BACK TO
TOP
Βιομηχανική Ντομάτα

Με ποιοτικά κριτήρια οι παραλαβές βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία

Ξεκινάνε από την Παρασκευή 26/7 2019 οι παραλαβές βιομηχανικής ντομάτας για τη σεζόν 2019, στις περιοχές Λάρισας και Φαρσάλων από τα εργοστάσια ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ και AGROFARM, τα οποία ανοίγουν τις πύλες τους, με μπόνους για πρώιμες και όψιμες παραγωγές σε ΝΟΜΙΚΟ και ΝΤΑΒΑΜΑΝΤ και επιπλέον μπόνους στην ΝΤΑΒΑΜΑΝΤ για λίγες ξένες ύλες. Η AGROFARM δεν έχει μέχρι τώρα κάποιο κριτήριο για μεγαλύτερη τιμή.

Viomixaniki-ntomata-sygomidi

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

6
0

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, πρόκειται για μια χρονιά που αναμένεται να είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών. «Στην Ελλάδα, μετά από μια διετία έντονων χαλαζοπτώσεων και καθολικών κυριολεκτικά πλημμυρικών φαινομένων, η οποία δοκίμασε τις αντοχές των παραγωγών και το μέλλον της καλλιέργειας, η φετινή χρονιά κύλησε μέχρι στιγμής σχετικά ομαλά και η παραγωγή αναμένεται να είναι καλή, τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά.», αναφέρει ο συνεταιρισμός.

Όσον αφορά στις τιμές για κάθε τόνο προϊόντων, ο μέσος όρος και στα τρία εργοστάσια είναι στα 85,83 ευρώ ανά τόνο, η ακριβής τιμή για κάθε παρτίδα όμως απαιτεί κομπιουτεράκι για τον υπολογισμό της, καθώς εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε σάκχαρα της παρτίδας, δηλαδή την τιμή Brix που πετυχαίνει, όπου δίνεται από τις βιομηχανίες από 16,2 έως 18 ευρώ για κάθε μονάδα Brix στον κάθε τόνο. Στο πόσο θα πληρώνουν τα εργοστάσια ΝΟΜΙΚΟΣ DEL MONTE και ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ ανά μονάδα Brix, παίζει ρόλο και η τοποθεσία, η απόσταση δηλαδή από το εργοστάσιο.
Το εργοστάσιο ΝΟΜΙΚΟΣ θα δίνει μπόνους 3 ευρώ στο πρωιμότερο 10% της παραγωγής και στο οψιμότερο 10% των φορτίων. Το εργοστάσιο Ντάβαμαντ δίνει επίσης 3 και 6 ευρώ μπόνους για πρωιμότητα και όψιμη παραγωγή, αλλά με ημερολογιακά κριτήρια, για τα φορτία πριν τις 3/8 3 ευρώ και από 6/9 και μετά 6 ευρώ. Στον ΝΟΜΙΚΟ, για επίτευξη τιμής αποφλοιωμένης απαιτείται πάνω από το 80% των καρπών να είναι κόκκινοι και ακαίρεοι, ενώ πρέπει να εκφορτώνονται  οπωσδήποτε στη ράμπα της αποφλοιωμένης. Η ΝΤΑΒΑΜΑΝΤ δίνει μπόνους όχι χρονικό, αλλά για ύπαρξη πολύ λίγων ξένων υλών, με αύξηση 1,5% στην τιμή αγοράς όταν οι ξένες ύλες στο φορτίο περιορίζονται από το 0 έως το 2%.

 

Ακολουθεί ο τιμοκατάλογος:  


Τα διαδικαστικά θέματα της συλλογής, όπως τιμές εργοστασίων, γενικοί όροι διακίνησης του προϊόντος, μεταφορικά, συμβάσεις, έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάστηκαν διεξοδικά στη Γενική Συνέλευση του ΘΕΣΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 22/7, με αυξημένη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τα μέλη.

Αυτήν την περίοδο το επιτελείο του ΘΕΣΤΟ οργανώνει τις τελικές λεπτομέρειες της καμπάνιας, με τους γεωπόνους του συνεταιρισμού να βρίσκονται καθ’ όλη την περίοδο της συγκομιδής στα χωράφια και τα εργοστάσια, για να διασφαλίσουν την ορθή συλλογή αλλά και τον έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων από πλευράς των εργοστασίων. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί να επικοινωνούν πριν τη συγκομιδή με τους υπεύθυνους γεωπόνους καμπάνιας του ΘΕΣΤΟ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία