Φέτος, οι µεγάλες βιοµηχανίες του κλάδου να έδωσαν µια µικρή αύξηση στα συµβόλαια, έχοντας παράλληλα τις αποθήκες γεµάτες στοκ, σε µια προσπάθεια να συγκρατήσουν την τάση εγκατάλειψης της καλλιέργειας. Οι νέες συνθήκες όµως, όπως διαµορφώνονται το τελευταίο δίµηνο της καραντίνας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους µεταποιητές ώστε να επιµείνουν στη στάση τους να κρατούν την τιµή σε επίπεδα, που οι ίδιοι λένε ότι τους «επιτρέπει» η διεθνής αγορά.
Ειδικότερα, η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα µακράς διαρκείας διαµορφώνει διαφορετικά επίπεδα τιµών µε την αγορά να έχει ήδη αντιδράσει και την τιµή του ντοµατοπολτού από ελληνικά εργοστάσια να διαµορφώνεται στα 750 µε 760 ευρώ ο τόνος τον Απρίλιο, ακολουθώντας την ανοδική πορεία που σηµειώθηκε στις περισσότερες παραγωγούς χώρες.
Την ίδια στιγµή, οι εκτιµήσεις για την παγκόσµια παραγωγή είναι συγκρατηµένες, αφού αν και οι αρχικές προβλέψεις ανέβαζαν τον όγκο στους 39,25 εκατ. τόνους, από τους 37,38 εκατ. του 2019, οι τελευταίες προσεγγίσεις αναµένουν µείωση, λόγω των δύσκολων καιρικών φαινοµένων που εµπόδισαν τις φυτεύσεις.
Στην περίπτωση της Ελλάδας οι εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Συµβουλίου Μεταποίησης Ντοµάτας (WTPC) ανεβάζουν την φετινή παραγωγή κατά 10%, στους 440.000 τόνους, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες στις αρχές των φυτεύσεων κράτησαν πίσω τους παραγωγούς, µε την παραγωγή πιθανότατα να µην µπορέσει να ανταποκριθεί στις αρχικές εκτιµήσεις.
Τα φετινά συµβόλαια για την καλλιέργεια είδαν µια µικρή αύξηση µε τις µεγάλες βιοµηχανίες του χώρου να ανακοινώνουν από νωρίς µια διαφοροποίηση των προσφερόµενων τιµών παραγωγού, ωστόσο πλέον που τα δεδοµένα άλλαξαν, οι καλλιεργητές ευελπιστούν σε µια καλύτερη διαχείριση από τις µεταποιητικές, αναδροµικά. Το µόνο σίγουρο, όπως λένε, είναι ότι από ‘δώ και πέρα στην αγορά διαµορφώνονται νέα δεδοµένα, µε υψηλότερες τιµές.
Για φέτος ο Νοµικός έχει ανακοινώσει κλίµακα τιµών, που φθάνει τα 92 λεπτά το κιλό για τις εισκοµίσεις πρώτης ποιότητας, επιδοτώντας κατά κάποιο τρόπο τους παραγωγούς να κινηθούν πιο µεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυξηµένες τιµές στα συµβόλαια ανακοίνωσε και η θεσσαλική Damavand µε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας. Επίσης ο ΚΥΚΝΟΣ ανακοίνωσε ότι καθιερώνει τη µέθοδο τιµολόγησης µε τιµή ανά µπριξοµονάδα, όπως κάνουν εδώ και τρία χρόνια οι µεταποιητικές της Θεσσαλίας. Έτσι, στα 5 brix η τιµή είναι 16,65 ευρώ ανά µπριξοµονάδα, που αντιστοιχεί σε 83,25 ευρώ ο τόνος.
Άστατες καιρικές συνθήκες στον Ευρωπαϊκό Νότο αλλάζουν τα καλλιεργητικά δεδοµένα
Έντονες βροχοπτώσεις στην Ιβηρική Χερσόνησο και ξηρασία στην Ιταλία έχουν κρατήσει αρκετά πίσω για τα δεδοµένα της εποχής τις φυτεύσεις, σύµφωνα µε τα στοιχεία του του Παγκόσµιου Συµβουλίου Μεταποίησης Ντοµάτας.
Στην Ιταλία, ως το τέλος της περασµένης εβδοµάδας, µόλις το 35% της συνολικής επιφάνειας είχε φυτευτεί στις περιοχές του Βορρά αφού δεν έχουν σηµειωθεί αρκετές βροχοπτώσεις µέχρι στιγµής σχεδόν από τις αρχές του έτους.
Παρόµοια είναι η κατάσταση και στο Νότο µε τις δεξαµενές στην Απουλία να είναι σχεδόν άδειες.
Η συνολική πρόβλεψη για την Ιταλία είναι περίπου 5 εκατοµµύρια τόνοι. Αντιθέτως στην Πορτογαλία, µόλις το 25% της επιφάνειας είχε φυτευτεί στο τέλος της περασµένης εβδοµάδας, κάτι που είναι πολύ λιγότερο από το κανονικό λόγω των βροχών τον Απρίλιο. Και στην Ισπανία όµως η αρχική πρόβλεψη παραγωγής 3,1 εκατ. τόνων ενδέχεται να µην επιτευχθεί, αφού όλο τον Απρίλιο οι βροχοπτώσεις καθυστέρησαν σε τέτοιο βαθµό τις φυτεύσεις, ώστε ορισµένοι παραγωγοί αποφάσισαν να µην φυτέψουν καθόλου µερικές εκτάσεις.
15-05-2020 16:59κακος λυκος
Όταν ξεπουλάει ο πελτές ανεβαίνει και η τιμή της βιομηχανικής ντομάτας = οταν μενει πεφτει ?
Απάντηση