BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Φιξαρίσματα στο βαμβάκι με 72 λεπτά, δίνουν παράταση ως Ιανουάριο οι εκκοκκιστές

Ανακάµπτει ως τα 72 λεπτά το κιλό η εγχώρια αγορά σύσπορου βάµβακος τα τελευταία 24ωρα. Αφορµή δίνει µια αφύπνιση των αγοραστών στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης που είδε τη διεθνή τιµή για την παλιά σοδειά (συµβόλαια Μαρτίου 2023) να ανακαταλαµβάνει την περιοχή των 86,5 σεντς ανά λίµπρα.

36_pin_58

Πέτρος Γκόγκος

12
9

Η κινητικότητα αυτή, επέτρεψε µια ανάκτηση περίπου 4 λεπτών το κιλό περίπου στην τιµή του σύσπορου, το οποίο πριν από δέκα ηµέρες είχε πιεστεί στα 66 λεπτά παραδοτέο, µε το ενδιαφέρον αρκετών παραγωγών που δεν είχαν κλείσει τιµές να επανέρχεται και πλέον πολλοί από αυτούς εξετάζουν το ενδεχόµενο φιξαρίσµατος. Προς το παρόν τα µεγαλύτερα εκκοκκιστήρια της χώρας έχουν δώσει προθεσµία µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου για να κλείσουν οι παραγωγοί τιµή για το σύσπορο βαµβάκι που έχουν παραδώσει. Η αρχική καταληκτική ηµεροµηνία φιξαρισµάτων, ήταν η 15η ∆εκεµβρίου αλλά δόθηκε µια παράταση µε τις κινήσεις στην αγορά να δικαιώνουν την επιλογή αυτή, αφού η ανοδικότητα ξεκίνησε να εκδηλώνεται στις 19 ∆εκεµβρίου. Κάποια εγχώρια εκκοκκιστήρια έχουν δώσει τη δυνατότητα φιξαρίσµατος τις πρώτες ηµέρες του Ιανουαρίου, αφού αρκετοί προσδοκούν µια βελτίωση των συνθηκών της αγοράς. Σε γενικές γραµµές πάντως, η αγορά βάµβακος βρίσκεται σε καθοδική πορεία και θα χρειαστούν ενθαρρυντικές ειδήσεις που δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα για µέχρι το τέλος του έτους, προκειµένου να υπάρξει µια νέα ανοδική αντίδραση που θα έστελνε την τιµή του σύσπορου στα 75 λεπτά το κιλό, έναν στόχο αρκετών παραγωγών. Αν και κατά γενική οµολογία αναλυτών, η τιµή βάµβακος είναι «υπερπουληµένη», δηλαδή πολύ χαµηλή τη δεδοµένη στιγµή, η πληθωριστική φωτιά έκαψε το 10 µε 15% της ζήτησης για ίνα, κάτι το οποίο δύσκολα θα µπορούσε να παραβλέψει σήµερα η αγορά.

Ανοιχτό παράθυρο για 90 σεντς, μικρές αντοχές για διατήρηση

Η αγορά έχει επιβεβαιώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι τα χαµηλά του εύρους για τη δεδοµένη περίοδο δεν µπορούν να βρεθούν κάτω από τα 78 σεντς ανά λίµπρα. Αντίστοιχα έχει δείξει πως τα υψηλά των 87 σεντς η λίµπρα δύσκολα µπορούν να διασπαστούν, µε την κίνηση µέσα σε αυτό το εύρος των 10 σεντς περίπου να διατηρείται εδώ και περίπου ένα µήνα. Αναλυτές δεν αποκλείουν την υπέρβαση των 90 σεντς τις επόµενες εβδοµάδες, ακόµα και µε τις σηµερινές συνθήκες της αγοράς, ωστόσο όπως εκτιµούν το η διάρκεια παραµονής του χρηµατιστηρίου σ’ αυτό το εύρος δεν µπορεί παρά να είναι σύντοµη, για όσο δεν υπάρχουν υποστηρικτικά µηνύµατα από την φυσική αγορά. Με την παγκόσµια κατανάλωση για την τρέχουσα εµπορική περίοδο να συρρικνώνεται κατά επιπλέον 3,5 εκατ. δέµατα στην τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA, οι προσδοκίες δεν δικαιολογείται να είναι ανεβασµένες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και η πρώτη έκθεση της νέας χρονιάς να δώσει µια νέα µείωση της κατανάλωσης ή έστω των αµερικανικών εξαγωγών.

Το αφήγημα ύφεσης και ισοτιμίας

Με τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης που λήγουν ∆εκέµβριο του 2023 και αναφέρονται στη σοδειά που θα σπαρθεί την προσεχή άνοιξη στην Ελλάδα, να διαπραγµατεύονται στα 82 σεντς, όλο και περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν µείωση των εκτάσεων, αφού η τιµή αυτή «δεν εµπνέει» τους Αµερικανούς παραγωγούς που κινούνται πάντα βάσει των χρηµατιστηριακών δεδοµένων. Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από τις τιµές σε ανταγωνιστικές σπορές, όπως σόγια και καλαµπόκι, δυο προϊόντα που παρά την γενική διόρθωση των αγορών, διατήρησαν περισσότερα από τα κέρδη που έγραψαν οι δείκτες τιµών το 2022.

Πάντως, όσο οι ανησυχίες για τη ζήτηση παραµένουν, η προοπτική των χαµηλότερων εκτάσεων βάµβακος, δύσκολα θα κινούσαν την αγορά σε επίπεδα πέριξ
του δολαρίου, εκείνα δηλαδή που υπαγόρεψαν πέρυσι την άνοιξη µια εκτίναξη 20% των εκτάσεων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε περίπτωση που το αφήγηµα της ύφεσης αποδυναµωθεί, η αγορά θα µπορούσε να δοκιµάσει ξανά την περιοχή πάνω από τα 90 σεντς, ενώ αν πράγµατι η ισοτιµία ευρώ/δολαρίου διατηρηθεί κοντά στο απόλυτο 1, µαζί µε τα πριµ ποιότητας, στην Ελλάδα το σύσπορο παραµένει µια ενδιαφέρουσα επιλογή
Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

24-12-2022 15:41Λιλα

Το επιχειρηματικό ρίσκο το αναλαμβάνει ο εκκοκιστης και όχι ο παραγωγός αυτό λέω. Στησαν εκκοκκιστηρια με το αναπτυξιακό και με επιδοτήσεις 60 τοις εκατό και τώρα μας λένε κάθε ημέρα να ειμαστε χρηματιστές. Δεν υπάρχει κράτος για τους αγρότες.

Απάντηση

24-12-2022 10:25Πετρος

Α ρε τομάρια γαμω τις μάνες σας τώρα που τελείωσε το βαμβάκι και βρίσκεται στα χέρια των εμπόρων ανακάμπτει η τιμή παλιό μουνο τρυπες

Απάντηση

24-12-2022 06:42Γιάννης Παπαϊωάννου

Και οι εκκοκιστές κάνουν καλά και η κυβέρνηση κάνει καλά.Ολοι κάνουν την δουλειά τους και τρώνε με χρυσά κουτάλια, μόνο αυτός ο μπουνταλας ο αγρότης πάντα νηστικός, αλλά με τέτοια μυαλά καλά να πάθει.Πως θα βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου,πως θα κοροϊδέψει ο ένας τον άλλον, συννενόηση μηδέν.Υπαρχει ένωση εκκοκιστων, ένωση παραγωγών υπάρχει;

Απάντηση

23-12-2022 23:06Kostas

Ο Μητσοτάκης και το χρηματιστήριο βαμβακος μοίραζαν λεφτά μαζί και το σιτάρι. Αλλά η πλεονεξια σχεδόν όλων σας όπως το χρηματιστήριο του 1999 σας έκανε να τα χάσετε όλα. Δεύτερη φορά την πατήσατε. Την Τρίτη καιγεστε οριστικά. Μικρή παράταση πήρατε. Αν δεν μάθετε με συμβόλαια θα χρεωκοπησετε. Δεν θα μπορέσετε να ανταπςξελθετε στο κόστος παραγωγης το οποίο θα ανέβει και άλλο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

23-12-2022 11:25Λιλα

Η δουλειά του αγρότη είναι να παράγει και όχι να παρακολουθεί κάθε ώρα το χρηματιστήριο.Οι εκκοκκιστές με μηδέν ρίσκο καθορίζουν το ποσοστό κέρδους που θέλουν να βγάλουν αυτοί και μεταφέρουν το ρίσκο της τιμής στον κάθε ταλαίπωρο αγρότη με ζημία ή κερδος.Αυτοί όμως δουλεύουν εκ του ασφαλούς με σίγουρο μόνιμο κέρδος. Υπουργείο Ανάπτυξης , Επιτροπή ανταγωνισμού δεν υπάρχει σε αυτήν την χώρα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία