άνοδο της μέσης τιμής στα 1,2 ευρώ το κιλό.
Αυτή την περίοδο η τιμή του μπρόκολου διαμορφώνεται στα 80 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, παραγωγό από τον Μαραθώνα. Αρχικά είχαν δημιουργηθεί οι προσδοκίες για καλύτερες τιμές, μετά το πρόσφατο χαλάζι που έπληξε την περιοχή των Μεγάρων και προκάλεσε ολική καταστροφή στα χειμερινά λαχανικά, όπως μας ενημερώνει ο Βασίλης Μπαρμπίνης, μέλος της ΟΠ Μεγάρων.
Ωστόσο η μείωση της παραγωγής του προϊόντος φαίνεται να αφήνει αδιάφορους τους εμπόρους, οι οποίοι επικαλούνται μείωση στην εγχώρια κατανάλωση.
Οι αποδόσεις του μπρόκολου υπολογίζονται στους 1,2 τόνους ανά στρέμμα. Βέβαια, ιδιαίτερα για τους παραγωγούς που διαθέτουν την παραγωγή τους οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές, μετά τη συγκομιδή της κεντρικής ανθοκεφαλής, προκύπτει μια συμπληρωματική παραγωγή από τα παραβλαστάρια τα οποία είναι μικρότερου μεγέθους. Την τελευταία διετία, οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να παράγουν μόνοι τους τα σπορόφυτα, αγοράζοντας μόνο τον σπόρο, για να περιορίσουν το κόστος. Η τιμή των σπορόφυτων διαμορφώνεται στα 6-7 λεπτά ανά φυτό, ενώ η τιμή του σπόρου υπολογίζεται στο 1-1,25 λεπτά ανά σπόρο, όπως μας πληροφορεί ο Βασίλης Λέτσιος, εμπορικός υπεύθυνος της Αγκροσιντ Κανδηλίδης.
Από τους Ρωμαίους
Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από την Ιταλία, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους και εισήχθη στην Αγγλία στις αρχές του 16ου αιώνα. Το μπρόκολο έφτασε αργότερα στις ΗΠΑ ενώ αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή του στις αρχές του 1800. Στις ΗΠΑ έγινε γνωστό λαχανικό τη δεκαετία του ‘30.