BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Κουράγιο για 60 λεπτά στο σύσπορο, κρατά τα 75 σεντς ο Δεκέμβριος, δολάριο και πετρέλαιο καθορίζουν τη συνέχεια

Σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που μπορεί να υποστηρίξει σήμερα η φυσική αγορά παίζουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σε ένα στενό εύρος 73 με 75 σεντς. Μετά το πρώτο κύμα ευφορίας που έφερε η έκθεση USDA και ο τυφώνας Francine, έρχεται πλέον η ώρα για ρεαλισμό, με τους αναλυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού να εμφανίζονται μπερδεμένοι αναφορικά με τα περιθώρια ανόδου.

Cotton_harvest_on_the_South_Plains_near_Lubbock__Texas__A_boll_buggy_dumping_cotton_into_a_module_builder___25090971576_

Γιάννης Ρούπας

417
2

Η τρέχουσα λοιπόν συγκυρία φέρνει το ελληνικό σύσπορο στα 55-57 λεπτά το κιλό τιμή πύλης με μικρό περιθώριο για κάτι ακόμα αν καταφέρουν να σταθούν οι δείκτες πάνω από 75 σεντς τις επόμενες μέρες. Όπως και χει, σε αυτό το πρώτο στάδιο της εκκοκκιστικής περιόδου, συνυπολογίζοντας κανείς τις προηγούμενες τιμές Αυγούστου και τα μακροοικονομικά σινιάλα, σε περίπτωση που δοθεί η ευκαιρία έστω για μια μέρα για φιξάρισμα στο μικρό εύρος 58-60 λεπτών, θα ήταν περιττό ρίσκο να μην αξιοποιηθεί.

Το δίλημμα πωλήσεων με νούμερα

Ας πάρει κανείς το υποθετικό παράδειγμα ενός παραγωγού που είναι σε θέση να παράξει 300 τόνους σύσπορο, με απόδοση στα 250 κιλά που καλλιεργεί 1.200 παραγωγικά στρέμματα. Ο υποθετικός μας αγρότης λοιπόν καλείται στη πράξη να καταρτίσει στρατηγική πωλήσεων με κατώτατη τιμή τα 150.000 ευρώ και μέγιστη τα 190.000 ευρώ. Σήμερα, ο αγρότης αυτός μπορεί να φιξάρει με 168.000 ευρώ και -αν το σύσπορο καβαλήσει για λίγο τα 60 λεπτά- με 180.000 ευρώ.

Από κει και πέρα, με ορίζοντα το τέλος του έτους, δίχως σοβαρή τόνωση της κατανάλωσης ή κάποια εκτεταμένη φυσική καταστροφή, δεν υπάρχουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα σταθεί  η αγορά διεθνώς για να κτίσει το σύσπορο επιδόσεις πάνω από τα 80-85 σεντς. Αυτό δείχνει πως τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μέγιστη τιμή που μπορεί να πιάσει το σύσπορο βαμβάκι είναι τα 63-65 λεπτά το κιλό πύλη. 

Έχοντας γνώση λοιπόν των αριθμών αυτών και της «μεγάλης εικόνας» η οποία ευνοεί περισσότερο την επιστροφή στα χαμηλά του καλοκαιριού από την μελλοντική σταθεροποίηση στα 75-80 σεντς, καθίσταται σαφές πως η διασπορά ρίσκου στο σημερινό επίπεδο τιμών είναι επιβεβλημένη. Κλείνοντας, ένα τηλεφώνημα μέχρι τις 15:00 μμ στο εκκοκκιστήριο της αρεσκείας αν οι τιμές πύλης πιάσουν τα 60 λεπτά το κιλό, δεν θα έκανε καθόλου κακό.

Σταθμεύει στα 75 σεντς αλλά ακούει και αρκούδες το βαμβάκι

Διπλή ανάγνωση έχει το ταμπλό του χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης για την διεθνή τιμή βάμβακος. Από τη μία μεσοβδόμαδα τα συμβόλαια άγγιξαν υψηλά τριμήνου στα 74,50 σεντς ο Δεκέμβριος 2024 και 76,50 σεντς ο Μάρτιος 2025, ενώ απ’ την άλλη δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση του σκηνικού από μεριάς ζήτησης, με τους ειδικούς να αναμένουν επιστροφή στα 70-71 σεντς ανά λίμπρα τις επόμενες βδομάδες αν δεν «ζωντανέψουν» οι εξαγωγές από ΗΠΑ και λοιπές χώρες παραγωγούς.

Για να γίνει σαφές πόσο ρευστό είναι πραγματικά το σκηνικό, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως χρειάστηκαν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες εκθέσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας με περικοπή στις μπάλες για να σπάσει το σύσπορο ανοδικά τη μονοτονία των 67-70 σεντς. Επίσης, δεν φαίνεται για την ώρα να ανακάμπτει το δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να παραμένει στο 1,11 με 1,12 «ακριβαίνοντας» την ευρωπαϊκή σοδειά.

Σε μεγάλο βαθμό η βελτίωση της επίδοσης του δολαρίου εξαρτάται από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μια νίκη των Δημοκρατικών θα αποτελέσει την βάση για την σταθεροποίηση της ισοτιμίας κοντά στο «κλασικό» 1,08 ενισχύοντας την ευρωπαϊκή σοδειά. Επίσης, χαμηλές πτήσεις καταγράφει και το πετρέλαιο, αν και εκεί αναμένονται κινήσεις σε διεθνές επίπεδο για να τσιμπήσει η τιμή.



Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

27-09-2024 09:15Γιωργος

Αν δεν είναι πάνω από τα 0,70 το βαμβάκι δεν βγαίνουμε οικονομικά άστο φίλε

Απάντηση

27-09-2024 08:43ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Τη γράφει ο παπάρας ο συντάκτης του άρθρου. Παραγωγός που θα πάρει 250 κιλά το στρέμμα και με 1200 στρέμματα θα πάρει 150000 χιλιάδες ευρώ. Τα 120000 χιλιάδες ευρώ τα έχει δώσει στο γεωπόνο τη θα μείνουν σε αυτόν δεν μας λέει. Αν το βαμβάκι δεν έχει πάνω από 75 λεπτά τραβά για μετανάστευση.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία