Τα εγχώρια εκκοκκιστήρια πληρώνουν µέχρι 68 λεπτά το κιλό (παράδοση) εδώ και αρκετές ηµέρες, ενώ η πρώτη αντίδραση των αγορών στην έκθεση του USDA, είδε τον χρηµατιστηριακό δείκτη της διεθνούς τιµής να κοκκινίζει στις 12 Ιανουαρίου, µε απώλειες της τάξης του 2,5%.
Την ίδια στιγµή, τα περιθώρια για φιξαρίσµατα τιµών στην Ελλάδα στενεύουν. Η καταληκτική ηµεροµηνία που έχουν δώσει τα εκκοκκιστήρια είναι η 31 Ιανουαρίου και για το διάστηµα που µεσολαβεί, φαίνεται πως η τιµή έχει περισσότερες αφορµές για πτώση, παρά για άνοδο, πόσο µάλλον στην περιοχή άνω των 90 σεντς η λίµπρα, που θα επέτρεπε µια τιµή για το σύσπορο κοντά στα 75 λεπτά.
Στο µεταξύ, το δολάρια εξακολουθεί να αποδυναµώνεται έναντι του ευρώ, µε την ισοτιµία ανάµεσα στα δύο συναλλάγµατα να φτάνει τα 1,07 δολάρια, εξέλιξη που έρχεται να χαλάσει περεταίρω τις ελληνικές τιµές.
Υπό αυτήν την έννοια, αν κάτι ανησυχεί τη δεδοµένη περίοδο τους συντελεστές του κλάδου, αυτό είναι ο όγκος των ποσοτήτων σύσπορου που δεν έχει φιξαριστεί. Και αυτό γιατί η πικρή γεύση της φετινής περιόδου αναµένεται ότι θα αποθαρρύνει αρκετούς αγρότες από την επιλογή του βάµβακος στις σπορές την προσεχή άνοιξη.
Πρόκειται επί της ουσίας για µια δεύτερη στη σειρά χρονιά, κατά την οποία οι περισσότεροι παραγωγοί εξέρχονται µε µια αρνητική εµπειρία από τη δυνατότητα των προπωλήσεων. Λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν φέτος να αξιοποιήσουν ορθολογικά το εργαλείο αυτό, το οποίο θα µπορούσε να εξασφαλίσει ένα στήσιµο κοντά στα 85 µε 90 λεπτά το κιλό για το σύνολο της παραγωγής τους. Ακόµα λιγότεροι ήταν εκείνοι που µπόρεσαν να εξασφαλίσουν µέσω των προπωλήσεων τις καλύτερες δυνατές τιµές για τη σοδειά του 2021, αφού τότε η αγορά ακολούθησε την ακριβώς ανάποδη πορεία από αυτήν που είχε φέτος. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές επιµένουν πως το βαµβάκι παραµένει υπερπουληµένο και άρα τοποθετούνται υπέρ µιας ενίσχυσης της διεθνούς τιµής τους επόµενους µήνες.
Βολικές οι συνολικές πωλήσεις εκκοκκισµένου
Οι χρηµατιστηριακές τιµές εξακολουθούν να κινούνται εντός του εύρους 80-86 σεντς. Όποτε πλησιάζουν σε ένα από τα δύο άκρα, αντιδρούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. ∆εν υπάρχει κάποια τάση στην αγορά και το βαµβάκι εξακολουθεί να κινείται περισσότερο βάσει των µακροοικονοµικών ειδήσεων. Ο φόβος των αγορών είναι η επιβεβαίωση από κεντρικές τράπεζες πως είµαστε σε ύφεση. Κάτι τέτοιο θα βυθίσει όλα τα χρηµατιστήρια. Σε περίπτωση που αποφύγουµε αυτό το σενάριο, το βαµβάκι µπορεί µακροπρόθεσµα να δοκιµάσει υψηλότερες τιµές. Μην ξεχνάµε πως ως προς άλλες καλλιέργειες είναι ακόµα υποτιµηµένο.
Με περίπου το 60% της σοδειάς πουληµένο οι εκκοκκιστές δεν έχουν πίεση για ρευστοποιήσεις και η χαλαρή σε ρυθµό ζήτηση δεν τους προβληµατίζει. Τα ποιοτικά βαµβάκια µπορούν να πουληθούν στα 10 σεντς πριµ επί του χρηµατιστηρίου, εντούτοις οι πωλητές επιµένουν 2 σεντς υψηλότερα και πωλήσεις σηµειώνονται µόνο όταν ο κλώστης έχει άµεση ανάγκη για ίνα. Παράλληλα, το δολάριο συνεχίζει να αποδυναµώνεται έναντι του ευρώ, δυσκολεύοντας ακόµη περισσότερο τις πωλήσεις και το άσχηµο είναι πως οι περισσότερες αναλύσεις εκτιµούν ότι µεσοπρόθεσµα δεν θα αντιστραφεί αυτή η τάση.
13-01-2023 15:41ΓΙΩΡΓΟΣ
ότι κάνει η γίδα στο πουρνάρι το βρίσκει στο τομάρι. έτσι θα πάθουν και οι εκκοκιστες κάποια στιγμή.φτανει πια.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)