BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Δυναμώνει η ζήτηση για βαμβάκι λέει η ICAC, ζημιά 25% γράφουν οι παραγωγοί

Σε διπλά ψηφία αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής βάμβακος σε βασικά καλλιεργητικά κέντρα του κόσμου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για αύξηση της κινητικότητας στην αγορά για το υπόλοιπο της τρέχουσας περιόδου 2020/2021.

3-Vamvaki_2_2

2
0

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 45% και 17% αντίστοιχα και είναι ενδεικτικές της στροφής στην διεθνή αγορά βάμβακος που την τελευταία διετία έχει εγκλωβιστεί σε ένα πτωτικό σπιράλ, ειδικά στην φυσική της έκφανση. Το παραπάνω αποτελεί πεποίθηση μιας σειράς αναλυτών που παρακολουθούν στενά το εμπόρευμα αυτό, ενώ πλέον η Διεθνή Συμβουλευτική Βάμβακος (ICAC) έρχεται να επικυρώσει την τάση, όσο τοποθετείται θετικά και για την επικείμενη καλλιεργητική περίοδο. Όπως σημειώνει στην ανάλυσή της για τον μήνα Φεβρουάριο, τα τελικά αποθέματα που θα αφήσει μια χρονιά σαν την φετινή, με μειωμένη παραγωγή και αυξημένη εμπορική δραστηριότητα, αναμένεται ότι θα απαλύνουν τις πιέσεις και στην τιμή της επερχόμενης περιόδου. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ICAC ουσιαστικά ανασκευάζει τις προηγούμενες εκτιμήσεις της που ήθελαν την διεθνή αγορά σε πτώση.

Φυσικά όλες αυτές οι διαπιστώσεις της κατάστασης στην αγορά έρχονται λίγο καιρό μετά τα φιξαρίσματα στην Ελλάδα, όπου οι παραγωγοί είδαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται με τα εκκοκκιστήρια να πληρώνουν το πολύ 42 λεπτά το κιλό στο σύσπορο. Με την χρηματιστηριακή τιμή σε ανοδική πορεία ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και έχοντας προσεγγίσει υψηλά 24 μηνών από τον Νοέμβριο, το αίσθημα εμπαιγμού ανάμεσα στους Έλληνες αγρότες μόνον ενισχύεται όσο  περνάει ο καιρός και δεν γίνεται λόγος από πλευρά κυβέρνησης για κάποια έκτακτη ενίσχυση. Έτσι, αν και είναι παραπάνω από σαφές στους παραγωγούς βάμβακος, οι οποίοι μετρούν απώλειες στο εισόδημά τους πάνω από 25% για το 2020, ότι μια ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι συνιστά μονόδρομος για την οικονομική τους επιβίωση φέτος, φαίνεται ότι δεν είναι εξίσου προφανές για τους ιθύνοντες στην πλατεία Βάθη που διατηρούν μια ένοχη σιωπή ως προς το ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου αγροτικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα έστειλαν επιστολή στον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας επιτακτικά να επιταχύνει την διαδικασία προκειμένου να ανακοινωθεί ένα μέτρο στήριξης.

Όσο η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει μια σαφή θέση για το εάν, πότε και με πόσα κονδύλια θα συνδράμει στην οικονομική ανακούφιση ενός κλάδου που αναμφισβήτητα επλήγη από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομική ζωή, τόσο το κλίμα στα παραγωγικά κέντρα βάμβακος της χώρας θα γίνεται πιο εκρηκτικό. Ήδη σε προγραμματισμένες κινητοποιήσεις αγροτών, το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στις διεκδικήσεις τους.

Επανεστιάζοντας στην διεθνή συγκυρία, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις της ICAC λοιπόν, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 8% σε 24 εκατ. τόνους την επόμενη σεζόν, με διψήφιες μειώσεις στο μέγεθος των καλλιεργειών που προβάλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Πακιστάν, τη Δυτική Αφρική, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν.

Επειδή ορισμένες από αυτές τις μειώσεις αναμένεται να γίνουν σε χώρες κατανάλωσης που βασίζονται στην εγχώρια παραγωγή για να τροφοδοτήσουν τα εκκοκκιστήριά τους τους, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει το 2020/21 σε 9,3 εκατ. τόνους.  Τα τελικά αποθέματα για την περίοδο 2020/21 υπολογίζονται τώρα σε 21,1 εκατομμύρια τόνους, μειώνοντας ενδεχομένως την πίεση στις τιμές. Η τρέχουσα προβολή των τιμών της Γραμματείας για το τέλος του έτους 2020/21 του δείκτη Α είναι 73,5 σεντς ανά λίβρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία