BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Άγκυρα στα 50 λεπτά το σύσπορο, από Οκτώβριο η όποια άνοδος στο βαμβάκι

Σχεδόν δύο βδοµάδες πριν αρχίσει η εκκοκκιστική περίοδος και η διεθνής τιµή βάµβακος δε λέει µέχρι στιγµής να ξεκολλήσει από τα χαµηλά των 70 σεντς ανά λίβρα, επίδοση που µεταφράζεται στο σύσπορου στο όριο των 50 λεπτών, ενώ τα λίγα εκκοκκιστήρια που µπαίνουν στη διαδικασία προπώλησης, πληρώνουν 47 µε 48 λεπτά το κιλό. Σε διεθνές επίπεδο, εδώ και ένα µήνα οι δείκτες ισορροπούν στο στενό εύρος 68 µε 71 σεντς, δίχως να ξεκολλούν για την ώρα προς τα 72-73 σεντς.

12_pin_28

Γιάννης Ρούπας

630
0

Παρά τις εξελίξεις από το µέτωπο της προσφοράς (καθώς βροχές και χαλάζι δηµιουργούν ποιοτικό και ποσοτικό πρόβληµα σε Ινδία και Πακιστάν ενώ η σοδειά των ΗΠΑ θα αναθεωρηθεί λίγο προς τα κάτω), δίχως αντίστοιχη τόνωση της κατανάλωσης δεν θα συντρέξουν εύκολα οι προϋποθέσεις για να τσιµπήσουν λίγο τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου προς τα 75 σεντς, ώστε να βρουν έπειτα πάτηµα οι κερδοσκόποι και να βοηθήσουν την ανοδική πορεία των πραγµάτων. Η αγορά βάµβακος σε µακροοικονοµικό επίπεδο στηρίζεται πολύ στην ανοδική ζήτηση από την Κίνα. Σχετικές εκθέσεις αρχές του έτους έβλεπαν ετήσιες εισαγωγές στις 9,5 εκατ. µπάλες από το 2024 ως το 2034 για τη χώρα, ενώ πλέον φαίνεται πως τα πράγµατα θα εξελιχθούν διαφορετικά.

Για την ώρα, οι περισσότεροι συζητούν πως η παγκόσµια παραγωγή θα µπορούσε να πέσει στις 114 εκατ. µπάλες, κατ’ εικόνα του 2023. Η τρέχουσα εκτίµηση (Αυγούστου) του Αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας-USDA για την παγκόσµια παραγωγή είναι 118 εκατ. µπάλες. Μερικά εκατ. µπάλες λιγότερες και µια µικρή τόνωση της κατανάλωσης, θα έφερναν γρήγορα κινητικότητα στους δείκτες.

Η άνοδος θέλει στήριξη από τη φυσική αγορά

Σε µια χρονιά πλεονάζουσας διεθνώς προσφοράς, οι περισσότεροι αναλυτές γράφουν συνεχώς πως ανοδική αγορά χωρίς σοβαρή ζήτηση στη φυσική αγορά δεν γίνεται να υπάρξει. Πάνω σε αυτή τη βάση, όλοι περιµένουν τις εκθέσεις εξαγωγών και πωλήσεων στους µεγάλους παίκτες (ΗΠΑ, Βραζιλία), ώστε να φανεί αν και τι βάθος θα έχει οποιαδήποτε ανοδική κίνηση. Άλλωστε, προς τα κάτω είναι δύσκολο να κινηθούν οι δείκτες, αφού στα 69-70 σεντς ενεργοποιούνται τα κλωστήρια και υπάρχει ροή στη φυσική αγορά. Η µακρόσυρτη ισορροπία κουράζει όµως τα χρηµατιστήρια και δεν συντρέχουν λόγοι να υποχωρήσουν οι τιµές, οπότε σε γενικές γραµµές, µόνο µία κατεύθυνση υπάρχει.

Στην ελληνική αγορά, οι εκκοκιστές δεν δείχνουν θέρµη για πωλήσεις ούτε βιάζονται να κλείσουν ποσότητες. Εύλογα, αναµένουν να µαζευτούν τα βαµβάκια, να ξεκαθαρίσουν οι ποιότητες και στη συνέχεια να κινηθούν µε ανάλογη δυναµική στο ταµπλό των πωλήσεων. Άλλωστε, η ζήτηση από την γειτονική Τουρκία παραµένει υποτονική.

Μικρές ενδείξεις µε µεγάλη σηµασία

Τους προηγούµενους δύο µήνες οι κλαδικοί αναλυτές έψαχναν να βρουν το σηµείο ισορροπίας για τα συµβόλαια νέας σοδειάς (∆εκεµβρίου), καθώς οι δείκτες από τον Ιούνιο βρισκόταν σε ήπια αλλά συνεχή πτώση προς τα 67-68 σεντς. Φαίνεται πως τις τελευταίες µέρες, τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου διαπραγµατεύονται συχνά πιο πάνω από τον Οκτώβρη, ένα ξεκάθαρο δείγµα πως υπάρχει ισορροπία στους δείκτες, η οποία υποστηρίζεται από ζήτηση στη φυσική αγορά. Πιο συγκεκριµένα, συζητιέται πολύ πως η αγορά έχει διαµορφώσει τη κατώτατη βάση της και έχει πλέον ξεκινήσει µία πολύ αργή αλλά διαρκή ανοδική κίνηση. Οι τιµές µάλλον θα παίξουν µεταξύ 69-73 σεντς µέχρι να φύγει ο Οκτώβριος, όµως τα χαµηλά των 67-68 σεντς αποτελούν παρελθόν. Επόµενος στόχος από Νοέµβριο θα είναι µάλλον να στηριχθούν τα 74 σεντς, τα οποία το Aµερικανικό Υπουργείο Γεωργίας έχει λογίσει ως τον µέσο όρο τιµής στο βαµβάκι για την σεζόν 2024/25. Από κει και πέρα, µε τη βοήθεια του πετρελαίου και φυσικά των κερδοσκόπων, δεν αποκλείεται ένα µικρό ράλι προς τα 80 σεντς πριν βγει το 2024.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία