Υποτιµηµένα θεωρούνται από πολλούς διεθνείς και εγχώριους αναλυτές τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου για το βαµβάκι στη διεθνή χρηµαταγορά, βάσει των οποίων προκύπτουν και οι τιµές των προπωλήσεων στην Ελλάδα, κάτι που σηµαίνει πως το προσεχές διάστηµα δεν αποκλείεται µια έντονα ανοδική αντίδραση της αγοράς.
Πέριξ των 80 σεντς, διαπραγµατευόταν η λίµπρα στα µισά της προηγούµενης εβδοµάδας στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, µε τη µέση τιµή για το σύσπορο στην Ελλάδα να κυµαίνεται λίγο πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό. Όπως µεταφέρουν στην Agrenda παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς, σε αυτά τα επίπεδα τιµών οι περισσότεροι παραγωγοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για προπωλήσεις, δεν είναι διατεθειµένοι να προβούν σε συµφωνία µε εκκοκκιστήρια.
Άλλωστε πριν από περίπου ένα µήνα η τιµή του σύσπορου για το 30% της επερχόµενης παραγωγής είχε υπερβεί τα 55 λεπτά. Αρκετοί τότε, δίστασαν να δεσµευτούν για την τιµή, είτε γιατί ήταν διστακτικοί µε το µοντέλο των προπωλήσεων, είτε γιατί εκτίµησαν πως η τιµή θα συνεχίσει να ακολουθεί ανοδική πορεία. Ακόµα και τις τελευταίες ηµέρες ακούγονται περιπτώσεις παραγωγών τους οποίους προσεγγίζουν εκκοκκιστές µε προσφορές πέριξ των 56 λεπτών το κιλό για το 30% της επερχόµενης σοδειάς.Την εγχώρια αγορά ευνοεί και η ενίσχυση του δολαρίου, η οποία µέχρι έναν βαθµό απορροφά την υποχώρηση της διεθνούς τιµής.
Με τον βασικό όγκο των κλεισµένων προπωλήσεων να έχει σηµειωθεί µεταξύ των 52 και 55 λεπτών το κιλό, οι περισσότεροι αγρότες αναµένουν τώρα µια νέα ανοδική αντίδραση στο χρηµατιστήριο, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών. Με βοήθεια από την φυσική αγορά αλλά και την γενικότερη ανοδική πορεία των εµπορευµάτων, τα ταµπλό στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης επέστρεψαν στο «πράσινο». Την ίδια στιγµή και οι παραγγελίες σε επίπεδο παγκόσµιου εµπορίου δείχνουν πως η αγορά ετοιµάζεται για µια επόµενη περίοδο ανόδου. Σε αυτόν τον νέο κύκλο, οι τιµές για τα συµβόλαια της παλιάς σοδειάς (Μαΐου, Ιουλίου), δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν και το 1 δολάριο ανά λίµπρα, εκτίµηση που είχε διατυπωθεί και στις αρχές Μαρτίου, χωρίς όµως να επιβεβαιωθεί έως τώρα. Σε κάθε περίπτωση, τα παγκόσµια αποθέµατα βαίνουν µειούµενα, ενώ τα στοιχεία για τη νέα καλλιεργητική περίοδο στις ΗΠΑ σύµφωνα µε το USDA δείχνουν ότι οι εκτάσεις είναι οριακά λιγότερες σε σχέση µε το 2020, στα 12 εκατ. εκτάρια.
Aναµένονται µειωµένες οι αποδόσεις
Η εκτιµώµενη παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 17 εκατ. δεµάτια στις ΗΠΑ, αφού οι αποδόσεις αναµένονται µειωµένες, κάτι που οφείλεται σε µια παρατεταµένη περίοδο ξηρασίας, δίνουν σε αυτή τη φάση την εντύπωση πως η νέα σοδειά θα υστερεί σε αποδόσεις και ποιότητα, αν και είναι ακόµη νωρίς. Πάντως τις επόµενες εβδοµάδες τις αγορές θα κατευθύνουν οι αποδόσεις των χρηµαταγορών (ισοτιµίες) και εµπορευµάτων, παρά τα θεµελιώδη.
Ωστόσο, οι πιο συγκρατηµένοι αναλυτές, εκτιµούν ότι η κινητικότητα ως προς τις τιµές θα περιοριστεί τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η περίοδος σπορών στις ΗΠΑ, τις επόµενες εβδοµάδες. Ωστόσο ακόµα κι αυτοί δεν µπορούν να παραβλέψουν το γεγονός ότι τα αποθέµατα περιορίζονται όσο οι εξαγωγές διατηρούν τους σηµερινούς υψηλούς ρυθµούς. Στον περιορισµένο όγκο των αποθεµάτων εστιάζει η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Βάµβακος στην έκθεση αγοράς Απριλίου. Σύµφωνα µε την ΙCAC, ως το τέλος του έτους, οι ανάγκες των κλωστηρίων διεθνώς αναµένεται να αυξηθούν επιπλέον 8% ενώ διαβλέπει άνοδος και στις καταναλωτικές δαπάνες.