Μάλιστα όπως πολλοί αναλυτές εκτιµούν, σε αυτόν τον νέο κύκλο, οι τιµές για τα συµβόλαια της παλιάς σοδειάς (Μαΐου, Ιουλίου), δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν και το 1 δολάριο ανά λίµπρα, εκτίµηση που είχε διατυπωθεί και στις αρχές Μαρτίου, χωρίς όµως να επιβεβαιωθεί έως τώρα. Σε κάθε περίπτωση, τα παγκόσµια αποθέµατα βαίνουν µειούµενα, ενώ τα στοιχεία για τη νέα καλλιεργητική περίοδο στις ΗΠΑ που συνέλεξε το USDA δείχνουν ότι οι εκτάσεις είναι οριακά λιγότερες σε σχέση µε το 2020, στα 12 εκατ. εκτάρια. Η παρατεταµένη περίοδος ξηρασίας στα παραγωγικά κέντρα των ΗΠΑ πάντως δίνουν σε αυτή τη φάση την εντύπωση πως η νέα σοδειά θα υστερεί σε αποδόσεις και ποιότητα, αν και είναι ακόµα νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, τις επόµενες εβδοµάδες τις αγορές θα κατευθύνουν περισσότερο οι αποδόσεις των χρηµαταγορών και ειδικά των ισοτιµιών και των εµπορευµάτων, παρά τα θεµελιώδη.
Όλα αυτά έχουν αξία, αφού πλέον καθορίζουν περισσότερο από άλλες χρονιές και την πορεία της εγχώριας αγοράς, από την άποψη ότι φέτος οι προπωλήσεις σύσπορου από παραγωγούς έχουν επεκταθεί σηµαντικά. Τα µηνύµατα της εγχώριας αγοράς δείχνουν ότι οι παραγωγοί χάνουν το ενδιαφέρον τους όταν η τιµή του σύσπορου πέφτει κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό. Την εβδοµάδα που πέρασε, οι τιµές για το σύσπορο περιορίστηκαν πέριξ των 0,51 λεπτών το κιλό συν ένα πριµ παράδοσης από τα 55 µε 54 λεπτά που ακούγονταν νωρίτερα. Βέβαια ακούστηκαν και περιπτώσεις παραγωγών τους οποίους προσεγγίζουν εκκοκκιστές µε προσφορές πέριξ των 56 λεπτών το κιλό για το 30% της επερχόµενης σοδειάς τους. Την εγχώρια αγορά ευνοεί και η ενίσχυση του δολαρίου, η οποία µέχρι έναν βαθµό απορροφά την υποχώρηση της διεθνούς τιµής.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι περισσότερες προπωλήσεις σηµειώθηκαν µεταξύ των 52 και 55 λεπτών το κιλό και πλέον οι αγρότες δεν κλείνουν τιµές σύσπορου µέχρι να δουν µια ανοδική αντίδραση στο χρηµατιστήριο, η οποία θα επιτρέψει τιµές αρκετά πάνω από τα 50 λεπτά.