Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν κληθούν οι παραγωγοί να κλείσουν τελικά την τιμή για το προϊόν που έχουν παραδώσει στα εκκοκκιστήρια, με τις ανοιχτές ποσότητες να είναι αρκετές, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, και ενδεικτικά να προσεγγίζουν το 60% της συνολικής παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο.
Παρά τις ευκαιρίες που έδωσε η αγορά για κλεισίματα σε καλύτερες των σημερινών τιμών, από 1 ευρώ (2 φορές, μια τον Σεπτέμβριο και μια τον Ιούνιο) μέχρι και τα 76 με 77 λεπτά στην τελευταία ανοδική αντίδραση της αγοράς στις αρχές Νοεμβρίου, αρκετοί παραγωγοί αγνόησαν τα σημάδια της αγοράς και τις επανειλημμένες οχλήσεις της Agrenda για κλείσιμο. Πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο της φετινής χρονιάς, δηλαδή να κλείσουν όλη την παραγωγή τους σε τιμές πέριξ των 68 λεπτών το κιλό (παραδοτέα), επίπεδο που πριν την τελευταία διόρθωση, είχε να ακουστεί από τον περσινό Νοέμβριο στην ελληνική αγορά.
Με άλλα λόγια, έχασαν όλες τις δυνατότητες που προσέφερε η αγορά στα υψηλά του εύρους, τα οποία και δικαιολογούσαν την σπορά βάμβακος την περασμένη άνοιξη. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, αρκετοί είναι οι συντελεστές της εγχώριας αγοράς που προεξοφλούν από τώρα μια δραστική μείωση των εκτάσεων, αν δεν κάνει ένα ανέλπιστο γύρισμα η αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ήδη τα χειµερινά σιτηρά φαίνεται να έχουν κερδίσει εκτάσεις, ενώ σε περιοχές όπου εξασφαλίζεται συνδεδεµένη, αναµένεται στις επόµενες εαρινές σπορές το καλαµπόκι να υπερισχύσει.
Σημειώνεται, ότι 23 Νοεμβρίου, πέφτει το «first call», πρώτη κρούση πριν τη λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου 2022, ενώ ήδη το ενδιαφέρον των περισσότερων εμπλεκόμενων στην χρηματιστηριακή αγορά έχει στραφεί στα συμβόλαια Μαρτίου 2022, τα οποία στα 80 σεντς η λίμπρα, υπολείπονται κατά 1 σεντς τον Δεκέμβριο. Έτσι, από τις 30 Νοεμβρίου, αρχίζουν να εντείνονται οι πιέσεις από πλευράς των εγχώριων εκκοκκιστικών επιχειρήσεων για φιξαρίσματα τιμών, με καταληκτική ημερομηνία στα μεγαλύτερα εκκοκκιστήρια της χώρας, την 15η Δεκεμβρίου.