BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Κόβουν παραγγελίες οι Τούρκοι, υπό πίεση το ελληνικό βαμβάκι

Νοσεί φέτος η ζήτηση για το ελληνικό βαμβάκι, καθώς οι κλώστες στην Τουρκία, το μεγαλύτερο πελάτη για το ελληνικό «λευκό χρυσό», έχουν μειώσει τις παραγγελίες τους, διότι το νήμα που παράγουν το εξάγουν κυρίως στη γερμανική αγορά, την οικονομική «κολεκτίβα» της Ευρώπης η οποία στο μεγαλύτερό της μέρος αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης.

IMG_0212

Λεωνίδας Λιάμης

15
0

Κόβουν 50% τις παραγγελίες οι Τούρκοι κλώστες, υπό πίεση το ελληνικό βαμβάκι

Ως αποτέλεσμα, ενώ παραδοσιακά η γειτονική χώρα παίρνει τα 2/3 της ελληνικής παραγωγής εκκοκκισμένου βαμβακιού, φέτος είναι πιθανό οι αγορές της να περιοριστούν στο 1/3 του συνόλου και αυτό, γιατί, συν τοις άλλοις, έχουν μεγάλη και ποιοτική δική τους παραγωγή, αλλά και πολλά αποθέματα νήματος στα κλωστήριά τους.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να προκαλείται άγχος στους Έλληνες εκκοκκιστές, δεδομένου ότι υπάρχουν αγορές για να απορροφήσουν το ελληνικό βαμβάκι. Για παράδειγμα η Αίγυπτος έχει ανεβάσει το ρυθμό των αγορών της, ενώ σημαντικό come back έχει κάνει το Πακιστάν, μετά το κενό παραγωγής που άφησαν οι πλημμύρες στην ασιατική χώρα.

Επίσης, αναμένεται να ανακάμψει η ζήτηση και από την Άπω Ανατολή, η οποία είχε ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια για το ελληνικό βαμβάκι, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα ναύλα των θαλάσσιων μεταφορών, τα οποία πλέον έχουν επανέλθει σε χαμηλά επίπεδα.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Γιάννης Παπαδογιάννης, αντιπρόσωπος εμπορικών οίκων, μιλώντας στις εργασίες των 5ων Μεσογειακών Δρόμων Βαμβακιού, που οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 24 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων παραγωγών χωρών της περιοχής, της διεθνούς ένωσης βάμβακος και εκπροσώπων διεθνών οίκων μόδας και εμπορικών οίκων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης φέτος ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό βαμβάκι από άποψη ποσότητας και κυρίως ποιότητας, καθώς το 70% της σοδειάς ήταν υψηλών προδιαγραφών, ενώ ως όγκος θα φτάσει τους 305.000 τόνους σύσπορου. Τόνισε ακόμη ότι μέχρι τώρα πωλήσεις εκτιμάται πως έχουν φτάσει τους 150.000 τόνους και είναι χαμηλότερες από άλλες χρονιές τέτοια εποχή, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί η πώληση βάμβακος δεν ήταν ποτέ δύσκολη, καθώς υπάρχουν πρόθυμες αγορές να το απορροφήσουν.

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα της τουρκικής αγοράς, ο Φατίχ Ντογάν αντιπρόσωπος εμπορικών οίκων σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως μετά από μια «χρυσή διετία» για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο της Τουρκίας, που είχε απροσδόκητα μεγάλη ζήτηση, φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, δεδομένου ότι η παγκόσμια κατανάλωση εμφανίζει μείωση. «Όλοι περιμένουν να έρθει μια πιο κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν. Δεν θέλω να σας παρασύρω στη απαισιοδοξία αλλά παρατηρείται συρρίκνωση ζήτησης σε όλο τον κόσμο και δεν γνωρίζουμε πότε θα ανατείλει και πάλι ο ήλιος. Ευελπιστώ ότι το σκοτάδι θα κρατήσει λίγο», ανέφερε, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως «δεν έχω κρυστάλλινη γυάλα για να προβλέψω πότε θα γίνει αυτό».

Ο καθηγητής Νέγκμα Μοχάμεντ ανέφερε πως η Αίγυπτος την επόμενη χρονιά θα διπλασιάσει τις εισαγωγές από την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις σε σύγχρονα εκκοκκιστήρια. Ως προς το αιγυπτιακό βαμβάκι, είπε πως φέτος έφτασε στους 150.000 παραγωγή, από 70.000 ένα χρόνο πριν, και τόνισε πως έχει πολύ καλή προοπτική, καθώς συλλέγεται με το χέρι, δεν είναι γενετικά τροποποιημένο κι έχει πλήρη ιχνηλασιμότητα. Αντίστοιχα, ο Μανόλο Κάνε, από τον φορέα βάμβακος της Ισπανίας επεσήμανε πως τα δύο βασικά προβλήματα της ισπανικής παραγωγής είναι η λειψυδρία κι η έλλειψη εργατικών χεριών, που επηρεάζουν την παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

Κερδίζει χώρο το πιστοποιημένο βιώσιμο βαμβάκι

Μνεία στη μείωση της ζήτησης από την Κίνα, που δημιουργεί το 40% της κατανάλωσης έκανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του χρηματιστηρίου της Βρέμης, Φριτζ Γκρόμπιν, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της αγοράς βάμβακος, εν μέσω της διεθνούς κρίσης.

Για τις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού ανέφερε πως κατέχει ποσοστό 2,8% του παγκόσμιου εξαγωγικού όγκου και είναι μετρήσιμη δύναμη, ιδίως με δεδομένο ότι είναι βασικός προμηθευτής της Τουρκίας. Επισήμανε ακόμη πως το μερίδιο του πιστοποιημένου βιώσιμου βάμβακος αυξήθηκε πολύ, ιδίως πέρυσι και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτό θα συνεχιστεί και θα αποτελέσει την κύρια αγορά, διότι οι άνθρωποι το ζητούν και οι αγορές θα ανταποκριθούν. Είπε επίσης πως το βαμβάκι χάνει μερίδια από τον πολυεστέρα σε πολλές αγορές, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα οι καταναλωτές να αγοράσουν βαμβακερά, διότι η τιμή το βαμβακιού έχει διπλασιαστεί έναντι του πολυεστέρα, ενώ προέβλεψε πως για 2022-23 η παγκόσμια σοδιά βάμβακος θα είναι μειωμένη σε σχέση με φέτος.

Μείωση των παγκόσμιων εκτάσεων καλλιέργειας βάμβακος, κατά τουλάχιστον 100.000 εκτάρια, προέβλεψε για τα επόμενα χρόνια ο Ρομπέρτο Ρουίς, cotton research manager, της ECOM Agroindustrial ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών που λαμβάνει το βαμβάκι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία