BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Οι εννέα ανηφόρες στην αγορά του βάμβακος και η αμοιβή της ποιότητας

Ανακατεύει την τράπουλα η κάθοδος του Κουρούδη στη Θεσσαλία, σιγή ιχθύος από τα κλωστήρια διεθνώς, ελάχιστες οι προπωλήσεις, πιεσμένο και το δολάριο. Σε μια χρονιά που ενδέχεται να καταστεί καθοριστική για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας, αρχίζει τις επόμενες μέρες η βαμβακοσυλλογή στην Κεντρική Ελλάδα (Στερεά και Θεσσαλία) με τις αποδόσεις να προβλέπονται μέτριες και τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς να μην ευνοούν την τιμή του προϊόντος.

16_13

Γιάννης Πανάγος

3
1

Κλειστές κλωστοϋφαντουργίες, αδύναμο δολάριο, πιεσμένη τουρκική λίρα, υποτονική χρηματιστηριακή αγορά, ελάχιστες προπωλήσεις, ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, φθηνό πετρέλαιο και αμερικανικές εκλογές, είναι ορισμένες μόνο από τις αντιξοότητες που διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα οι εμπορευματικές πράξεις στο βαμβάκι.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση σε ότι αφορά την εγχώρια παραγωγή μάλλον είναι χειρότερη από πέρυσι, τουλάχιστον σχετικά με τις αποδόσεις, ωστόσο αν οι καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου παραμείνουν καλές (όπως το τελευταίο διάστημα) εγγράφεται μια καλύτερη υποθήκη σε ότι αφορά την ποιότητα. Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές από καταιγίδες και πράσινο σκουλήκι, οι βαμβακοκαλλιέργειες ταλαιπωρήθηκαν λίγο παραπάνω φέτος από ανδρομυκώσεις και εντομολογικές απομυζήσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δείχνει να έχει χαθεί παραγωγή και από την πρόωρη διακοπή της άρδευσης, καθώς ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ιδιαίτερα ξηρός και θερμός.    

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ζήτηση του βαμβακιού κι αυτή τη στιγμή, όπως όλα δείχνουν, η ζήτηση στη φυσική αγορά του εκκοκκισμένου μοιάζει να είναι μηδενική. Αν τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια εποχή τα εγχώρια εκκοκκιστήρια είχαν προπωλήσει το 50% της προβλεπόμενης παραγωγής τους, φέτος δεν έχουν διαθέσει ούτε το 5%. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι μέχρι ώρας προπωλήσεις δεν είναι τόσες που να στηρίξουν τη ρευστότητα στους πρώτους μήνες της σεζόν, επομένως δεν αποκλείεται και οι πληρωμές συσπόρου σε κάποιες περιπτώσεις να καθυστερούν. Μ’ αυτή την εικόνα στο προϊόν πρώτης μεταποίησης, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πως θα κινηθεί φέτος το σύσπορο εμπεριέχει κινδύνους.

Το σίγουρο είναι ότι η χαμηλή ζήτηση σηματοδοτεί προτίμηση στο καλό προϊόν, δηλαδή στις υψηλών προδιαγραφών ποιότητες, κάτι που δίνει κίνητρο στα εκκοκκιστήρια να διαφοροποιήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική ανάλογα με το σύσπορο που φθάνει στην πλάστιγγα. Έτσι, αυτό που δεν έγινε τον περασμένο χρόνο, παρά τις διαβεβαιώσεις των εκκοκκιστών στις διάφορες εκδηλώσεις, μπορεί να γίνει φέτος, ως αποτέλεσμα των συνθηκών αγορά και της επιλεκτικής ζήτησης του προϊόντος από τις κλωστοϋφαντουργίες.  Η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά επιμένει να κινείται γύρω από τη ζώνη των 65 σεντς ανά λίμπρα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με βάση την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ/δολαρίου προκύπτει μια αναλογία τιμής περί τα 43 λεπτά το κιλό για το σύσπορο. Ωστόσο οι άγονες συνθήκες στη φυσική αγορά του εκκοκκισμένου (απουσία αγοραστών) καθιστά ευάλωτη αυτή την αντιστοιχία. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι συνθήκες αυτές πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για την ανάγκη στήριξης του ελληνικού βαμβακιού με μια γενναία ειδική ενίσχυση που θα επιτρέψει στους καλλιεργητές του προϊόντος να παραμείνουν στο παιχνίδι. Την ίδια στιγμή, τίθεται και θέμα ειδικού πλαίσιου χρηματοδότησης των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, καθώς, λόγω των περιορισμένων προπωλήσεων, δυσκολεύονται να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι της απορρόφησης της πρώτης ύλης. Ευχάριστη νότα, η κάθοδος Κουρούδη (Θρακικά Εκκοκκιστήρια) στη Θεσσαλία με τη μονάδα εκκόκκισης Δοντά.    

Προσδοκίες για νέα υψηλά, βάσει µοτίβου 

Ένα επαναλαµβανόµενο µοτίβο τους τελευταίους πέντε µήνες στην αγορά βάµβακος επιτρέπει προσδοκίες για διαµόρφωση νέων υψηλών, άνω των 68 σεντς το προσεχές διάστηµα. Τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου φαίνεται πως µετά από κάθε ράλι υποχωρούν λίγο, προτού σταθεροποιηθούν για µερικές εβδοµάδες στο επόµενο υψηλό επίπεδο. Κάπως έτσι ανέκαµψε το βαµβάκι από τα 50 σεντς, επιστρέφοντας στα 65 σεντς. Πλέον, κοντά στο 1 σεντ η λίµπρα διαµορφώνονται οι απώλειες για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου στο βαµβάκι, µε τον Ντον Σάρλεϊ, οικονοµολόγο ειδικό στις αγορές βάµβακος και επίτιµο καθηγητή στο Πανεπιστήµιο της Τζόρτζια να αναµένει νέο ανοδικό τέµπο στην αγορά. 

Την ίδια στιγµή, τα θεµελιώδη σύµφωνα µε πρόσφατη έκθεση της ICAC, δείχνουν αύξηση της ζήτησης κατά 7,2% τη νέα εµπορική περίοδο. Ωστόσο µια αξιοσηµείωτη ανάκαµψη παρεµποδίζεται από την ταυτόχρονη αύξηση των αποθεµάτων που υποστηρίζεται από τις καλές φετινές παραγωγές εκτός των ΗΠΑ. Επιπλέον, στα θετικά, η επιλογή δυτικών χωρών να εµποδίσουν την εισαγωγή υφασµάτων από κινεζικά βαµβάκια λόγω αποκαλύψεων ανθρωπιστικού περιεχοµένου, θα υποχρεώσει -σύµφωνα µε αναλυτές- την Κίνα σε αγορά περισσότερων ποσοτήτων από τις διεθνείς αγορές. 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-09-2020 17:01Θρακιώτης Αγρότης

Ο Κουρουδης στη Θεσσαλία; Περαστικά σας συνάδελφοι!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία