BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Προοπτική ρευστοποίησης για τα συμβόλαια προπώλησης βάμβακος

Νέες προοπτικές σχηματίζονται για τα συμβόλαια προπώλησης βάμβακος που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια δυνατότητα «ρευστοποίησης» τους, αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της συγκομιδής και παράδοσης των πρώτων ποσοτήτων στα εκκοκκιστήρια.

υηθγθηιξ

Πέτρος Γκόγκος

18
0

Πρακτικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε είτε να αναπτυχθεί ως μια εξέλιξη του υφιστάμενου μοντέλου της συμβολαιακής, είτε να εφαρμοστεί με όρους κοντινούς στο λεγόμενο Factoring, δηλαδή με την προεξόφληση της αξίας του συμβολαίου προπώλησης στους αγρότες από την τράπεζα, η οποία θα εισπράττει σε δεύτερο χρόνο το ποσό, προφανώς με κάποια χρέωση, όταν πληρώνονται οι προκαταβολές από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, το φθινόπωρο.   Η ιδέα έπεσε στο πλαίσιο ενότητας με τίτλο Ανταγωνιστικότητα των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Χρηματοδοτικά Εργαλεία του τρίτου Πανελλήνιου Συνέδριου Βάμβακος που διοργάνωσε η ΔΟΒ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου από βαμβακοπαραγωγό ο οποίος παρακολουθούσε τις εργασίες του συνεδρίου και αμέσως η συζήτηση γύρω από τη δυνατότητα διαμόρφωσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τους αγρότες φούντωσε.   

Στα περιθώρια του συνεδρίου, η συζήτηση συνεχίστηκε ανάμεσα σε εκπροσώπους των τραπεζών, στελέχη της εγχώριας αγοράς βάμβακος και παραγωγούς, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη μια εκ των συστημικών τραπεζών σε συνεννόηση με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος εξέφρασε το ενδιαφέρον της να εξετάσει πιο προσεκτικά τη μορφή των συμβάσεων προπώλησης προς την κατεύθυνση αυτή.    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα από τα επιχειρήματα στα οποία επανήλθε πολλές φορές η συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου αρχής γενομένης στην τοποθέτηση κατά το εισαγωγικό πάνελ συζήτησης του Αντώνη Σιάρκου, έμπειρου εκκοκκιστή και προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, ο μηχανισμός των προπωλήσεων, παρά την αρνητική εμπειρία που μπορεί να είχαν οι παραγωγοί στα δύο πρώτα έτη ευρείας εφαρμογής του, είναι ένα εργαλείο ικανό να διασφαλίσει κερδοφορία.   

Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο τοποθετήθηκαν υπέρ της διαφοροποίησης του ελληνικού βάμβακος έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών που δύσκολα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με όρους ποσότητας η Ελλάδα. Επόμενος σταθμός λοιπόν για το ελληνικό βαμβάκι, φαίνεται πως είναι η εδραίωση εξειδικευμένων συστημάτων ποιότητας και η εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας που ξεπερνά τα στενά πλαίσια των σημερινών πριμ ποιότητας που πληρώνονται οι παραγωγοί (3 με 4 λεπτά το κιλό).   

Απαραίτητη συνθήκη για να γίνουν όλα αυτά όμως είναι η ρευστότητα και οι στοχευμένες επενδύσεις που ξεκινούν τόσο από τις καλλιεργητικές επιλογές και πρακτικές που εφαρμόζουν οι παραγωγοί, όσο και από τον εξοπλισμό, την ενσωμάτωση τεχνολογίας και αυτοματισμών αλλά και την διευκόλυνση με κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα όλων των όλης της αλυσίδας που φτάνει ως τους εξαγωγείς.  

«Όλα τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες -και αναφέρομαι στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος- είναι εργαλεία τα οποία δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια” θα αναφέρει σχετικά ο Δημήτρης Πάχτας, Αναπληρωτής Διευθυντής Διεύθυνσης Τραπεζικής Μεσαίων Επιχειρήσεων και Επικεφαλής των Κέντρων Χρηματοδοτήσεων Β. Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας. Ειπώθηκε και πριν ότι πρέπει να δούμε και μεγαλύτερες καλλιέργειες, να δούμε και πιο σύγχρονους τρόπους καλλιέργειας βάμβακος, είτε μέσω μηχανημάτων, είτε μέσω drones αλλά η ουσία είναι ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά” συμπλήρωσε ο ίδιος, για να καταλήξει Εγώ θα πρότεινα στους αγρότες και σε όλους τους εμπλεκόμενους να δούνε τις πραγματικές τους ανάγκες, να μας καταθέσουν ένα σοβαρό business plan, το οποίο να είναι μελετημένο, το οποίο να έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής όλου αυτού του εγχειρήματος το οποίο επιχειρούν και να ναι σίγουροι ότι και την επόμενη μέρα θα είμαστε εδώ μαζί τους».  

Από την Κάρτα του Αγρότη και την τραπεζική συμβολαιακή, μέχρι εξατομικευμένες λύσεις για συμμετοχή των αγροτών σε αναπτυξιακά προγράμματα της ΚΑΠ, του Αναπτυξιακού Νόμου και του Ταμείου Ανάκαμψης, η παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς στην αλυσίδα αξίας του ελληνικού βάμβακος, ξεκινά εξασφαλίζοντας ρευστότητα από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει η παραγωγή, μέχρι το τελικό στάδιο κατά το οποίο ο εκκοκκιστής πουλάει το τελικό προϊόν στον τελικό αγοραστή, θα αναφέρει από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Η εξειδίκευση των εργαλείων αυτών βαθαίνει όσο από τον ιδιώτη παραγωγό, το χρηματοδοτικό ενδιαφέρον εκφράζεται από ομάδες παραγωγών μέχρι αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις, θα εξηγήσει ο ίδιος.

«Για μας σημαντικό είναι να μπορούμε να φέρνουμε στον αγρότη μία συζήτηση η οποία θα είναι δημιουργική και που θα αφορά όλη την γκάμα των αναγκών του» θα αναφέρει ο κ. Αλεξάνδρου. Άλλωστε, ως μια αγορά με αξίες εξαγωγών που υπερβαίνουν τα 780 εκατ. Ευρώ, τα προγράμματα συμβολαιακής που υποστηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς απευθύνονται σε πάνω από 2.000 αγρότες, καλά οργανωμένους, σε ένα σύνολο 40.000 περίπου βαμβακοπαραγωγών βάσει στοιχείων που παρέθεσε ο κ. Αλεξάνδρου. Φαίνεται συνεπώς πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια υπέρβασης αυτών των 780 εκατ. μέσα από μια στοχευμένη ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων. Υπάρχει μια αναγκαιότητα να δώσουμε πολλαπλά εργαλεία, πολλαπλές λύσεις και να δημιουργήσουμε και άλλες ακόμα στην πορεία» θα καταλήξει ο κ. Αλεξάνδρου.   

«Η ανταγωνιστικότητα των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων είναι συνυφασμένη με την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών και άρα εμείς λειτουργούμε αυτονόητα προκειμένου να βελτιώσουμε την οικονομική ευρωστία των αγροτικών εκμεταλεύσεων», ανέφερε στην ίδια ενότητα ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης Εκκοκιστών ΠΕΕΕΒ, Πρόδρομος Όυσουτζόγλου. Στην αλλαγή του συστήματος μοριοδότησης στα νέα Σχέδια και στην συνεχιζόμενη στήριξη που απολαμβάνει η καλλιέργεια βάμβακος στάθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία