Η αγορά αντέδρασε πτωτικά στην ισχυροποίηση του δολαρίου σε συνδυασµό µε το ρολάρισµα των θέσεων από τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘24 σε αυτά του Μαρτίου ‘25.
Η αγορά αντέδρασε πτωτικά στην ισχυροποίηση του δολαρίου σε συνδυασµό µε το ρολάρισµα των θέσεων από τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘24 σε αυτά του Μαρτίου ‘25.
Αδύναµη να αποδράσει από τα χαµηλά της µοιάζει η αγορά βάµβακος, µε την διεθνή τιµή να µη µ...
Το θέµα της εβδοµάδας φυσικά και ήταν οι αµερικανικές εκλογές και η ερµηνεία του αποτελέσµα...
Απέδρασε µετεκλογικά από τα χαµηλά των 69 σεντς το βαµβάκι και αναζητά λόγους να σταθεί στο...
Μετά από ένα δίµηνο παραµονής πάνω από τα 70 σεντς, τα αποθαρρυντικά θεµελιώδη και η κλασική νευρικότητα των αγορών λίγο πριν τις αµερικανικές εκλογές επέβαλλαν...
Ενήμερος για την γεωπονική πραγματικότητα στα βαμβακοχώραφα της Θεσσαλίας φαίνεται πως είναι ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, ο οποίος προανήγγειλε επαναπροσδιορισμό...
Η πρόσφατη ενηµέρωση για την κατάσταση της ινδικής παραγωγής αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα της ανόδου των τιµών.
Με ανάµεικτα συναισθήµατα και χωρίς ασφαλή συµπεράσµατα ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο βάµβακος του ICA (International Cotton Association) στο Λίβερπουλ. Η κατάσταση στο εµπόριο µοιάζει µε την αντίστοιχη στο χρηµατιστήριο βάµβακος, όπου δεν βλέπουµε µεγάλες κινήσεις και παρατηρούµε οµαλές εναλλαγές στην κατεύθυνση.
Χρηµατιστηριακά σηµειώθηκε ένα µικρό γύρισµα προς τα 71 σεντς, το οποίο οφείλεται σε διάφορους λόγους. Στο πρόσφατο USDA report δεν ανακοινώθηκε ακόµα µείωση της αµερικανικής παραγωγής µε τους αναλυτές να εκτιµούν πως αυτό µετατίθεται για τις επόµενες εκθέσεις.
Με τα χίλια ζόρια κρατάει τα 71 σεντς ανά λίµπρα το βαµβάκι στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο ένας µετά τον άλλον οι παράγοντες που θα µπορούσαν να δώσουν ανοδική πνοή σε µια δύσκολη συγκυρία, ατονούν. Στα ελληνικά δεδοµένα, αυτό σηµαίνει πως το βαµβάκι βρίσκεται πλέον στο όριο των 50-51 λεπτών το κιλό τιµή χωραφιού, που µαζί τα επιµέρους πριµ των 3 έως 8 λεπτών -στη Βόρεια Ελλάδα, σηµαίνει πως οι περισσότεροι παραγωγοί σήµερα µπορούν να φιξάρουν στο εύρος 53 µε 57 λεπτά το κιλό.
Οι τιµές κινήθηκαν προς το κάτω µέρος του επίµονου και στενού εύρους 72-74 σεντς ανά λίµπρα.
Mε πολύ κόπο και µόνο στις περιπτώσεις που το πριµ ποιότητας παίζει στα 6-8 λεπτά, όπως σήµερα στον Έβρο, χτίζονται τα 58-60 λεπτά στο σύσπορο βαµβάκι. Οι προοπτικές πλέον από σταθερές γυρνούν σταδιακά σε αρνητικές, τόσο λόγω σταδιακής διόρθωσης των τιµών πετρελαίου, όσο και λόγω κακής ζήτησης σε επίπεδα τιµών πάνω από 74 σεντς ανά λίµπρα στις ΗΠΑ.
Υπήρχαν εποχές που το βαµβάκι µαζεύονταν αποκλειστικά µε το χέρι µε ξένες ύλες το πολύ 3%. Οι γιαγιάδες µας το πήγαιναν στο λαναριστήριο για να κάνουν την εκκόκκιση, στην συνέχεια νήµα µε το αδράχτι, βάψιµο και στον αργαλειό ύφαιναν και έφτιαχναν ρούχα που διατηρούνται αναλλοίωτα µέχρι σήµερα. Μετά ήρθε η εκµηχάνιση, τα µεγάλα εκκοκκιστήρια και οι βαµβακοσυλλεκτικές µηχανές τύπου PICKER που µάζευαν το ξακουστό Ελληνικό βαµβάκι µε αποδεκτό ποσοστό ξένων υλών έως το πολύ 10%.
