BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ανακάμπτει η διεθνής τιμή βάμβακος, αύξηση σε προπωλήσεις σύσπορου

Την εικόνα μιας πιο ώριμης αγοράς εκπέμπει τις τελευταίες εβδομάδες ο κλάδος βάμβακος στην Ελλάδα, με το μοντέλο των προπωλήσεων να κερδίζει την εμπιστοσύνη των παραγωγών και τις διεθνείς τιμές να διαμορφώνουν μετά από χρόνια επίπεδα αρκετά πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό στο σύσπορο.

site_graf-VAMVAKI__002_

Πέτρος Γκόγκος

0
0

Φαίνεται ότι η διαδικασία αυτή που φέτος για πρώτη φορά εδραιώνεται σε τέτοιο βαθμό, αφήνει προς το παρόν στην άκρη τις στρεβλώσεις του προηγούμενου καθεστώτος κλεισιμάτων τιμών, κατά το οποίο όλα κρίνονταν εντός λίγων ημερών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του κάθε έτους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αρκετοί ήταν οι βαμβακοκαλλιεργητές που έκλεισαν το διάστημα αυτό μέρος της εκτιμώμενης νέας παραγωγής τους επωφελούμενοι από το χρηματιστηριακό ράλι κατά το οποίο τα ταμπλό της νέας Υόρκης έγραψαν 94 και 95 λεπτά ανά λίμπρα για τα συμβόλαια Μαΐου.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, όταν λανσαρίστηκε ο νέος αυτός μηχανισμός οι τιμές που έδιναν τα εκκοκκιστήρια κυμαίνονταν στα 48 με 49 λεπτά το κιλό, για να ακουστούν στη συνέχεια επίπεδα πέριξ των 55 και 56 λεπτών το κιλό. Η διόρθωση του χρηματιστηρίου προ ολίγων ημερών, συνέπεσε με την ισχυριοποίηση του δολαρίου, γεγονός που «μάζεψε» την πτώση και έτσι οι δουλειές συνεχίζονται πέριξ των 54 λεπτών το κιλό για το σύσπορο.

Όπως μεταφέρουν εκκοκκιστές, τα πολλά φιξαρίσματα ξεκίνησαν όταν οι τιμές των συμβολαίων Δεκεμβρίου 2021 βρέθηκαν πάνω από τα 85 σεντς ανά λίμπρα χρηματιστηριακά. Την Τετάρτη 17 Μαρτίου, έπειτα από μια πτώση στα 82 σεντς η λίμπρα, η χρηματιστηριακή τιμή ανέκαμψε κοντά στα 84 σεντς. Οι τεχνικές αναλύσεις δείχνουν ότι η στήριξη του προϊόντος ενεργοποιείται σε τιµές πέριξ των 82 σεντς για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου, µε τις αντιστάσεις πέριξ των 87 σεντς ανά λίµπρα.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς αναλυτές βλέπουν τις παλιές σοδειές που διαπραγματεύονται στα συμβόλαια Μάϊου και Ιουνίου να προσανατολίζονται για την υπέρβαση του 1 δολαρίου ανά λίμπρα τις επόμενες εβδομάδες κάτι που λογικά θα παρασύρει στην περαιτέρω άνοδο και τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2021, βάσει των οποίων γίνονται και τα φιξαρίσματα στην εγχώρια αγορά. Όλα αυτά, όσο η ισοτιμία στο ευρωδολάριο διαμορφώνεται στα 1,17-1,18 ευρώ, κάτω από τα επίπεδα των 1,20 ευρώ, βελτιώνοντας έτσι τις τιμές για το ελληνικό βαμβάκι. Όπως μεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, εφόσον «δούμε χρηματιστηριακή ανοδική αντίδραση, αρκετοί παραγωγοί θα σπεύσουν να προπωλήσουν σύσπορο».

Η αγορά λοιπόν διατηρεί ανοδικό ρυθμό τόσο σε συνάρτηση µε τα τεχνικά όσο όμως και με τα θεμελιώδη. Ήδη τα παγκόσμια αποθέματα βάμβακος, βάσει υπολογισμών που προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) υποχωρούν στα 94 εκατ. δεμάτια, αρκετά κάτω από τα άνω των 100 εκατ. δεματίων που εγκλώβισαν την αγορά σε έναν πτωτικό κύκλο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αναμένεται μια υποχώρηση των εκτάσεων στις ΗΠΑ, αφού η καλλιέργεια σόγιας και καλαμποκιού, δύο προϊόντων που επίσης βρίσκονται σε ανοδικό κύκλο, έρχεται να «κλέψουν» εκτάρια από την καλλιέργεια βάμβακος. 

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 45% και 17% αντίστοιχα και είναι ενδεικτικές της στροφής στην διεθνή αγορά βάμβακος που την τελευταία διετία έχει εγκλωβιστεί σε ένα πτωτικό σπιράλ, ειδικά στην φυσική της έκφανση. Το παραπάνω αποτελεί πεποίθηση μιας σειράς αναλυτών που παρακολουθούν στενά το εμπόρευμα αυτό, ενώ πλέον η Διεθνή Συμβουλευτική Βάμβακος (ICAC) έρχεται να επικυρώσει την τάση, όσο τοποθετείται θετικά και για την επικείμενη καλλιεργητική περίοδο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία