BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Φιξαρίσματα στα 80 λεπτά για σύσπορο με πριμ, στόχος τα 130 σεντς

Με 75 λεπτά παραδοτέο στο εκκοκκιστήριο διαπραγµατεύεται η τιµή σύσπορου βάµβακος την τελευταία εβδοµάδα σε περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας, έπειτα από το ανοδικό ξέσπασµα που σηµείωσε η διεθνής αγορά τις προηγούµενες ηµέρες.

36_pin_3

3
0

Φιξαρίσματα στα 80 λεπτά για σύσπορο μαζί με τα πριμ, στόχος τα 130 σεντς διεθνώς

Για τα δεύτερα χέρια και µεταβροχικά, τα εκκοκκιστήρια πληρώνουν 71 µε 72 λεπτά το κιλό χωρίς τα πριµ ποιότητας και τα µεσιτικά. Γενικά αυτήν την περίοδο οι παραγωγοί που δεν έχουν φιξάρει τιµές, µπορούν σύµφωνα µε το ρεπορτάζ να διεκδικήσουν τιµές άνω των 80 λεπτών το κιλό για ποιοτικά βαµβάκια αν συµπληρώσει κανείς στην τιµή βάσης τα πριµ ποιότητας. 

Να σηµειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί που δεν έχουν κλείσει κάποια τιµή, οι οποίοι έχοντας µόνο το ζυγολόγιο στο χέρι, εκτιµούν πως η διεθνής τιµή θα µπορούσε να προσεγγίσει ακόµα υψηλότερα επίπεδα τις επόµενες εβδοµάδες, µε το σήµα πώλησης να διαµορφώνεται στα 125 µε 130 σεντς η λίµπρα στον δείκτη της Νέας Υόρκης. 

Το «στοίχηµα» αυτό δεν φαντάζει πλέον και τόσο τολµηρό, όπως προκύπτει από συζητήσεις µε έµπειρους παράγοντες της εγχώριας αγοράς. Έπειτα από πέντε απανωτά ανοδικά κλεισίµατα την προηγούµενη εβδοµάδα, η διεθνής τιµή βάµβακος διαµόρφωσε την Τρίτη 2 Νοεµβρίου για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2021 νέο υψηλό στα 121,67 σεντς ανά λίµπρα, τιµή 12,64% πάνω από αυτήν που είχε ένα µήνα πριν και 5 σεντς περίπου πάνω από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

Με άλλα λόγια, έχουν ήδη σπάσει οι αντιστάσεις που διαµόρφωσε το προηγούµενο ράλι της αγοράς, που έφτασε στις αρχές του περασµένου µήνα στα 116 σεντς η λίµπρα. Με το ενδιαφέρον πλέον να µεταφέρεται στα συµβόλαια Μαρτίου 2022, η διεθνής τιµή έχει υποχωρήσει λίγο κάτω από τα 115 σεντς, αλλά η τάση είναι ανοδική.

Ώριμη βλέπουν οι αναλυτές την αγορά για υψηλά σε βάθος διετίας

Καθώς η αγορά βάµβακος θα µπαίνει σε µια περίοδο κατά την οποία δεν διαπραγµατεύεται πλέον η φυσική πρώτη ύλη, αλλά η ανάγκη των κλωστηρίων να διορθώσουν τις τιµές µε τις οποίες αγόρασαν προϊόν τους χειµερινούς µήνες, το ανοδικό µοµέντουµ της αγοράς περνά στις µελλοντικές σοδειές.

Ήδη τα µελλοντικά συµβόλαια του ∆εκεµβρίου 2022 έχουν ξεπεράσει τα 92 σεντς ανά λίµπρα, µε αρκετούς Αµερικανούς παραγωγούς να τιµολογούν από τώρα, χωρίς δηλαδή να έχουν συγκοµίσει τη φετινή παραγωγή, ποσότητες που θα έχουν στα χέρια τους του χρόνου.

∆εν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν πλέον ότι η αγορά µπορεί να κινηθεί µε καλά περιθώρια κερδοφορίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, αρκεί η τελική κατανάλωση να διατηρηθεί στα σηµερινά υψηλά επίπεδα. Αυτό συνεπάγεται µια αύξηση των στρεµµάτων βάµβακος την άνοιξη, κατά τουλάχιστον 12%, κάτι που ωστόσο δεν ανησυχεί τους αναλυτές που επιµένουν σε ένα εύρος τιµών από 80 έως 100 σεντς µέχρι και το 2023.

Με τη ζήτηση να είναι υψηλή σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας του βάµβακος, η αγορά διαµορφώνει στηρίγµατα νέας ανόδου τόσο στα τεχνικά όσο και στα θεµελιώδη

Πάνω από 130 σεντς ο στόχος του διμήνου

Μέσα στο επόµενο δίµηνο η διεθνής τιµή βάµβακος δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 1,30 δολάρια ανά λίµπρα, µε την αγορά να διαµορφώνει στηρίγµατα νέας ανόδου τόσο στα τεχνικά όσο και στα θεµελιώδη. Ξεκινώντας από το εκκοκκισµένο βαµβάκι, τα κινεζικά κλωστήρια δεν διστάζουν να αγοράσουν την άνοδο στη διεθνή τιµή, όσο οι καθυστερήσεις στην συγκοµιδή των ΗΠΑ βρίσκουν την Ασία σε µια περίοδο ιστορικής υψηλής ζήτησης. Υψηλή και η ζήτηση για προϊόντα βάµβακος στους τελικούς καταναλωτές, µε τις ΗΠΑ να καταθέτουν όλο και περισσότερες παραγγελίες στις βιοτεχνίες της Ασίας, όσο τα καταστήµατα φαίνεται, σύµφωνα µε το Bloomberg, να έχουν ξεµείνει από στοκ. Η ισορροπία αυτή διαµορφώνει µια στήριξη στην τιµή βάµβακος, που κινείται µε άνεση στο υψηλό εύρος άνω των 110 σεντς ανά λίµπρα. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία