
Η παυση των δασµών για 90 µέρες που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Τράµπ φυσικά και έδωσε την απαραίτητη ώθηση στο βαµβάκι (και όχι µόνο), ώστε να ξεκολλήσει από τα χαµηλά του και να πιάσει ξανά τα 67 σεντς ανά λίµπρα.
Μεγάλη συµµετοχή, σηµαντικές παρουσίες, κάποια αισιοδοξία για την νέα σεζόν αλλά και προβληµατισµός κυρίως για το ακριβό κόστος παραγωγής, αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάµβακος, που φέτος πραγµατοποιήθηκε στην Καρδίτσα, την Παρασκευή 14 Μαρτίου. Από τις τοποθετήσεις των παρευρισκόµενων φάνηκε πως όλοι καταλαβαίνουν ότι το βαµβάκι περνάει µια κρίση τα τελευταία χρόνια και ως αγροτικό εµπόρευµα κάνει προσπάθεια να αναγεννηθεί. Οι οιωνοί είναι καλοί, ενώ φαίνεται πως τα δύσκολα επίπεδα τιµών πολύ πιθανόν να τα αφήσαµε πίσω µας.
Η νέα έκθεση προσφοράς/ζήτησης βάμβακος του USDA (Αμερικανικό υπουργείο γεωργίας) χαρακτηρίστηκε από ουδέτερη ως αδιάφορη για την αγορά.
Πρώτα σημάδια θετικής διαφοροποίησης για τα συμβόλαια βάμβακος της νέας σοδειάς (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) εντοπίζονται τις τελευταίες μέρες στη Νέα Υόρκη, αν και οι τιμές στο άμεσα ενεργό συμβόλαιο (Μαΐου) δεν παρουσιάζουν στη πράξη αξιοσημείωτη βελτίωση μένοντας στα 67 – 67,5 σεντς, κερδίζοντας ωστόσο σχεδόν 2 σεντς σε βάθος μιας βδομάδας και 6,5 – 7,0 σεντς σε βάθος 15 ημερών.
Η ένταση στο κοµµάτι του εµπορικού πολέµου µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έφερε ένα µίνι κραχ στα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων, καθώς και µεγάλη πτώση στο δολάριο.
Μόνο με ολοκληρωμένο συνδυασμό πρακτικών, όπως επιλογή ποικιλίας που κατοχυρώνει πριμ ποιότητας, απόκτηση πιστοποιήσεων με ζήτηση, πιστή τήρηση του πρωτοκόλλου συγκομιδής – παράδοσης στο εκκοκκιστήριο, ορθή εφαρμογή πλήρους προγράμματος θρέψης και καθημερινή παρακολούθηση του χρηματιστηρίου βάμβακος, μπορεί να εξασφαλιστεί για τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό ένα βιώσιμο εισόδημα την ερχόμενη χρονιά. Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις των ανθρώπων της αγοράς που βρήκαν θέση στο φιλόξενο Agrenda Dialogues για τις εαρινές καλλιέργειες, το Σάββατο 8 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Agrothessaly.
Εβδοµάδα σηµαντικών αναταράξεων η περασµένη για την αγορά βάµβακος µετά τις ανακοινώσεις Τραµπ περί νέου κύµατος δασµών στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον υπ’ αριθµόν 1 καταναλωτή βάµβακος παγκοσµίως.
Μεταφερθήκαµε στα συµβόλαια Μαίου χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, δεδοµένου ότι οι τιµές ήρθαν κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου πριν από µερικές ηµέρες.
Aν δεν υπήρχε η γενναία οικονοµική στήριξη της ΕΕ, η βαµβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα είχε εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι κοινοτικές ενισχύσεις στο προϊόν όχι µόνο συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά όπως όλα δείχνουν διευρύνονται, κάτι που κάνει το βαµβάκι να παραµένει ανταγωνιστικό σε σχέση µε άλλες εαρινές καλλιέργειες και να διεκδικεί άλλη µια χρονιά το «στέµµα» του βασιλιά στις σπορές που ακολουθούν.
Βρισκόµαστε στη φάση µεταφοράς των συµβολαίων από τον Μάρτιο στον Μάιο του ‘25 και η εικόνα εξακολουθεί να προβληµατίζει.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως επίκειται σημαντική μείωση των εκτάσεων βάμβακος σε μία σειρά από μεγάλες χώρες - παραγωγούς, με εξαίρεση μάλλον την Βραζιλία. Το Εθνικό Συμβούλιο Βάμβακος στις ΗΠΑ έδωσε αρχές της εβδομάδας τις δικές του εκτιμήσεις σποράς -πάντα βάσει ερωτηματολογίων, προβλέποντας μείωση κατά 14,5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, πολύ πάνω από το 5-10% των αρχικών ιδιωτικών μελετών.
Ουδέτερη προς ελαφρά πτωτική για τις τιµές η έκθεση παγκόσµιας προσφοράς ζήτησης βάµβακος, που ανακοινώθηκε στην αρχή της εβδοµάδας από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Mε τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές εκκοκκισμένου να μην έχουν για την ώρα ξυπνήσει στο μέτρο του επιθυμητού το ενδιαφέρον της κλωστοϋφαντουργίας και τα επενδυτικά κεφάλαια να σορτάρουν εδώ και πολλούς μήνες το βαμβάκι, οι όποιες θετικές προοπτικές της αγοράς την επερχόμενη σεζόν 2025/26 εναπόκεινται σε ένα σοκ μειωμένης προσφοράς που θα αποκαταστήσει, ίσως άμεσα, την εύρυθμη ισορροπία σε μία υποτιμολογημένη αγορά.
Η αβεβαιότητα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας δεν άφησε ανεπηρέαστο στο βαμβάκι.
∆οκιµάζουµε τα χαµηλά του εύρους 66-70 σεντς, το οποίο και οι αναλυτές θεωρούν ως επικρατέστερο.
Ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που καθιστά επιτακτική την ανάγκη έκτακτης οικονοµικής στήριξης της βαµβακοκαλλιέργειας, έχει δηµιουργήσει ο συνδυασµός των τραγικά χαµηλών στρεµµατικών αποδόσεων του 2024, µε τα αυξηµένα έξοδα και τον καταποντισµό των τιµών του προϊόντος, προκαλώντας µια απώλεια εισοδήµατος έως και 100 ευρώ το στρέµµα. Κυβέρνηση και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προς το οποίο, ήδη από την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου έχει αποσταλεί µέσω της ∆ΟΒ, σχετικό αίτηµα ενίσχυσης, µε τεκµηριωµένη επιχειρηµατολογία κι αναµένεται ανταπόκριση για συνάντηση, καλούνται να αποδείξουν ότι αντιµετωπίζουν την καλλιέργεια ως µια στρατηγική επιλογή για τον πρωτογενή τοµέα και όχι ως ένα τρύπιο βαρέλι ή µια χαµένη υπόθεση.
Το χρηµατιστήριο κινείται ξανά στα χαµηλά του µε δειλές προσπάθειες ανάκαµψης
Η πρόσφατη έκθεση προσφοράς-ζήτησης βάµβακος όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ ήταν πτωτική για τις τιµές.