BACK TO
TOP

Βαμβάκι

vamvaki_site_10

Από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ξεκίνησαν να υπολογίζονται βάσει συμβολαίων Μαρτίου 2025 οι εγχώριες τιμές πύλης και χωραφιού στο σύσπορο βαμβάκι, με τα πρώτα εκκοκκιστήρια στη Θεσσαλία να δίνουν γύρω στα 50 λεπτά τιμή πύλης, δίχως τα ποιοτικά πριμ.

image_42

Μεσoπρόθεσµο χαρακτήρα αποκτούν σταδιακά οι πιέσεις στην αγορά βάµβακος, µε την ζήτηση να γνωρίζει βδοµάδα µε βδοµάδα νέα χαµηλά στις ΗΠΑ και τα συµβόλαια σποτ να παραµένουν 2 µε 3 σεντς πάνω από τα επίπεδα που εξασφαλίζει το κυβερνητικό πρόγραµµα στις ΗΠΑ, στα 68 µε 69 σεντς ανά λίµπρα. Στην Ελλάδα, αυτό σηµαίνει ότι η τιµή παράδοσης στο εκκοκκιστήριο σπάει καθοδικά και τα 48 λεπτά µε το πριµ ποιότητας να τοποθετεί το σύσπορο από 51 έως 53 λεπτά το κιλό.

12-13_PIN_23

Αδύναµη να αποδράσει από τα χαµηλά της µοιάζει η αγορά βάµβακος, µε την διεθνή τιµή να µη µπορεί να σταθεί πάνω από τα 70 σεντς (συµβόλαια ∆εκεµβρίου) και τα συµβόλαια Μαρτίου να τροχοδροµούν προς τα 71 σεντς. Στην ελληνική αγορά αυτό σηµαίνει πως το σύσπορο παίζει από 46 ως 47 λεπτά στο χωράφι και στα 49-50 λεπτά στη πύλη, ενώ τα αντίστοιχα πριµ των 3-7 λεπτών φέρνουν το ποιοτικό βαµβάκι µε το ζόρι στα 53 λεπτά το κιλό. Μέσα σε αυτό το φτωχό σκηνικό ξεχωρίζει η τιµή έως 57,5 λεπτά που δίνουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για το δικό τους ειδικό πρόγραµµα Cotton+.

thumbnail_vamvaki_site_2

Απέδρασε µετεκλογικά από τα χαµηλά των 69 σεντς το βαµβάκι και αναζητά λόγους να σταθεί στο ύψος των 72-73 σεντς, αντλώντας ίσως δύναµη από τις επιδόσεις εξαγωγών και παγκόσµιας κατανάλωσης που θα δώσει το Αµερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) στις 8 Νοεµβρίου. Στην Ελλάδα, οι τιµές στο σύσπορο παραµένουν έως τα 48 λεπτά τιµή χωραφιού µε επιµέρους πριµ που κυµαίνονται από 3 έως 7 λεπτά, που σηµαίνει ότι τα λευκά βαµβάκια φιξάρονται από 52 µέχρι 55 λεπτά.

12-13_47

Μετά από ένα δίµηνο παραµονής πάνω από τα 70 σεντς, τα αποθαρρυντικά θεµελιώδη και η κλασική νευρικότητα των αγορών λίγο πριν τις αµερικανικές εκλογές επέβαλλαν τους δικούς τους όρους στην διεθνή αγορά βάµβακος, σέρνοντας τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου για την ώρα στα 69 σεντς και µαζί το σύσπορο στα 48 λεπτά τιµή χωραφιού στο φινάλε της εβδοµάδας. Αναλόγως τα επιµέρους πριµ (3-7 λεπτά), αυτές τις µέρες το σύσπορο δύσκολα αφήνει πάνω από 54 λεπτά το κιλό στον παραγωγό και αυτό µόνο για τις καλές ποιότητες.

tsiaras-vamvaki

Ενήμερος για την γεωπονική πραγματικότητα στα βαμβακοχώραφα της Θεσσαλίας φαίνεται πως είναι ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, ο οποίος προανήγγειλε επαναπροσδιορισμό των ορίων για τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος (πέρυσι πληρώθηκε στα 73,4 ευρώ το στρέμμα), αφότου ολοκληρωθεί η εκκοκκιστική περίοδος και συγκροτηθεί το ισοζύγιο της φετινής παραγωγής.

14-15a

Με ανάµεικτα συναισθήµατα και χωρίς ασφαλή συµπεράσµατα ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο βάµβακος του ICA (International Cotton Association) στο Λίβερπουλ. Η κατάσταση στο εµπόριο µοιάζει µε την αντίστοιχη στο χρηµατιστήριο βάµβακος, όπου δεν βλέπουµε µεγάλες κινήσεις και παρατηρούµε οµαλές εναλλαγές στην κατεύθυνση.

papadogianis_M_3_5_3

Χρηµατιστηριακά σηµειώθηκε ένα µικρό γύρισµα προς τα 71 σεντς, το οποίο οφείλεται σε διάφορους λόγους. Στο πρόσφατο USDA report δεν ανακοινώθηκε ακόµα µείωση της αµερικανικής παραγωγής µε τους αναλυτές να εκτιµούν πως αυτό µετατίθεται για τις επόµενες εκθέσεις.

13_25

Με τα χίλια ζόρια κρατάει τα 71 σεντς ανά λίµπρα το βαµβάκι στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο ένας µετά τον άλλον οι παράγοντες που θα µπορούσαν να δώσουν ανοδική πνοή σε µια δύσκολη συγκυρία, ατονούν. Στα ελληνικά δεδοµένα, αυτό σηµαίνει πως το βαµβάκι βρίσκεται πλέον στο όριο των 50-51 λεπτών το κιλό τιµή χωραφιού, που µαζί τα επιµέρους πριµ των 3 έως 8 λεπτών -στη Βόρεια Ελλάδα, σηµαίνει πως οι περισσότεροι παραγωγοί σήµερα µπορούν να φιξάρουν στο εύρος 53 µε 57 λεπτά το κιλό.

16_pin_14

Mε πολύ κόπο και µόνο στις περιπτώσεις που το πριµ ποιότητας παίζει στα 6-8 λεπτά, όπως σήµερα στον Έβρο, χτίζονται τα 58-60 λεπτά στο σύσπορο βαµβάκι. Οι προοπτικές πλέον από σταθερές γυρνούν σταδιακά σε αρνητικές, τόσο λόγω σταδιακής διόρθωσης των τιµών πετρελαίου, όσο και λόγω κακής ζήτησης σε επίπεδα τιµών πάνω από 74 σεντς ανά λίµπρα στις ΗΠΑ.

thumbnail_bambaki_2806

Υπήρχαν εποχές που το βαµβάκι µαζεύονταν αποκλειστικά µε το χέρι µε ξένες ύλες το πολύ 3%. Οι γιαγιάδες µας το πήγαιναν στο λαναριστήριο για να κάνουν την εκκόκκιση, στην συνέχεια νήµα µε το αδράχτι, βάψιµο και στον αργαλειό ύφαιναν και έφτιαχναν ρούχα που διατηρούνται αναλλοίωτα µέχρι σήµερα. Μετά ήρθε η εκµηχάνιση, τα µεγάλα εκκοκκιστήρια και οι βαµβακοσυλλεκτικές µηχανές τύπου PICKER που µάζευαν το ξακουστό Ελληνικό βαµβάκι µε αποδεκτό ποσοστό ξένων υλών έως το πολύ 10%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία