BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στα 58 λεπτά με πληθωρικό πριμ ποιότητας το βαμβάκι, τροχοπέδη η αναιμική ζήτηση

Mε πολύ κόπο και µόνο στις περιπτώσεις που το πριµ ποιότητας παίζει στα 6-8 λεπτά, όπως σήµερα στον Έβρο, χτίζονται τα 58-60 λεπτά στο σύσπορο βαµβάκι. Οι προοπτικές πλέον από σταθερές γυρνούν σταδιακά σε αρνητικές, τόσο λόγω σταδιακής διόρθωσης των τιµών πετρελαίου, όσο και λόγω κακής ζήτησης σε επίπεδα τιµών πάνω από 74 σεντς ανά λίµπρα στις ΗΠΑ.

16_pin_14

Γιάννης Ρούπας

0
0

Τελικά, ούτε το υψηλό γεωπολιτικό θερµόµετρο, ούτε η µικρή ενίσχυση του δολαρίου, στάθηκαν ικανά να κρατήσουν το βαµβάκι στο εύρος 74-76 σεντς, µε αποτέλεσµα από το γύρισµα της εβδοµάδας τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου να παίζουν µεταξύ 71,50 και 73,00 σεντς ανά λίµπρα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 987 της Agrenda

 

Τη δεδοµένη στιγµή, η αγορά σε διεθνές επίπεδο περιµένει την µηνιαία έκθεση του Αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας αργά το απόγευµα της 11ης Οκτωβρίου. Ο τυφώνας Ελένη που χτύπησε µε περίσσεια σφοδρότητα τα βαµβακοχώραφα της Τζώτζια, εκτιµάται πως ευθύνεται για απώλειες περίπου 600.000 µπάλες από την παραγωγή των ΗΠΑ, στοιχείο όµως που µάλλον έχει προσµετρηθεί στο σηµερινό επίπεδο τιµών. Απ’ την άλλη, µε τις τιµές να τσιµπούν λίγο εντός Σεπτεµβρίου, αναµένονται κακές επιδόσεις στο µέτωπο των πωλήσεων, µε αποτέλεσµα το συνολικό αποτέλεσµα να είναι αρνητικό, τραβώντας ίσως τους δείκτες προς τα 70 σεντς µε συνοπτικές διαδικασίες. Να σηµειωθεί όµως, πως αυτή τη στιγµή η αγορά γνωρίζει οργανικά κάθοδο λόγω πίεσης συγκοµιδής.

Μια πρώτη εικόνα ανά περιοχή

Στην Ελλάδα, προχωράει η συγκοµιδή και εντοπίζεται µεγάλη διασπορά σε αποδόσεις και ποιότητες. Στη Θεσσαλία, συζητιέται πολύ πως τα κιλά σε χωράφια που συνήθως βγάζουν 350 µε 400 κιλά σύσπορο, παίζουν µε το ζόρι στα 320 κιλά φέτος. Η γενικότερη εικόνα είναι πως λόγω των επανασπορών σε πολλές περιοχές τα βαµβάκια έχουν οψιµήσει, µε αποτέλεσµα τις µέρες αυτές όλοι να τρέχουν να προλάβουν τυχόν βροχές. Σύµφωνα µε αναφορές τοπικών µέσων, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε Φάρσαλα, Σοφάδες και Παλαµά, όπου πολλοί πλέον αγωνιούν πως δεν θα καταφέρουν να µαζέψουν τα απαραίτητα κιλά για την λήψη της ειδικής βάµβακος. Αντίθετα κάπως καλύτερα είναι τα πράγµατα στο ανατολικό τµήµα του κάµπου της Λάρισας (παρακάρλια, δήµοι Τεµπών και Τυρνάβου) αλλά και στην περιοχή της Φαρκαδόνας. Βορειότερα, στην Ηµαθία µέσα στην επόµενη βδοµάδα αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος της συγκοµιδής µε αρκετά καλές ποιότητες και χαµηλές υγρασίες. Βέβαια, δε λείπουν και οι εξαιρέσεις. Στον Έβρο, γενικά οι ποιότητες και οι αποδόσεις κρίνονται αρχικά ικανοποιητικές αν και στη Ροδόπη το πράσινο σκουλήκι έφαγε σεβαστό ποσοστό των καρυδιών.

Παρά την «Ελένη»  στάσιµος ο ∆εκέµβριος

Πολύ κουβέντα και λίγη κινητικότητα στους δείκτες έφερε το πέρασµα του τυφώνα «Ελένη» από τα νότια των ΗΠΑ. Κόντρα
σε όποια θετική συγκυρία, τα θεµελιώδη δεν ευνοούν σηµαντική ανατίµηση από τα σηµερινά επίπεδα τιµών, καθώς για κάθε σεντ που τσιµπάνε οι τιµές, κόβονται δυσανάλογα µπάλες από τις αναφορές εξαγωγών. Οι αναλυτές από τις ΗΠΑ εντοπίζουν µια διάθεση να µείνει το βαµβάκι κάτω από 75 σεντς και πάνω απ’ τα 70 σεντςµέχρι τέλος του έτους, κάτι που µοιάζει λογικό αν σκεφτεί κανείς πως τις περασµένες 15 µέρες σηµειώθηκε σε απόλυτα νούµερα ο χαµηλότερος όγκος εξαγωγών εδώ και µια τριετία. Εν κατακλείδι, για πρώτη φορά δειλά-δειλά αρκετοί προτείνουν στους αµερικανούς παραγωγούς να προβούν σε πωλήσεις µέχρι και 50% της σοδειάς τους σε περίπτωση που τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου πατήσουν ξανά τα 75 σεντς ανά λίµπρα τις επόµενες βδοµάδες, καθώς δύσκολα θα πατηθούν µέσα στο µήνα τα 80 σεντς.  Παρά τα µικρά θετικά σηµάδα του τελευταίου µήνα, η µεγάλη εικόνα µένει ίδια και απαράλλαχτη εδώ και µήνες και δεν ευνοεί ενθουσιασµό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία