Κοινώς, σε ένα σενάριο που το δολάριο κρατήσει το 0,94-0,95 έναντι του ευρώ -καθώς τα τελευταία 24ωρα αποδυναµώνεται, οποιαδήποτε κίνηση των συµβολαίων πάνω από τα 72 σεντς ανά λίµπρα προσφέρεται για φιξάρισµα, καθώς η αγορά είναι εµφανώς εγκλωβισµένη στο συγκεκριµένο εύρος και δεν συντρέχουν οι λόγοι να κινηθεί διαφορετικά, εκτός και αν -για παράδειγµα- πάρει ξανά φωτιά το γεωπολιτικό σκηνικό. Όπως και να χει, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει αποκλιµακωθεί αισθητά.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 994 της Agrenda
Τα παραπάνω ήταν άλλωστε και η αίσθηση που άφησε η συζήτηση µεταξύ εκατοντάδων συµµετεχόντων (εκκοκκιστές, κλώστες αλλά και εκπροσώπους παραγωγών) στο πλαίσιο του 7ου Mediterranean Cotton Roads την Πέµπτη 28 Νοεµβρίου στη Σµύρνη. Σε γενικές γραµµές, υπήρξε και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ελληνική σοδειά από Τουρκία και Αίγυπτο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν κάποιες δουλειές, ενώ πλέον φαίνεται καθαρά πως περίπου το 50% της φετινής σοδειάς έχει ήδη πουληθεί. Οι ενδιαφέρουσες επιδόσεις στο µέτωπο των πωλήσεων διευκολύνουν να πληρωθεί κάπως καλύτερα και η ποιότητα της ίνας, όπως επισηµάνθηκε.
Από Τετάρτη 27 Νοεµβρίου ξεκίνησαν επίσης να υπολογίζονται βάσει συµβολαίων Μαρτίου 2025 οι εγχώριες τιµές πύλης και χωραφιού στο σύσπορο βαµβάκι, µε τα πρώτα εκκοκκιστήρια στη Θεσσαλία να δίνουν γύρω στα 50 λεπτά τιµή πύλης, δίχως τα ποιοτικά πριµ. Βέβαια, τυχόν νέα αποδυνάµωση του δολαρίου προς το 0,93 έναντι του ευρώ θα φέρει την τιµή βάσης (πύλης) στα 49 λεπτά το κιλό. Να σηµειωθεί πως η µετάβαση προς τα συµβόλαια Μαρτίου έγινε καθυστερηµένα, καθώς συνηθίζεται ο ∆εκέµβριος να φεύγει από την µέση συνήθως κάπου στις 20-22 Νοεµβρίου, όπου είναι τυπικά και το «first notice day» για τα καινούρια συµβόλαια εκκοκκισµένου, όµως η µετάβαση έγινε τελικά στα µέσα της περασµένης βδοµάδας.
Κοινοί οι προβληµατισµοί στη Μεσογειακή λεκάνη
Κυρίαρχο θέµα συζήτησης στην εκδήλωση, αποτέλεσαν οι χαµηλές τιµές παραγωγού και εκκοκκισµένου, οι οποίες όµως δεν αποτελούν ιστορικά χαµηλά. Από το 2020 τα κόστη παραγωγής έχουν εκτιναχθεί, ωστόσο ο εκρηκτικός χαρακτήρας της ανόδου των τιµών τα περασµένα χρόνια «έκρυψε» τους προβληµατισµούς για τα κόστη καλλιέργειας, τα οποία φέτος έρχονται στο προσκήνιο λόγω των µέτριων ιστορικών τιµών. Όπως και στην Ελλάδα, προβληµατισµός επικρατεί επίσης σε Ισπανία, Τουρκία και εν γένει στη Μεσογειακή λεκάνη αναφορικά µε τις στρεµµατικές αποδόσεις, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές.
Η «κόντρα» του βαµβακιού (και του µαλλιού) µε την συνθετική πετρελαιοειδή ίνα δεν άφησε επίσης ασυγκίνητους τους παρευρισκόµενους, καθώς συζητήθηκαν τα κάπως αδύναµα επιχειρήµατα του λόµπι των πετρελαιοειδών αναφορικά µε τον «πράσινο» χαρακτήρα της συνθετικής ίνας.
02-12-2024 09:16ΑΓΡΟΤΗΣ
Προχθές εχτιζε τα 54 σήμερα χτίζει τα 50 αποφασίστε πια που θα πέσουν τα μπετά σε πιο ύψος
Απάντηση