BACK TO
TOP
Βαμβάκι

To βιώσιμο βαμβάκι απάντηση στην αυξημένη ζήτηση για ένδυση λέει η συμμαχία EUCOTTON

Στο Μιλάνο, την πρωτεύουσα της Ιταλικής μόδας, διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος (ECA) για την προώθηση και ανάδειξη του ευρωπαϊκού βαμβακιού.

DSC01076

16
0

Περισσότεροι από 80 επαγγελματίες της μόδας, εκπρόσωποι παγκόσμιων brands όπως Gucci, Versace, Trussardi, Superga, John Richmond, Candiani Denim, συγκεντρώθηκαν στις 10 Ιουλίου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της πρωτοβουλία EUCOTTON.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Cavaliere Francesco Casile, ο οποίος τόνισε την ολοένα και αυξανόμενη σημασία της επιλογής βιώσιμων νημάτων και υφασμάτων από τη βιομηχανία μόδας. Στη συνέχεια, η πρωτοβουλία EUCOTTON παρουσιάστηκε από τον κ. Αντώνη Σιάρκο, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βαμβακιού, και τον κ. Δημήτρη Πολύχρονο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, οι οποίοι εστίασαν στα βιώσιμα και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού βαμβακιού αλλά και τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει στα μεγάλα brands.


Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε πάνελ το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος Maria Cristina Pavarini, Senior Editor του κλαδικού περιοδικού μόδας THE SPIN-OFF και στο οποίο συμμετείχαν οι κκ Δημήτρης Πολύχρονος και Βασίλης Μάρκου, μέλη ΔΣ ECA, Simon Giuliani, Chief Sustainability Manager της Candiani Denim, Flavio Berto, Διευθύνων Σύμβουλος της Berto Industria Tessile, Tomasso Cumerlato, Εμπορικός Διευθυντής της MIC Spa και Lucinda Spera, Διευθύντρια Μάρκετινγκ της John Richmond.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία των χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης, στις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς και σε φαινόμενα όπως το greenwashing. Από αυτή τη σύγκριση, αναδείχθηκε ένα θέμα αυξανόμενης σημασίας: η ιχνηλασιμότητα των ενδυμάτων, ξεκινώντας από τις πρώτες ύλες καθώς και από τα ίδια τα νήματα, με εργαλεία όπως η πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας EUCOTTON.

"Η παγκόσμια παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ του 2000 και του 2015 και η κατανάλωση ενδυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 63% έως το 2030. Αυτή η αδυσώπητη επέκταση της κατανάλωσης έχει τεράστιες επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους, το κλίμα και το περιβάλλον. Στην Ευρώπη ο αντίκτυπος αυτός εκτιμάται ότι είναι ο τέταρτος υψηλότερος μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα τη νέα στρατηγική για τα βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Η νέα στρατηγική της ΕΕ καθορίζει το όραμα και προτείνει δράσεις για να διασφαλιστεί ότι έως το 2030 τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που θα διατίθενται στην αγορά της ΕΕ θα είναι πιο ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα, απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες και θα παράγονται με σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Η ευκαιρία αυτή έγκειται στην ανάπτυξη περιφερειακών, ανθεκτικών, ιχνηλατήσιμων  και διαφανών αλυσίδων εφοδιασμού που μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα τις προηγμένες απαιτήσεις των εμπορικών σημάτων και των λιανοπωλητών που επιθυμούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους» σχολίασε ο κ Σιάρκος "Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του ευρωπαϊκού βαμβακιού: μια αυστηρά ελεγχόμενη καλλιέργεια που παράγεται από μη γενετικά τροποποιημένους σπόρους, η οποία οδηγεί σε μια ανώτερης ποιότητας, φυσική, ανανεώσιμη ίνα. Και το πιο σημαντικό, τοπικά παραγόμενη".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης καθηγητές τριών ιταλικών πανεπιστημίων, NABA, Polidesign και Cuoa Business School, τα οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους με την EUCOTTON για την υλοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων για το ευρωπαϊκό βαμβάκι.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο δικτύωσης στο οποίο οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία βαφής premium υφασμάτων φτιαγμένα από ευρωπαϊκό βαμβάκι, μέσα από την παραδοσιακή τεχνική batik την οποία εφάρμοσε η καλλιτέχνιδα Emina.

Η αποστολή του EUCOTTON περιελάμβανε τον κ Αντώνη Σιάρκο, Πρόεδρο ΔΣ ECA, τον κ Δημήτρη Πολύχρονο από την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου ΑΕΒΕΕ, τον κ. Ευθύμιο Φωτεινό, Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, τον κ. Ευριπίδη Δοντά από την Επίλεκτο ΑΕ, τον κ Βασίλη Μάρκου από τη ΒΙΟΛΑΡ ΑΕ, τον κ. Γιώργο Ουσουλτζόγλου από την GP Cotton ΑΕ, τον κ. Enrique Gonzalez, Πρόεδρο της Ισπανικής Διεπαγγεματικής Οργάνωσης Βάμβακος (Espalgodon) και τον κ. Josep Artigas, Πρόεδρο του Ισπανικού Κέντρου Βαμβακιού (Centro Algodonero Nacional).

Η δράση αποτελεί μέρος σειράς ενεργειών της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα για την ανάδειξη της παραγωγής βάμβακος σε Ελλάδα και Ισπανία, χώρες που συγκεντρώνουν το 100% της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Επόμενη δράση αποτελεί η συμμετοχή στη σημαντική κλαδική έκθεση Munich Fabric Start στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο, με παράλληλη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για επαγγελματίες.

Να σημειωθεί ότι, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (European Cotton Alliance - ECA ) είναι μια ένωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δημιουργήθηκε από την ενεργό συνεργασία παραγωγών βαμβακιού και βιομηχανικών ενώσεων στις ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής. Ιδρυτικά μέλη της Συμμαχίας είναι οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, η Βιομηχανία και οι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων στην Ελλάδα και την Ισπανία, συγκεντρώνοντας το 100% του τομέα του βαμβακιού στην Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία EUCOTTON υλοποιείται από την ECA με τη διοργάνωση εκτεταμένων δράσεων πληροφόρησης σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και των επαγγελματιών σχετικά με την υψηλή ποιότητα και την βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία