BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Επανέρχεται δυναμικά στα 60 σεντς το βαμβάκι ξεκινάει αγορές η Κίνα

Ο καλύτερος μήνας της τελευταίας τετραετίας αποδείχθηκε για τις διεθνείς χρηματιστηριάκες του βάμβακος ο Απρίλιος, δίνοντας στο προϊόν την ευκαιρία να αναπληρώσει ένα σημαντικό μέρος από τις μεγάλες απώλειες που είχε με το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

Cotton_spinning

Πέτρος Γκόγκος

1
0

Έχοντας κάνει και πράξεις κάτω από τα 50 σεντς η λίμπρα, το βαμβάκι επανέρχεται αυτές τις μέρες στη ζώνη των 60 σεντς και αν συνεχίσει να βελτιώνεται το κλίμα στη διεθνή οικονομία, θα μπορούσε, μέχρι το φθινόπωρο, η χρηματιστηριακή εικόνα του προϊόντος να βρεθεί σε καλύτερη θέση απ΄ αυτή την οποία είχαν να διαχειρισθούν και οι Έλληνες παραγωγοί την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Με βάση τις τελευταίες διεθνείς αναλύσεις, στη μείωση των εκτάσεων και κατ΄ επέκταση της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος εστιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά προκειμένου να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία την εγκλώβισε η πανδημία.

Οι τελευταίες αναλύσεις δείχνουν πως ήδη αρκετοί παραγωγοί ανά τον κόσμο εγκατέλειψαν αυτήν την φορά την καλλιέργεια, με την Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC) να υπολογίζει μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαμβάκι κατά 4%, αλλά και μείωση της παραγωγής κατά 4% σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μερικές πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν πως η μείωση των εκτάσεων μπορεί να ξεπεράσει και το 7%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Φαίνεται ότι τα ελατήρια της αγοράς είναι στη διάθεση του προϊόντος, σε περίπτωση που οι συγκυρίες το επιτρέψουν. Ήδη την περασμένη εβδομάδα η χρηματιστηριακή τιμή του κατέγραψε την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της τετραετίας, όταν φήμες για έναρξη αγορών βάμβακος από την Κίνα, άρχισαν να κυκλοφορούν στην πιάτσα. Τα συμβόλαια Ιουνίου έφτασαν τα 57,98 σεντς ανά λίμπρα, επιτρέποντας στο προϊόν να σημειώσει την πρώτη μηνιαία άνοδο για το 2020, έπειτα από 4 μήνες ημερήσιας υποχώρησης.

Βέβαια την Δευτέρα 4 Μαϊου τα συμβόλαια υποχώρησαν και πάλι στα 54,59 σεντς/λίμπρα, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα “αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση”, όταν οι αγοραστές είδαν πως τελικά οι αγορές της Κίνας δεν ήταν αυτές που αναμενόταν.

Κατά τ' άλλα, τα δεδομένα που αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης, φαίνεται πως η αγορά τα έχει ήδη προεξοφλήσει. Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της η ICAC αποτιμά τη μείωση της κατανάλωσης στο 11,8%, με το παγκόσμιο εμπόριο να υποχωρεί κατά 8,29 εκατ. τόνους στην τρέχουσα εμπορική περίοδο 2019/20.

Κατά τουλάχιστον 4% εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, με την διαθέσιμη παραγωγή στην επερχόμενη εμπορική σεζόν να καταγράφει και αυτή μείωση 4% σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Ενώ υπάρχει ελπίδα για ένα εμβόλιο ή θεραπεία, ή ότι ο θερμότερος καιρός στο Βόρειο Ημισφαίριο θα ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο του Covid 19, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική οικονομική ανάκαμψη, εκτός εάν δεν προηγηθεί μια υποχώρηση του υγειονομικού κινδύνου. Το αν θα βυθίστούμε σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση- μια μακρά ύφεση με ανεργία που φτάνει το 33% - θα καθοριστεί από την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πολιτικών” σχολιάζει σχετικά η συντακτική επιτροπή της ICAC.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία