BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Λίγες ευκαιρίες για σύσπορο στα 60 λεπτά, προπωλήσεις έγκαιρα για διασπορά ρίσκου

Καμία ευκαιρία χαμένη δεν πρέπει να αφήσουν φέτος οι Έλληνες παραγωγοί βάμβακος, με το όπλο των προπωλήσεων να γίνεται τη νέα σεζόν πιο σημαντικό από ποτέ. Το USDA βλέπει μέση τιμή στα 74 σεντς ανά λίβρα για την 2024/25, έναντι 76 σεντς φέτος, που σημαίνει πως κάθε χρηματιστηριακό ράλι θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για προπωλήσεις ώστε το τέλος της σεζόν να μην αφήσει ξανά πικρή γεύση σε πολλούς.

vamvaki_diethnis-agora-site_05_24

Γιάννης Ρούπας

1118
4

Μία πλήρη εικόνα για τη νέα εμπορική περίοδο στο βαμβάκι δίνει η μηνιαία έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, προβλέποντας αύξηση της κατανάλωσης κατά 3,1% αλλά και περισσότερες διαθέσιμες μπάλες (+4,8%), δημιουργώντας μεγαλύτερα αποθέματα. Το USDA βλέπει μέση τιμή στα 74 σεντς ανά λίβρα για την επόμενη χρονιά, έναντι 76 σεντς φέτος. 

Να σημειωθεί πως το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε μία μέση διεθνή τιμή εκκοκκισμένου για την επόμενη χρονιά στο 1,53 ευρώ το κιλό και με αναγωγή 33% σε κάτι παραπάνω από 50 λεπτά το κιλό χωρίς πριμ στο σύσπορο.  

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 965 της Agrenda

 

Μια ματιά στα ιστορικά γραφήματα των συμβολαίων αποκαλύπτει πως το καλοκαίρι συνήθως λαμβάνει χώρα ένα ράλι στις χρηματιστηριακές τιμές λόγω καιρικών προβλημάτων και οι ενασχολούντες θα μπορούσαν ίσως να κινηθούν δυναμικά για να προπωλήσουν μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή βαμβακιού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,4 εκατομμύρια μπάλες και να διαμορφωθεί σε 119,0 εκατομμύρια  μπάλες (+4,8% σε ποσοστό). Οι μεγαλύτερες σοδειές σε Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες, ΗΠΑ και Τουρκία θα αντισταθμίσουν τις αντίστοιχες σε Κίνα και Ινδία. Συμβολή στην αύξηση της παραγωγής έχουν και οι περισσότερες εκτάσεις που αναμένονται σε Βραζιλία και Ηνωμένες Πολιτείες σε συνδυασμό με τις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη τελευταία.

Η Κίνα αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας με 12,0 εκατ. μπάλες παρά τη μείωση από το περσινό 11ετές υψηλό επίπεδο. Από τους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς, όλοι αναμένεται να σημειώσουν αύξηση λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης.

Οι ΗΠΑ προβλέπεται να παραμείνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας με 13,0 εκατομμύρια δέματα, ακολουθούμενες στενά από τη Βραζιλία με 12,5 εκατομμύρια.

Η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να ανέλθει σε 116,9 εκατ. μπάλες, 3,5 εκατ. υψηλότερη από το προηγούμενο έτος (+3,1% σε ποσοστό). Σε διεθνές επίπεδο, τα τελικά αποθέματα προβλέπεται να αυξηθούν πάνω από 2,5 εκατ. δέματα σε 83,0 εκατ. δέματα, καθώς η παραγωγή  ξεπερνά την αύξηση της κατανάλωσης. 




Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2024 13:44ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Άντε να βάλουμε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του βαμβακιού. Αν πουλήσεις 50 λεπτά σκάψει το λάκκο σου να πέσεις μέσα. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ Κεμάλ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία