
Συνοπτικά, στο Πακιστάν επιβλήθηκε δασµός 29%, στο Βιετνάµ 46%, στον µεγαλύτερο καταναλωτή του κόσµου Κίνα 34% (που µαζί µε τους ήδη υπάρχοντες αθροίζουν σε…54%), ενώ η Τουρκία την γλίτωσε κάπως µε τον βασικό δασµό 10%. Να σηµειωθεί εδώ, πως η εµπορική πολιτική απευθύνεται στις εισαγωγές. Τουτέστιν, για να «χτυπηθούν» οι αµερικανικές εξαγωγές βάµβακος, θα πρέπει πρώτα οι χώρες – αγοραστές εκκοκκισµένου να προχωρήσουν εκ νέου σε ανταποδοτικούς δασµούς, κάτι που µένει να φανεί τις αµέσως επόµενες µέρες. Η λογική πάντως λέει ότι θα το κάνουν. Η νέα εµπορική πολιτική των ΗΠΑ θα τεθεί σε ισχύ από 5 Απριλίου για τον βασικό δασµό 10% και από 9 Απριλίου για το δεύτερο «ανταποδοτικό» σκέλος.
Κάπως έτσι, το χρονικά εγγύτερο ενεργό συµβόλαιο Μαΐου από τα υψηλά των 68 σεντς της Τετάρτης βρέθηκε σε limit – down την Πέµπτη µε βαριές απώλειες 4,42% από κλείσιµο σε κλείσιµο. Το limit – down ενεργοποιήθηκε καθώς η ονοµαστική απώλεια της Πέµπτης έφτασε νωρίς το µεσηµέρι 3 ολόκληρα σεντς. Για την Παρασκευή οι προοπτικές δεν ήταν καλύτερες, αφού το ξεπούληµα δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί την Πέµπτη. Οι αναλυτές εκτιµούν πάντως πως δεν είναι ώρα να τα βάψει κανείς µαύρα, αφού η αγορά βιώνει απότοµα και σε υπερθετικό βαθµό τις συνέπειες από τους βίαιους δασµούς που ανακοινώθηκαν.
Βίαιη διόρθωση ενώ τα θεμελιώδη γύρισαν υποστηρικτικά
Εδώ και µήνες η αγορά βάµβακος πάλευε να διορθώσει τα «κακώς κείµενα» των θεµελιωδών της προσφοράς και ζήτησης. Τα πολλά κιλά της περασµένης σοδειάς και οι υψηλές τιµές µέχρι την προηγούµενη Άνοιξη είχαν οδηγήσει σε σηµαντική επιβράδυνση της ζήτησης, η οποία νοµοτελειακά έφερε χαµηλό επίπεδο τιµών στο δεύτερο µισό του 2024. Η τελευταία έκθεση προοπτικών σποράς ΗΠΑ στις 31 Μαρτίου (βλ. σελίδα 37), έβλεπε προσγείωση 13,2%, από τα 45,27 εκατ. στρέµµατα στα 39,96 εκατ. στρέµµατα, κάτι που σε συνδυασµό µε τις κακές καιρικές συνθήκες σποράς στο Τέξας οδηγούσαν τα συµβόλαια Μαΐου σε γλυκιά άνοδο και τους Αµερικανούς παραγωγούς σε άµεσα φιξαρίσµατα. Οι εξελίξεις µέχρι την Τετάρτη προοικονοµούσαν για σταδιακή βελτίωση του χρηµατιστηρίου βάµβακος, µε σταθεροποίηση πάνω από τα 70 σεντς και προοπτική για κάτι καλύτερο. Κάπου εκεί ήρθε ο τυφώνας «Τραµπ» και έφερε ακραία νευρικότητα στην αγορά, οδηγώντας σε απώλειες 5% το πετρέλαιο και αποδυνάµωση του δολαρίου. Η επόµενη µέρα µοιάζει ξαφνικά αβέβαιη.
Έχασε απότομα σχεδόν 3 λεπτά το σύσπορο
Η όποια πρόβλεψη για την εξέλιξη της αγοράς από βδοµάδα θα ήταν βεβιασµένη. Οι χρηµατιστηριακές επιδόσεις την Πέµπτη απέδειξαν ότι η πραγµατική αγορά είχε τελικά υποεκτιµήσει τις…διαθέσεις της νέας αµερικανικής κυβέρνησης. Για την ώρα η αγορά είναι ουσιαστικά νεκρή, αγοραπωλησίες δεν γίνονται και όλοι περιµένουν να δουν τι µέλλει γενέσθαι και αν τελικά κάποιες χώρες της ΝΑ Ασίας θα ενδώσουν στα θέλω του Ντόναλντ Τραµπ, βελτιώνοντας τους όρους εµπορίας. Σταθεροποίηση αναµένεται επίσης και στις τιµές πετρελαίου, όπως άλλωστε πάντα συµβαίνει σε βάθος λίγων ηµερών.
Όσον αφορά τη νέα σοδειά, εκεί δεν πραγµατοποιήθηκε limit – down την Πέµπτη, µε τις απώλειες να «περιορίζονται» στο 3,21% για το κλείσιµο της µέρας (68,20 σεντς ανά λίµπρα). Αν υπήρχαν ενεργές προπωλήσεις, µε την ισοτιµία ευρώ δολαρίου στο 1.11 και το πριµ στα 3-4 σεντς ανά λίµπρα, οι τιµές προ σύσπορο θα έπαιζαν στα 47 λεπτά, µε απώλειες σχεδόν 3 λεπτά συγκριτικά µε το δεύτερο µισό της προηγούµενης εβδοµάδας.