Οι τιµές διαπραγµατεύονται σε πολύ στενό εύρος 72-74 σεντς, χωρίς να φαίνεται προς το παρόν κάποια κατεύθυνση.
Mένει στο παιχνίδι το βαµβάκι για µια ευκαιριακή άνοδο προς τα 80-85 σεντς, παρά τα αποθαρρυντικά σηµάδια που δείχνει η κατανάλωση. Η ελπίδα συντηρείται σε µεγάλο βαθµό από το µπαρουτιασµένο γεωπολιτικό σκηνικό που µπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού µέσα σε µια νύχτα. Επίσης, η ιδέα και µόνο µιας τέτοιας σύγκρουσης τροφοδοτεί µε πολύτιµα σεντς τις τιµές διεθνώς και ισοφαρίζει τις «αρκούδες» λόγω µειωµένων εξαγωγών.
Το βαµβάκι έχει καταγράψει µια θετική πορεία τις τελευταίες συνεδριάσεις, σηµειώνοντας υψηλό τριµήνου.
Σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που μπορεί να υποστηρίξει σήμερα η φυσική αγορά παίζουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σε ένα στενό εύρος 73 με 75 σεντς. Μετά το πρώτο κύμα ευφορίας που έφερε η έκθεση USDA και ο τυφώνας Francine, έρχεται πλέον η ώρα για ρεαλισμό, με τους αναλυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού να εμφανίζονται μπερδεμένοι αναφορικά με τα περιθώρια ανόδου.
Η νέα έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάµβακος του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωµένων Πολιτειών της Αµερικής ήταν ενθαρρυντική για τις τιµές.
Οι εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού γεννούν για πρώτη φορά µετά από αρκετές βδοµάδες τις προϋποθέσεις ώστε να προπωλήσει ο παραγωγός κοµµάτι της σοδειάς του σε επίπεδα άνω των 55 λεπτών το κιλό. Τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου στη Νέα Υόρκη κρατούν τις τελευταίες µέρες τα 72 σεντς ανά λίµπρα, ενώ ο Μάρτιος 2025 διαχωρίζει σιγά σιγά τη θέση του στο εύρος 73-75 σεντς, σηµάδι πως ακόµη δεν έχουµε δει τις µέγιστες τιµές αυτού του πρώτου κύκλου ανόδου.
Η καλλιέργεια στο Τέξας είναι βελτιωµένη σε σχέση µε πέρυσι, µε τους αναλυτές να εκτιµούν πιθανό το σενάριο αναθεώρησης της αµερικανικής παραγωγής σε υψηλότερα επίπεδα. Από την άλλη µεριά έχουµε κάποιες καιρικές καταστάσεις (πχ. Τυφώνες) οι οποίοι µπορούν να επηρεάσουν τη βαµβακοπαραγωγή.
Έχει στενέψει σηµαντικά το εύρος στο οποίο κινούνται οι χρηµατιστηριακές τιµές (67 – 71 σεντς) και οι αναλυτές αναµένουν ποιο άκρο από τα δύο θα σπάσει.
Σχεδόν δύο βδοµάδες πριν αρχίσει η εκκοκκιστική περίοδος και η διεθνής τιµή βάµβακος δε λέει µέχρι στιγµής να ξεκολλήσει από τα χαµηλά των 70 σεντς ανά λίβρα, επίδοση που µεταφράζεται στο σύσπορου στο όριο των 50 λεπτών, ενώ τα λίγα εκκοκκιστήρια που µπαίνουν στη διαδικασία προπώλησης, πληρώνουν 47 µε 48 λεπτά το κιλό. Σε διεθνές επίπεδο, εδώ και ένα µήνα οι δείκτες ισορροπούν στο στενό εύρος 68 µε 71 σεντς, δίχως να ξεκολλούν για την ώρα προς τα 72-73 σεντς.
Η αγορά εξακολουθεί να προσπαθεί να εδραιωθεί πάνω από τα 70 σεντς, αλλά δεν τα καταφέρνει.
Στο εκκοκκισµένο επικρατούσε το ρητό πως το εύκολο κοµµάτι της δουλειάς είναι η πώληση της ίνας.
Σε ένα εύρος από 67 έως 75 σεντς φαίνεται πως θα παίζουν τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου στο βαµβάκι µέχρι να πιάσει το φθινόπωρο, δίχως για την ώρα να δικαιολογούν τα θεµελιώδη ένα ράλι που θα έσπαγε ανοδικά τα 80 σεντς και αντίστοιχα τα 60 λεπτά για προπώληση σύσπορου, παρά µόνο αν οι κερδοσκόποι πιάσουν... δουλειά.