Βρήκε ώρα για δοκιμές στα χαμηλά η αγορά βάμβακος με το σύσπορο στα 81 λεπτά
Παρά την ανοδική αντίδραση που έδειξε ο δείκτης της διεθνούς τιμής στη Νέα Υόρκη, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου δείχνουν να διαθέτουν λίγες ακόμα αντοχές ώστε να διατηρηθούν στα 90 σεντς η λίμπρα, ενώ παράλληλα το ευρύτερο οικονομικό τοπίο αποθαρρύνει προς το παρόν τη ζήτηση για ίνα.
Στην εγχώρια αγορά, το σύσπορο πληρώνεται στα 81,5 λεπτά το κιλό παραδοτέα στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου (Καραγιώργος), ενώ ακούγονται και χαμηλότερες τιμές από Μάρκου και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από το όριο των 80 λεπτών. Σε αυτήν τη συγκυρία, το μόνο που συγκρατεί τις τιμές για το ελληνικό σύσπορο είναι το ισχυρό δολάριο, με την ισοτιμία με το ευρώ να έχει υποχωρήσει πλέον στα 96 σεντς, κάτι που βελτιώνει σημαντικά τις τιμές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με την περσινή ισοτιμία στα 1,20 δολάρια, το βαμβάκι θα πληρωνόταν σήμερα 60 λεπτά. Από άποψη παραγωγής, προς το παρόν οι αποδόσεις δείχνουν ελαφρώς μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι, με τα στησίματα να υπολογίζονται κοντά στα 400 κιλά ανά στρέμμα κατά μέσο όρο, ενώ μόνο σε πολύ καλά δουλεμένα χωράφια, που ευννοήθηκαν ίσως και από τον καιρό να πετυχαίνουν οι παραγωγοί 450 με 500 κιλά. Οι παραγωγοί αποδίδουν τις ελαφρώς μειωμένες αποδόσεις στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και σε προσβολές από έντομα και λοιπές ασθένειες.
Στο διεθνές τοπίο τώρα, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εντείνονται, κάτι που αποτυπώνεται και στην τιμή του βαρελιού με το αμερικανικό WTI να προσεγγίζει πλέον τη ζώνη των 75 δολαρίων, έναντι των 85-90 πριν από μερικές εβδομάδες. Όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές, αυτό το περιβάλλον δεν προσφέρει πολλές αφορμές για μια ανοδική πορεία προς τα 100 σεντς η λίμπρα. Μάλιστα, στην περίπτωση των Αμερικανών, το ισχυρό δολάριο αποθαρρύνει τις εξαγωγές, αν και οι διεθνείς αγορές ίσως χρειαστεί να συνηθίσουν σε αυτήν την συνθήκη για τους επόμενους μήνες.
Στηρίγματα ανόδου η αγορά θα αναζητήσει στην επόμενη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) που αναμένονται για τις 12 Οκτωβρίου και αρκετοί ανυπομονούν να δουν μια αποφασιστική μείωση στην σοδειά των ΗΠΑ. Βέβαια, έχει πλέον καταστεί σαφές πως τα δεδομένα της προσφοράς δεν απασχολούν ιδιαίτερα τις αγορές. Σε αυτήν τη φάση, οι ανταλλαγές στα χρηματιστήρια περιορίζονται στις ειδήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με το βαμβάκι να βρίσκεται κοντά στα χαμηλά περιόδου, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί η ζήτηση, αφού ακόμα και αν τα κλωστήρια αναφέρουν μειωμένες παραγγελίες για ίνα, έχουν πλέον στα χέρια τους να αντικαταστήσουν μερικά ακριβά αποθέματα εκκοκκισμένου βαμβακιού με φθηνότερα.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA κάνουν λόγο για ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού το 2022/23 σε 118,45 εκατ. μπάλες (από 117,01 εκατ. μπάλες), προερχόμενη από ανοδική αναθεώρηση για την Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία και το Πακιστάν. Αν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή προβλέπονται ενισχυμένες, η κατανάλωση προβλέπεται μειωμένη σε 118,63 εκατ. μπάλες (από 119,09 εκατ. μπάλες), με τις ανησυχίες γύρω από τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές να επιβαρύνουν τις καταναλωτικές συνήθειες. Όμως, παρά τις ανησυχίες και τους φόβους μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης, οι εκτιμήσεις για το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού διατηρήθηκαν στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα σε 44,6 εκατ. μπάλες, με τις εξαγωγές των ΗΠΑ να αναμένονται μειωμένες (12,6 εκατ. μπάλες), ενώ ενισχυμένες αναμένονται για την Αυστραλία (6,4 εκατ. μπάλες) και τη Βραζιλία (8,6 εκατ. μπάλες).
Τα αποθέματα εκτιμώνται αυξημένα σε 84,75 εκατ. μπάλες (από 82,77 εκατ. μπάλες), διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 71,54% από 69,50%. Οι πρόσφατες πιέσεις που υπήρξαν στην τιμή του πιθανά να οφείλονται στο υψηλό επίπεδο αποτίμησής του. Όμως, σύμφωνα με την αγορά, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σχετικά με τις καιρικές συνθήκες (πλημμύρες στο Πακιστάν, ξηρασία στις ΗΠΑ, La-Ninia) πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή του.
28-09-2022 22:35Vamvakas
Αλάνια μην κλαψουρίζετε τσάμπα!! Και 0,8 το κιλό είναι μια χαρά!! Με μια παραγωγή 450 κιλά (χαμηλή παραγωγή) Παίρνουμε 360 ευρώ το στρέμμα βγάζουμε τα 200 που είναι έξοδα μένουν 160 συν 73 συνδεδεμένη πάμε στα 233συν ΤΣΕΚ και διαφορά αλλά πάμε στα 280 ευρώ το στρέμμα ;; Λίγα είναι αυτά τα λεφτα ρε μαλακες???και αναφέρομαι στους άσχετους που λένε ότι δεν θα ξαναβάλουν βαμβάκι !βαλτε μπάμιες να πάρουμε και εμείς καλύτερη συνδεδεμένη!!! Ποια καλλιέργεια αφήνει τέτοια λεφτα κ σχετικά ξεκούραστα ;;; Το βαμβάκι είναι ο λευκός χρυσός και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)28-09-2022 17:40Γιώργος
Όταν δηλαδή πρόσφερανε πάνω από ένα ευρώ οι κουτοπόνηροι ι σκεφτόντουσαν Ε αφού δίνει ο τάδε πάνω από ένα ευρώ σημαίνει ότι θα πάει και παραπάνω λες να είναι χαζός και τα δίνει?.. τώρα κλαίμε που έπεσε το χρηματιστήριο και φυσικά έπεσαν και τα πριμ στα συμβόλαια
Απάντηση28-09-2022 16:37Κοστας
Ντουβάρι είναι οποίος χάνει σε μια χρονιά 20 και 40 χιλιάδες ευρώ και όχι ιοποιος που τα κερδίζει. Πάρε εσύ τις επιταγές με 0.7 το κιλό και άσε τα ντουβάρια να κυκλοφορούν με porsche. Μάθε όμως ότι τα ντουβάρια γράφουν το κοστας με ο και οι έξυπνοι με ω.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)28-09-2022 14:47Γιάννης
Ας πάει 0.70. Του χρόνου δεν υπάρχει περίπτωση να μπει βαμβάκι. Είναι το μόνο σίγουρο.
Απάντηση28-09-2022 10:41Κοστας
Στα 0.7 θα πανικοβληθειτε και θα το κλείσετε. Οπω ς και με το σιτάρι στο 0.35 θα το κλείσετε. Μετά σας φταίει η κυβέρνηση που μοιράζει χιλιάδες ευρώ και εσείς κρατάτε ομπρέλα. Δεν ξέρω ποια Porsche να πάρω τη Carrera μοντέλο 2007 η την Ayman 2014
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)