BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Όταν αυξάνονται τα χτένια πληθαίνουν οι κίνδυνοι στην βαμβακοκαλλιέργεια

Σε επιφυλακή για την πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού στο βαµβάκι βρίσκονται οι παραγωγοί που περιµένουν να κάνει την εµφάνισή της στα τέλη του µήνα. Η οψίµιση που παρατηρήθηκε, 10-15 ηµερών, σε παραγωγικά κέντρα της χώρας αυξάνει σηµαντικά την πιθανότητα προσβολής των πιο επιβλαβών γενεών του πράσινου σκουληκιού που προσβάλλουν κυρίως χτένια και καρύδια. Υπενθυµίζεται, παράλληλα, στους παραγωγούς η ανάγκη εφαρµογής της δεύτερης δόσης της λίπανσης στο τελευταίο σκαλιστήρι άµεσα.

25-32_5

61
0

Η οψίµιση 10 ηµερών αυξάνει την πιθανότητα για ζηµιά απο πράσινο σκουλήκι

Οι βροχές µετά τη σπορά αύξησαν σηµαντικά την πιθανότητα προσβολής των τελευταίων και πιο επιβλαβών γενεών πράσινου σκουληκιού στην καλλιέργεια βαµβακιού.

Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ του Φακέλου "Τεχνική Φροντίδα στο Βαμβάκι" της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails.

Οι παρατεταµένες βροχοπτώσεις και οι χαµηλές θερµοκρασίες που παρατηρήθηκαν την περίοδο µετά τη σπορά, δηµιούργησαν οψίµιση των βαµβακοκαλλιεργειών περίπου 10 ηµέρων σε Καρδίτσα, ∆ράµα, και Σέρρες σύµφωνα µε τις κατά τόπους ∆ΑΟΚ. Κατά συνέπεια λόγω της οψίµισης, αυξάνεται σηµαντικά η πιθανότητα προσβολής των τελευταίων και πιο επιβλαβών γενεών πράσινου σκουληκιού στην καλλιέργεια βαµβακιού, µειώνοντας σε µεγάλο βαθµό τις τελικές αποδόσεις. Επισηµαίνεται ότι, το πράσινο σκουλήκι είναι ένα λεπιδόπτερο που προσβάλλει τα φύλλα, το άνθος και τα καρύδια των βαµβακοφύτων, προκαλώντας σηµαντική ποιοτική και αποδοτική υποβάθµιση. Στα καρύδια, η προνύµφη τρέφεται µε το εσωτερικό τους, προκαλώντας καρπόπτωση ή σάπισµα. Χαρακτηριστικό της προσβολής είναι η οπή εισόδου της προνύµφης στα προσβεβληµένα καρύδια και τα περιττώµατα της.

Η προσβολή στο βαµβάκι, αρχίζει από το δεύτερο δεκαήµερο του Ιουνίου. Η γενιά αυτή προσβάλλει κυρίως χτένια, λουλούδια, λίγα «καρύδια» που εµφανίζονται µέσα στον Ιούλιο στις πρώιµες φυτείες, αλλά οι ζηµιές που προκαλεί δεν είναι συνήθως σηµαντικές, αφού πέρα από το ότι τότε δεν αναπτύσσει µεγάλους πληθυσµούς, τα καρποφόρα όργανα που προσβάλλει αναπληρώνονται σε ικανοποιητικό ποσοστό.

Η επόµενη γενιά στο βαµβάκι αρχίζει την προσβολή πριν τα τέλη Ιουλίου ενώ το µεγαλύτερο µέρος της προσβολής παρατηρείται συνήθως από τις 5 Αυγούστου µέχρι τις 20 Αυγούστου. Σε αυτή τη γενιά, οι παραγωγοί θα πρέπει επέµβουν µε εγκεκριµένα σκευάσµατα, εφόσον υπάρχουν 5-6 προνύµφες στο κορυφαίο τµήµα 100 φυτών (ή σε 100 χτένια ή καρύδια), που είναι το όριο οικονοµικής ζηµιάς. Συνίσταται στους καλλιεργητές, η χρήση σκευασµάτων Bacillus thuringiensis, καθώς έχει εκλεκτική δράση και προστατεύει τα ωφέλιµα έντοµα.

Για την αντιµετώπιση του πράσινου σκουληκιού, τα κυριότερα καλλιεργητικά µέτρα είναι η επιλογή πρώιµων ποικιλιών, η πρώιµη σπορά και γενικά διαχείριση της καλλιέργειας για πρώιµη συγκοµιδή ώστε να περιοριστεί η προσβολή από τις τελευταίες γενιές του εντόµου. Επιπλέον, οι βαµβακοπαραγωγοί, θα πρέπει να αποφύγουν τη γειτνίαση της καλλιέργειας µε άλλα φυτά ξενιστές του εντόµου, όπως η τοµάτα και το καλαµπόκι.

Μύκητες καπνιάς και εξασθένηση φυτών, προκαλούν οι θρίπες, οι αφίδες και ο τετράνυχος

Στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, µέχρι και την εµφάνιση των πρώτων χτενιών, οι κυριότεροι εντοµολογικοί εχθροί της καλλιέργειας είναι οι αφίδες, οι θρίπες και ο τετράνυχος. Τα έντοµα αυτά, µυζούν τους νεαρούς φυτικούς ιστούς και εκκρίνουν µελιτώµατα, µε αποτέλεσµα την εξασθένιση των φυτών και την ανάπτυξη µυκήτων καπνιάς, ενώ πολλές φορές είναι και φορείς ιολογικών ασθενειών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, υπάρχουν πολλοί φυσικοί εχθροί, όπως παρασιτικά και αρπακτικά έντοµα, οι οποίοι ελέγχουν σηµαντικά το πληθυσµό των συγκεκριµένων επιβλαβών εντόµων. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που διαπιστωθούν µεγάλοι πληθυσµοί για πάνω από εφτά ηµέρες, οι βαµβακοπαραγωγοί θα πρέπει να επέµβουν µε χηµικά και εκλεκτικά φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.








Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία