BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Σήμα προπωλήσεων με τιμή άνω των 55 λεπτών σύσπορου από αγορές

Με το βλέμμα στραμένο στους χρηµατιστηριακούς δείκτες βρίσκονται τις τελευταίες ηµέρες οι παραγωγοί βάµβακος στη χώρα, αναµένοντας την αγορά να επιβεβαιώσει νέα ανοδική τάση, για να προβούν σε προπωλήσεις σύσπορου µε τιµή τουλάχιστον 55 λεπτά το κιλό.

36_pin_28

Πέτρος Γκόγκος

4
1

Ήδη η εγχώρια αγορά αντανακλά τα πράσινα ταµπλό του χρηµατιστηρίου στη Νέα Υόρκη, µε την τιµή για το σύσπορο να κυµαίνεται λίγο κάτω από τα 54 λεπτά. Οι προπωλήσεις των παραγωγών αυτή τη στιγµή ανέρχονται στο 10% της αναµενόµενης παραγωγής σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ενώ στο 15% αυτής βρίσκονται οι προπωλήσεις των εκκοκκιστών. 

Παραγωγούς µε πιο επιχειρηµατική προσέγγιση και σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά βάµβακος φαίνεται ότι έχει κερδίσει αυτό το νέο µοντέλο των προπωλήσεων. Από την άλλη, αρκετοί αγρότες δηλώνουν διστακτικοί να προχωρήσουν σε κάποια συµφωνία µε τους εκκοκκιστές, εκτιµώντας ότι τουλάχιστον φέτος η τιµή έχει ακόµα να δώσει. Βέβαια οι εκκοκκιστές προωθούν τη δυνατότητα προπώλησης κυρίως στους µεγάλους παραγωγούς, που σίγουρα θα έχουν στο τέλος της χρονιάς αρκετή πρώτη ύλη να παραδώσουν, όσο ταυτόχρονα διαθέτουν τις ποσότητες αυτές σε ανοιχτά συµβόλαια.


Η διαχείριση ρίσκου πάντως που επιτυγχάνεται µε τις προπωλήσεις είναι σηµαντική, αφού πλέον οι αγρότες µπορούν να εξασφαλίσουν τιµή σε µια περίοδο που το φυσικό προϊόν λείπει από την αγορά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αξιολογείται θετικά η προοπτική της προπώλησης, κάτι που ήδη εφαρµόζουν Οµάδες Παραγωγών εδώ και χρόνια, µε τη δυνατότητα µάλιστα να µπορούν να κλειδώσουν µεγαλύτερο ποσοστό της εκτιµώµενης παραγωγής τους πριν την έναρξη της συγκοµιδής, εξασφαλίζοντας την απαιτούµενη ρευστότητα.

«Εξασφάλιση βιωσιµότητας, ρευστότητας και κέρδους» είναι το τρίπτυχο βάσει του οποίου κινούνται οι παραγωγοί της οµάδας Cotton Farsala, µε τον Απόστολο Παπακωνσταντίνου, (µέλος) να εξηγεί ότι η διασπορά του ρίσκου µε τις προπωλήσεις, µπορεί να εξασφαλίσει στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερη τιµή παραγωγού. Με την πρώτη πώληση της χρονιάς, η Οµάδα Παραγωγών προσπαθεί να βγάλει τα έξοδα της καλλιέργειας. Με τη δεύτερη εξασφαλίζει την απαιτούµενη ρευστότητα και στο τέλος της χρονιάς βγάζει κέρδος στα µέλη της.

Η στατιστική άλλωστε, σπάνια πέφτει έξω και υπαγορεύει ότι 9 στις 10 φορές, η αγορά κινείται σε χαµηλότερα επίπεδα την περίοδο της συγκοµιδής, ανεξάρτητα από τα θεµελιώδη της αγοράς, αφού τότε το φυσικό προϊόν είναι άφθονο και οι παραγωγές µεγάλων παικτών συµπίπτουν µε την ελληνική παραγωγή. Πρόθεση τόσο των παραγωγών που εµπλέκονται στην υπόθεση των προπωλήσεων, όσο και των εκκοκκιστών είναι η ποιοτική αποτύπωση στην ίνα των ευέλικτων τιµών.

Η δουλειά του χρηµατιστή δεν µπορεί να χωρέσει στην αγροτική καθηµερινότητα και είναι µάταιο να αποζητά κανείς τις «κορυφές» της αγοράς για να πουλήσει, εξηγούν παραγωγοί στην Agrenda. Όσο όµως επεκτείνεται η χρονική περίοδος µέσα στην οποία µπορεί κανείς να πουλήσει τη σοδειά του, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εξασφαλίσει µεσοσταθµικά µια καλύτερη τιµή. Από την πλευρά της η µεταποίηση, µε τέτοιες συµφωνίες, εξασφαλίζει ποσότητες νωρίτερα.

 

Εκκόκκιση από τους ίδιους τους παραγωγούς σε ΗΠΑ, Αυστραλία

Καθώς το µοντέλο των προπωλήσεων δοκιµάζει το επίπεδο ωριµότητας της εγχώριας αγοράς, χώρες µε µεγάλο εκτόπισµα σε διεθνές επίπεδο και µακρά παράδοση στην καλλιέργεια, έχουν ήδη προσαρµοστεί σε ένα περιβάλλον που θέλει τους ίδιους τους παραγωγούς να εκκοκκίζουν το προϊόν τους.

Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής και Αυστραλία, όπου οι εκµεταλλεύσεις εκτείνονται σε χιλιάδες στρέµµατα ανά αγρότη, έχουν διαµορφώσει τέτοιες ισορροπίες στις αγορές τους, όπου οι παραγωγοί διαθέτουν και διαπραγµατεύονται µπάλες εκκοκκισµένου. Ο µικρός ελληνικός κλήρος καθιστά απαγορευτική την υιοθέτηση του µοντέλου αυτού, εκτός από τις περιπτώσεις συνεργατικών σχηµάτων παραγωγών. Μάλιστα ήδη δραστηριοποιούνται τέτοιες οµάδες στη χώρα µας, µε τους παραγωγούς σε αυτές, να επιδίδονται σε κυνήγι τόσο αποδόσεων σύσπορου, όσο και ίνας, µε τις προπωλήσεις εδώ να συνιστούν και τον κανόνα για τη διάθεση της παραγωγής.

Η γενική εκτίµηση της αγοράς, αξιολογεί ως νοµοτέλεια την εδραίωση των προπωλήσεων βάµβακος, µε την οργάνωση της παραγωγής σε συλλογικά σχήµατα να αποτελεί το επόµενο βήµα. Η περαιτέρω εκπαίδευση των παραγωγών στην κουλτούρα των χρηµατιστηριακών αγορών αλλά και η µεγαλύτερη διαφάνεια στους όρους των συµβολαίων που διατυπώνουν οι εκκοκκιστές θα κρίνουν την πορεία του µηχανισµού τους επόµενους µήνες, σύµφωνα µε εκτιµήσεις συνοµιλητών της Agrenda µε έντονη παρουσία στον κλάδο του βάµβακος.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-06-2021 11:49Σακης

Την ενίσχυση λόγω κορονοιου ,που είχαν υποσχεθεί ,την έκανε γάργαρα η κυβέρνηση . Όλοι πήρανε εκτός του βαμβακιού που κ αποδεδειγμένα κ επίσημα έπαθε ζημιά λόγω κορονοιου. Στις εκλογές, μαύρο στην κυβέρνηση

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία