Αναμονή στα 55 λεπτά για το σύσπορο, νευρική ισορροπία ευνοεί μια ανοδική εκτόνωση
Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες λιµενεργάτες στις ΗΠΑ προχώρησαν σε απεργία επ’ αόριστον. Αν δεν υπάρξει επίταξη εργασίας από τον Μπάιντεν τότε οι πελάτες θα αρχίσουν να ψάχνουν βαµβάκι αλλού, τραβώντας τις τιµές ανοδικά λόγω τεχνητού ελλείµµατος.
Στη Μέση Ανατολή, η νέα κρίση είναι πλέον αρκετά πιθανό να οδηγήσει σε κλιµάκωση της Ισραηλινο-ιρανικής σύγκρουσης. Αυτό δηµιουργεί ξεκάθαρο πρόβληµα, καθώς το Ισραήλ απειλεί ευθέως για επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που θα έφερνε γρήγορα και επώδυνα τις τιµές πάνω από 100 δολάρια για ασαφές χρονικό διάστηµα. Αυτό βέβαια είναι το συντηρητικό σενάριο, καθώς σε σχετική της έκθεση η Bank Of America το 2023, προβλέπει τιµές µέχρι και 250 δολάρια το βαρέλι έως ότου αποκλιµακωθεί η κατάσταση σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιας κλίµακα επίθεση. Για την ώρα πάντως, οι απειλές του Ισραήλ έχουν φέρει το Μπρεντ από τα 70 στα 75 δολάρια το βαρέλι.
Kαλό είναι να σηµειωθεί ωστόσο πως η φυσική ζήτηση βάµβακος είναι υποτονική. Σε περίπτωση που δηµιουργηθούν οι συνθήκες για να αγγίξει το σύσπορο τα 58-60 λεπτά, η πώληση µοιάζει µονόδροµος, ενώ και στο σηµερινό επίπεδο των 54-56 λεπτών, η διασπορά ρίσκου είναι από αρκετούς επιθυµητή. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ το δεύτερο µισό του Σεπτεµβρίου, έπεσαν στις 87.800 µπάλες από 108.900 µπάλες το πρώτο µισό του µήνα, µε την Κίνα να µην αγοράζει καθόλου. Αν δεν είχε έρθει η ισορρόπηση από τις ποιοτικές και ποσοτικές ζηµιές που άφησε πίσω του ο τυφώνας «Ελένη» στις ΗΠΑ και η απειλή του Ισραήλ πως θα ανατινάξει την πετρελαϊκή αρτηρία του Ιράν, ίσως ήδη τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου να είχαν υποχωρήσει στα 70-71 σεντς ανά λίµπρα.
Αναζητά την τιμή της η υψηλή ποιότητα στο ελληνικό σύσπορο
Με τις τιµές φέτος στο σύσπορο να µην είναι σε θέση όπως φαίνεται να αγγίξουν τα 65-70 λεπτά σε µέσους όρους που πολλοί ανέµεναν, το γενικό αίτηµα όσων παράγουν ποιοτική ίνα είναι να την πληρωθούν και καλύτερα. «Το ποιοτικό πριµ των 2-3-4 λεπτών, φέτος πρέπει να γίνει 5-6-7 λεπτά», µεταφέρουν στην Agrenda παραγωγοί από την Ηµαθία. Παρά τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει το βαµβάκι στη διεθνή αγορά, εξακολουθούν να υπάρχουν χρόνιες αδυναµίες στη σχέση των µελών που (δια)χειρίζονται το προϊόν. ∆ίχως ποιοτική διαφοροποίηση που θα τραβήξει τις τιµές ανοδικά, το ελληνικό σύσπορο είναι καταδικασµένο να ανταγωνίζεται χώρες που έχουν χαµηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και µεγαλύτερο τονάζ, οι οποίες άρα είναι σε θέση να επιβάλλουν δικούς τους όρους στο εµπόριο.
Διαβάστε επίσης: Κουράγιο για 60 λεπτά στο σύσπορο, κρατά στα 73-75 σεντς ο Δεκέμβρης