Κοιτώντας την εξέλιξη της χρονιάς από µακριά θα µπορούσε να πει κανείς πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τα µέσα Αυγούστου. Τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου παραµένουν εγκλωβισµένα σε ένα εύρος από 68-71 σεντς ανά λίµπρα, ενώ και η ζήτηση απ’ τα κλωστήρια δεν είναι η αναµενόµενη. Ακόµη και η ανάκαµψη που έδειξαν οι δείκτες µέσα Σεπτεµβρίου στα 75 σεντς -που έφεραν το σύσπορο σε µέσους όρους στα 55-56 λεπτά και µε κάποια καλά πριµ σε οριακή επαφή για λίγες µέρες µε τα 59-60 λεπτά- ήταν πρόσκαιρη, βασιζόµενη κυρίως στην ελπίδα για εκτεταµένες απώλειες λόγω εποχής τυφώνων σε κύρια παγκόσµια παραγωγικά κέντρα και εν συνεχεία σε κάποια απερίσκεπτη κίνηση από µεριάς Ισραήλ ή Ιράν. Σε διεθνές επίπεδο, στο τρέχων επίπεδο τιµών, η αγορά καταναλώνει ακριβώς όσο βαµβάκι παράγει και περπατάει δίχως αναταράξεις.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 992 της Agrenda
Όσον αφορά την παραγωγή και τα φιξαρίσµατα, το εγχώριο εκκοκκισµένο πιθανότατα θα κυµανθεί λίγο πάνω από τους 250.000 τόνους, ενώ όπως φαίνεται µέχρι στιγµής έχει κλειστεί γύρω στο 40% της ελληνικής σοδειάς, κυρίως µε προπωλήσεις την Άνοιξη στις τότε συµφέρουσες τιµές. Για το υπόλοιπο περίπου 60%, όλοι κρατούν στάση αναµονής, αν και κάποιος πρέπει να ψάξει πολύ πλέον για να βρει ενδείξεις πως η κατάσταση στην αγορά θα βελτιωθεί το επόµενο δίµηνο. Είναι αδύνατο επίσης να αγνοηθεί η επίδραση της ισχυροποίησης του δολαρίου στην αγορά βάµβακος, καθώς πιέζονται οργανικά και συνολικά τα εµπορεύµατα, µεταξύ των οποίων και το βαµβάκι. Οι ταχύτερες φορτώσεις παλαιότερων συµφωνιών σε συνέργεια µε την ισοτιµία ευνοούν προφανώς και τα εκκοκκιστήρια, ίσως επιτρέποντας σε κάποιους να πληρώσουν σε δεύτερο χρόνο το κάτι παραπάνω σε πριµ ποιότητας.
Επαναλαµβανόµενο µοτίβο στις ΗΠΑ
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού πάντως η κατάσταση παραµένει ίδια εδώ και τέσσερεις σχεδόν µήνες. Όταν η αγορά οδεύει προς τα χαµηλά των 67-68 σεντς, οι κλώστες φιξάρουν τιµές στηρίζοντας τεχνικά το χρηµατιστήριο, ενώ οι παραγωγοί παίζουν άµυνα (έχοντας την εναλλακτική του κυβερνητικού προγράµµατος στα 65 σεντς). Όταν η αγορά πλησιάζει τα 75 σεντς υπάρχουν τα φιξαρίσµατα από πλευράς πωλητών, τα οποία βάζουν µε τη σειρά τους φρένο σε όποια ανοδική ώθηση.
Η τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας (USDA) άφησε ίδια την αµερικανική σοδειά στις 14,2 εκατ. µπάλες. Tο USDA αύξησε την εκτίµησή του για τη Τζόρτζια κατά 200.000 δέµατα, αλλά µείωσε την εκτίµησή του για το Τέξας κατά το ίδιο ποσό. Παράλληλα, εκτίµησε εκ νέου µείωση της παγκόσµιας κατανάλωσης µέσω των αµερικανικών εξαγωγών κατά 200.000 µπάλες, στις 11,3 εκατ. µπάλες. Έτσι, τα τελικά αποθέµατα αυξήθηκαν κατά στις 4,3 εκατ. µπάλες. Το USDA δεν άλλαξε την εκτίµησή του για τη µέση τιµή, αφήνοντάς την στα 66 σεντς ανά λίβρα, δείγµα ότι η αγορά θα συνεχίσει µάλλον να δοκιµάζει τα χαµηλά του εύρους της.
Διαβάστε επίσης: Αμερικανικό όνειρο περιμένει το σύσπορο για να πιάσει φέτος 60 λεπτά