Η νευρικότητα στην εν λόγω αγορά είναι εμφανής, με τις αυξομειώσεις στην τιμή να αποτυπώνουν τη συνθήκη με την οποία λειτουργούν όλοι οι συντελεστές του κλάδου. Από τη μια λοιπόν τα δεδομένα της προσφοράς είναι υποστηρικτικά για τις τιμές. Οι μικρές παραγωγές σε ΗΠΑ, Ινδία και Πακιστάν θα μπορούσαν υπό διαφορετικές συνθήκες να διατηρήσουν τη διεθνή τιμή πάνω από τη ζώνη των 100 σεντς ανά λίμπρα. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την κατανάλωση αποθαρρύνουν νέες παραγγελίες, μουδιάζουν την αγορά και γίνονται αφορμή για ένα παιχνίδι σορταρίσματος της αγοράς από τα funds, όσο παράλληλα η ρευστότητα υποχωρεί από τις αγορές καθ’ υπαγόρευση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Σε αυτό το περιβάλλον, αρκετά κλωστήρια ανά τον κόσμο, φαίνονται πρόθυμα να σπάσουν συμβόλαια κλεισμένα στις υψηλές τιμές της άνοιξης, πληρώνοντας ένα πέναλτι και αν χρειαστεί να συνάψουν νέα με τις τωρινές τιμές. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ανοδική κίνηση των τιμών.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Ανοδική αντίδραση στην τιμή βάμβακος με το σύσπορο να προσεγγίζει πάλι τα 80 λεπτά
Δυο φορές ενεργοποιήθηκε το limit up στο χρηματιστήριο βάμβακος κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Οκτωβρίου, με την αγορά να επιχειρεί μια ανοδική αντίδραση έπειτα από ένα πτωτικό σερί που κράτησε δύο εβδομάδες και οδήγησε την τιμή του ελληνικού σύσπορου κάτω από τα 80 λεπτά το κιλό.
Οι τιμές που ανακοίνωσαν τα εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα στις 4 Οκτωβρίου έφταναν τα 76 λεπτά το κιλό παραδοτέα, χωρίς να υπολογίζονται πριμ ποιότητας, ωστόσο έπειτα από το ανοδικό κλείσιμο, αναμένεται οι νέες τιμές να προσεγγίσουν τα 79,6 λεπτά, σύμφωνα με την αναλογία. Η αναιμική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έφερε την ισοτιμία στα 0,98 σεντς, αντί για τα 0,96 πριν από λίγες ημέρες, χάλασε κάπως τις ελληνικές τιμές, ωστόσο στη δεδομένη συγκυρία, το βασικό ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση της ζήτησης από τα κλωστήρια. Εν προκειμένω, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να κλονίζουν την εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τα χαμηλά που δοκίμασε η αγορά τα προηγούμενα 24ωρα, κατά τα οποία οι τιμές για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου ακούμπησαν ακόμα και τα 84 σεντς η λίμπρα, έδωσαν σήμα πως η αγορά βάμβακος ήταν υπερπουλημένη. Υπό αυτήν την έννοια, αρκετοί αναλυτές ανέμεναν μια ανοδική αντίδραση, η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε και μένει να φανεί κατά πόσο μπορεί η τιμή να ανακτήσει τα 90 σεντς η λίμπρα.
Φτιάχνουν οι αποδόσεις
Μπορεί οι αποδόσεις μέχρι σήμερα από τα βαμβακοχώραφα να μην ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες των παραγωγών, ωστόσο η ψαλίδα ανάμεσα στην φετινή και την περσινή χρονιά κλείνει καθώς συνεχίζεται η συγκομιδή, από το 15% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, στο 10% με τα πρώτα χέρια να έχουν προχωρήσει στο 55 - 60% μεσοσταθμικά σε ολόκληρη τη χώρα.
Σημαντικό στοιχείο της φετινής χρονιάς ωστόσο είναι η ποιότητα των βαμβακιών, που αναποκρίνεται στις απαιτήσεις για υψηλών προδιαγραφών ίνα. Ο καιρός τις τελευταίες ημέρες έχει συμβάλει στο να αναδειχθούν οι προσπάθειες και οι επιλογές των αγροτών κατά τους προηγούμενους μήνες, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, κατά την οποία η συγκομιδή διεκόπη από έντονες βροχοπτώσεις. Απ ό,τι φαίνεται ο καλός καιρός θα κρατήσει μέχρι και την ολοκλήρωση της συγκομιδής.
Οι αποδόσεις διαμορφώνονται στα 380 με 400 κιλά μεστοσταθμικά στη Θεσσαλία, ενώ στα 370 κιλά ανά στρέμμα κινείται η παραγωγή στη Βοιωτία. Οι παραγωγοί υπολογίζουν άλλα 80 κιλά στα δεύτερα χέρια.
Στη Θεσσαλία οι υψηλές θερµοκρασίες που σηµειώθηκαν κατά την πρώτη εβδοµάδα του Σεπτεµβρίου και έπειτα από µια εβδοµάδα βροχοπτώσεων στα τέλη Αυγούστου, µάλλον επιβάρυναν τα φυτά, ενώ µάλιστα σε ορισµένες περιπτώσεις ακούγονται και προσβολές από έντοµα.
Στα παραγωγικά κέντρα της Μακεδονίας, γύρω από τη Θεσσαλονίκη και στην Ηµαθία, οι καιρικές συνθήκες στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης των φυτών άφησαν αντίκτυπο στις αποδόσεις. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, βροχοπτώσεις το τελευταίο 20ήµερο υποβάθµισαν ελαφρώς τις ποιότητες ενώ και οι µηχανές µαζεύουν λιγότερο σύσπορο συγκριτικά µε πέρυσι.
Ειδικά τα λιγότερο φροντισµένα χωράφια, φάνηκε ότι επηρεάστηκαν ως προς τις αποδόσεις τους από τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν επικράτησαν αρκετά χαµηλές υγρασίες κάτι που σε συνδυασµό µε τις άµυνες που έπαιξαν φέτος οι παραγωγοί στις καλλιεργητικές δαπάνες και ιδίως στα ποτίσµατα, είχε ως αποτέλεσµα να ζοριστούν τα φυτά.
05-10-2022 20:31Πανος
Όλοι για 50 ευρώ το στρέμμα ζημιά μιλάτε , απορώ τότε γιατί τα καλλιεργείτε , όμως το κέρδος σας είναι 100+ ανά στρέμμα , απλά κλαίγεστε...
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)05-10-2022 14:01Kostas
Δεν το βλέπω φίλε μου. Στις 12 Οκτωβρίου έχει μια εκτίμηση η usd αλλά τα χρηματιστήριο για οσουν δεν ξέρουν το έχουν προεξοφλεί γιαυτό και η μεγάλη πτώση. Μετά τις 15 Νοέμβριου αν ανέβει καλά θα είναι.
Απάντηση05-10-2022 13:43Καρδίτσα μπου
Το βαμβάκι χρειάζεται ενίσχυση από το κράτος. Ο Μητσοτάκης μας έχει παρατήσει. Οι εκκοκοστες δεν λένε τιμές κ το πετρέλαιο δύο ευρώ.
Απάντηση05-10-2022 08:59Kostas
Θα αρχίσουν πάλι να λένε αυτοί που περίμεναν να πάει 1.2 και 1.5. Να δούμε θα κλείσουν κανένα κιλό τωρα η στο 0.65 θα τα κλείσουν όλα και με ζημιά 50 ευρώ το στρέμμα.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)