Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αφενώς τα συμβόλαια Μαρτίου να παίζουν εδώ και μερικές μέρες κάτω από τα 70 σεντς ανά λίμπρα και αφετέρου το ελληνικό σύσπορο να χάνει 1 λεπτό του κιλό από τις τιμές βάσης.
Συγκεκριμένα, στο κλείσιμο της Πέμπτης οι διεθνείς τιμές φλέρταραν από μειονεκτική θέση με τα 68 σεντς, εγκλωβισμένες από την περασμένη Τρίτη σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 15 ημερών. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου παίζει γύρω στο 1,035 με αποτέλεσμα οι τιμές πύλης στα εκκοκιστήρια να διαμορφώνονται στα 48 με 48,5 λεπτά το κιλό. Όσοι τώρα διεκδικούν ποιοτικά πριμ, πληρώνονται επιπλέον ως γνωστόν 3 με 7 λεπτά το κιλό, διαμορφώνοντας τιμές γύρω στα 52 με 54 λεπτά για την ποιοτική ίνα, επίπεδα προφανώς απογοητευτικά. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις προηγούμενες μέρες τα εκκοκκιστήρια σήκωσαν τα τηλέφωνα και κάλεσαν τους παραγωγούς να φιξάρουν, καθώς δεν διαφαίνεται πως θα δοθεί παράταση στην εκκοκκιστική περίοδο μετά τις 2 Ιανουαρίου. Όπως φαίνεται, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής σοδειάς έκλεισε την περασμένη βδομάδα με τις τιμές στα 48,5 λεπτά τιμή πύλης, δίχως τα υπόλοιπα πριμ.
Να σημειωθεί ότι παρόμοιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εγχώριος κλάδος του βαμβακιού αντιμετωπίζει και ο «γίγαντας» ΗΠΑ. Αποτέλεσμα της φετινής σεζόν είναι οι περισσότεροι να μετρούν οικονομικές απώλειες της τάξης των 741 δολαρίων ανά εκτάριο ή αλλιώς ονομαστικά στα 71,4 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου των βαμβακάδων στη Βόρεια Καρολίνα, Ντέιβιντ Ντάνλοου, τις οποίες και αναμετάδωσαν τα κλαδικά ΜΜΕ. «Το Εθνικό Συμβούλιο Βάμβακος (NCC) των ΗΠΑ αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε συμπληρωματικό πακέτο δαπανών στο Κονγκρέσο που δεν παρέχει ουσιαστική βραχυπρόθεσμη βοήθεια στους αγρότες», αναφέρει σχετική τοποθέτηση του Συμβουλίου αρχές της βδομάδας.