Νέα ώθηση στα συµβόλαια ∆εκεµβρίου δίνει η ζήτηση και οι ανησυχίες σχετικά µε την επερχόµενη παραγωγή βάµβακος, µε τη χρηµατιστηριακή τιµή να αγγίζει τα 88 σεντς, πριν αποτραβηχτεί στα 87 σεντς. Ο βραχυπρόθεσµος στόχος που βάζουν πλέον οι χρηµατιστές είναι τα 93 σεντς, βάσει της εικόνας των θεµελιωδών µέχρι στιγµής.
Όπως επισηµαίνει µερίδα αναλυτών, διαµορφώνεται αυτή τη στιγµή ένα µείγµα ζήτησης και αρνητικών για τις προοπτικές της παραγωγής σεναρίων, που θα µπορούσε να σπρώξει σε ακόµα υψηλότερο εύρος τιµών την αξία του προϊόντος τις επόµενες εβδοµάδες. Τεχνικές αναλύσεις δείχνουν ακόµα και τα 105 σεντς, εφόσον διατηρηθεί η ζήτηση στα σηµερινά επίπεδα.
Μάλιστα, σύµφωνα µε τον αναλυτή Dr. Ο. Α Κλήβελαντ, επίτιµο καθηγητή αγροτικής οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο του Μισισιπή, η πορεία τιµών στο βαµβάκι δεν εµπίπτει σε πληθωριστικές τάσεις, αλλά αποκλειστικά στη ζήτηση, κάτι που δείχνει ότι η αγορά πατά σε γερές βάσεις. Σύµφωνα µε τον ίδιο, για την αµερικανική παραγωγή έχει ήδη προπωληθεί το 50% της νέας σοδειάς περί τα 85 σεντς ανά λίµπρα, µε το νέο κύµα πράξεων να αναµένεται αφού οι τιµές προσεγγίσουν τα 95 σεντς.
Οι ισορροπίες στην παγκόσµια αγορά στηρίζουν το σενάριο ανόδου. Τα τελικά αποθέµατα της περιόδου 2021-2022 είναι µειωµένα κατά σχεδόν 2 εκατ. µπάλες στις 89 εκατ. µπάλες στην έκθεση προσφοράς/ζήτησης Ιουνίου του USDA, ενώ ορισµένοι εκτιµούν ότι τα αποθέµατα θα κινηθούν έως και 5 εκατ. µπάλες χαµηλότερα. Η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,1 εκατ. µπάλες. Η παγκόσµια παραγωγή βαµβακιού είναι και αυτή µειωµένη κατά περίπου 600.000 µπάλες, οδηγούµενη από µείωση της τάξης των 750.000 δεµάτων στην Κίνα. Για την παραγωγή των ΗΠΑ, η οποία διαµορφώνει ως γνωστό τις τιµές αναφοράς της ελληνικής αγοράς, οι πρόσφατες βροχές στο Τέξας, αφενός δεν κάλυψαν όλες τις περιοχές, αφετέρου ήταν υπερβολικές σε ορισµένα καλλιεργητικά κέντρα µε αποτέλεσµα οι εκτιµώµενες αποδόσεις να είναι µειωµένες. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες στρέµµατα στις Μεσοδυτικές Πολιτείες πληµµύρισαν.
Για ακόµα έναν µήνα το USDA τοποθετήθηκε µε αισιοδοξία για το παγκόσµιο εµπόριο, προβλέποντας αύξηση κατά 1,1 εκατ. µπάλες, επισηµαίνοντας την εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση για βαµβάκι. Αυτή η αύξηση του παγκόσµιου εµπορίου είναι που υποψιάζει αρκετούς για µια κίνηση της χρηµατιστηριακής τιµής στο βαµβάκι πάνω από το 1 δολάριο ανά λίµπρα.
Σε αργούς ρυθµούς οι νέες προπωλήσεις βάµβακος
Το βαµβάκι βρήκε στήριξη, κατά την πρόσφατη διόρθωση, στις δυσοίωνες προβλέψεις του καιρού στο Τέξας. Αναµένονται ξανά υψηλές θερµοκρασίες και έλλειψη νερού, που προβληµατίζουν την εξέλιξη της σοδειάς. Νωρίτερα το βαµβάκι, όπως και όλα τα εµπορεύµατα, κατέγραφαν απώλειες από µαζικές κινήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Οι αµερικανικές εξαγωγές εξακολουθούν να είναι θετικές, ενώ παρόµοιες είναι οι εκτιµήσεις και για τις µελλοντικές πωλήσεις. Στην Ινδία οι µουσώνες βοηθούν για την ώρα την παραγωγή µε τις εκτιµήσεις να µιλούν για περισσότερο νερό σε σχέση µε τον περασµένο έτος.
Οι προπωλήσεις γίνονται µε πολύ αργούς ρυθµούς, αυτό το διάστηµα, καθώς οι καλλιεργούµενες εκτάσεις βάµβακος στη χώρα µας υπολογίζονται 10% χαµηλότερες σε σχέση µε πέρυσι, ενώ ήδη έχουν προπωληθεί περίπου 60.000 τόνοι. Παράλληλα, για τους εκκοκκιστές δεν υπάρχει κάποια βιασύνη για περισσότερες πωλήσεις εκτός αν προκύψουν νέα κλεισίµατα τιµών σύσπορου από την πλευρά των παραγωγών. Την προηγούµενη εβδοµάδα αρκετοί ήταν οι παραγωγοί που έκλεισαν τις τιµές σύσπορου για ένα κοµµάτι της µελλοντικής παραγωγής σε τιµές µεταξύ 52 και 54 λεπτών το κιλό.
Τιµή προπώλησης προς τα 55 λεπτά στο σύσπορο
Παρά το ευνοϊκό κλίµα στη διεθνή αγορά βάµβακος, το τοπίο στο εσωτερικό της Ελλάδας είναι υποτονικό, αφού ούτε παραγωγοί ούτε εκκοκκιστές προβαίνουν σε αγοραπωλησίες. Πάντως η αγορά αντανακλά τα πράσινα ταµπλό του χρηµατιστηρίου στη Νέα Υόρκη, µε την τιµή για το σύσπορο να κυµαίνεται περί τα 54 λεπτά. Οι προπωλήσεις παραγωγών αυτή τη στιγµή ανέρχονται στο 10% της αναµενόµενης παραγωγής, ενώ στο 15% αυτής είναι οι προπωλήσεις των εκκοκκιστών. Αρκετοί αγρότες διστάζουν να προχωρήσουν σε συµφωνία µε τους εκκοκκιστές, εκτιµώντας ότι τουλάχιστον φέτος η τιµή έχει ακόµα να δώσει. Από την άλλη, όσοι προβαίνουν σε προπωλήσεις, επιδιώκουν καλύτερη διαχείριση ρίσκου, αφού πλέον οι αγρότες µπορούν να εξασφαλίσουν τιµή σε µια περίοδο που το φυσικό προϊόν λείπει από την αγορά.