Την Τρίτη 19 Απριλίου πάντως, στα διεθνή χρηματιστήρια υπάρξαν σημαντικές απώλειες για το βαμβάκι (όπως και για τα περισσότερα εμπορεύματα).
Σύμφωνα με τους αναλυτές των αγορών, ο Μάιος (ο οποίος βγαίνει σε λίγο από το ταμπλό) έπεσε 5,06 σεντς/λίμπρα – 139,68 σεντς.
Ο Ιούλιος (ο τελευταίος μήνας για την φετινή σεζόν) έπεσε 4,92 σεντς/λίμπρα – 138,33 σεντς.
Ο Δεκέμβριος (ο βασικός μήνας που αντιστοιχεί στην νέα σοδειά) είχε πάντως μικρότερες απώλειες 2,52 σεντς/λίμπρα.
Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως πρόκειται για τεχνική πτώση που προκλήθηκε από ρευστοποιήσεις κερδοσκοπικές σε συνδυασμό με επιπρόσθετες ρευστοποιήσεις στα συμβόλαια του Μαΐου τα οποία, όπως αναφέρθηκε, λήγουν σε λίγες μέρες.
Παρόμοια ήταν η κίνηση και σε άλλα εμπορεύματα θυμίζοντας πως αν οι κερδοσκόποι δουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κέρδη θα αρχίσουν να ρευστοποιούν. Το ράλι στα εμπορεύματα έχει στηριχτεί πρωτίστως στα γνωστά hedge funds.
Παράλληλα έχουμε τα δρώμενα στην Κίνα με το σκληρό lockdown το οποίο και φέρνει ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Είναι δηλαδή η γενικότερη παγκόσμια εικόνα και όχι κάτι συγκεκριμένο στο βαμβάκι του οποίου τα θεμελιώδη εξακολουθούν να είναι θετικά.
Στα θεμελιώδη υπάρχει για την ώρα μόνο ένα άσχημο σενάριο όσο αφορά την κατανάλωση το οποίο δεν αποκλείεται να συμβεί σε βάθος χρόνου.
Η Ευρώπη θα συνεχίσει να πονάει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο ευρωπαίος πολίτης θα χάνει μέρος του εισοδήματος του από τον πληθωρισμό και τα περισσότερα έξοδα σε ενέργεια κλπ. Δεν θα περισσεύει επομένως αρκετό εισόδημα για ρούχα υφάσματα και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Η Τουρκία είναι η Νο1 χώρα που θα επηρεαστεί από την μείωση της αγοραστικής δύναμης του ευρωπαίου μια που εξάγει κυρίως στην Ευρώπη.
Ως γνωστών η Τουρκία αγοράζει πάρα πολλά βαμβάκια από την Ελλάδα. Ειδικά στην διάρκεια των προβλημάτων στην μεταφορά (logistics) όπου δεν μπορούσαμε και ακόμα δεν μπορούμε εύκολα να στείλουμε βαμβάκια στην Άπω Ανατολή, η Τουρκία και η Αίγυπτος μας έσωσαν την τελευταία σεζόν στηρίζοντας τις τιμές μας. Αν χαμηλώσουν ρυθμούς στην Τουρκία και δεν μπορούμε εύκολα να εξάγουμε τα βαμβάκια μας θα χρειαστεί να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στις τιμές.
Οι πληροφορίες θέλουν τα εκκοκκιστήρια Μάρκου να στέλνουν SMS µε σήµα προπώλησης σε µεγάλους παραγωγούς, προσφέροντας µάλιστα την ευελιξία να φιξαριστεί ποσότητα µεγαλύτερη των 150 κιλών ανά στρέµµα που προβλέπουν οι επίσηµοι όροι των συµβολαίων προπώλησης.
Σηµειώνεται ότι στην τιµή αυτή δεν περιλαµβάνονται τα πριµ ποιότητας και τα µεταφορικά, κάτι που σηµαίνει ότι στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, οι παραγωγοί που θα κλείσουν τώρα µε 89,2 λεπτά το κιλό, έχουν λαµβάνειν τουλάχιστον 4 µε 6 λεπτά το κιλό εφόσον καλλιεργήσουν τις ποικιλίες που εµπίπτουν στα ειδικά κριτήρια για µπόνους ποιότητας.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ενδιαφέρον, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις έµπειρων παραγωγών που προχώρησαν σε προπωλήσεις νωρίτερα φέτος, κλείνοντας ποσότητες µε τιµή χαµηλότερη, δηλαδή κοντά στα 82 µε 83 λεπτά το κιλό. Η δυνατότητα να συµφωνήσουν σε µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής, έρχεται να βελτιώσει την τελική τιµή για τις περιπτώσεις αυτές, χωρίς να ενεργοποιηθούν οι αυστηρές ρήτρες ακύρωσης συµβολαίων. Έτσι, για παραγωγούς που διεκδικούν αποδόσεις, η δυνατότητα φιξαρίσµατος έως και 300 κιλών το στρέµµα έρχεται να εξασφαλίσει από τώρα µια βιώσιµη τιµή και να δώσει και το κίνητρο που απαιτεί η καλλιέργεια σε µια συγκυρία σαν τη φετινή, κατά την οποία τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ξεφύγει προς τα πάνω.
Στο ταµπλό του χρηµατιστηρίου βάµβακος, τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου, βάσει των οποίων διαµορφώνονται και οι εγχώριες τιµές για το σύσπορο, έχουν διαµορφώσει ένα γερό στήριγµα στα 120 σεντς η λίµπρα και πλέον η αγορά δείχνει να θέλει να δοκιµάσει τα 125 σεντς. Για τις παραδόσεις Μαΐου του 2023, το ταµπλό γράφει τα 117 σεντς, κάτι που δείχνει ότι οι αντοχές της αγοράς στα υψηλά µεταφέρονται και στον πυρήνα της επόµενης εµπορικής περιόδου.