Την ερχόμενη Παρασκευή, ανοίγει το εργοστάσιο του Νομικού στο Δομοκό σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΘΕΣΤΟ, ενώ ακολουθεί από Δευτέρα 3 Αυγούστου η ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ στη Φίλια Καρδίτσας.
Το σύνολο των συνεργαζόμενων με τον συνεταιρισμό εργοστασίων (ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, AGROFARM, DEL MONTE), «ανοίγουν τις πύλες τους σε μια χρονιά η οποία αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά στάνταρ» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Τα διαδικαστικά θέματα της συλλογής, όπως τιμές εργοστασίων, γενικοί όροι διακίνησης του προϊόντος, μεταφορικά, συμβάσεις είναι διαθέσιμα εδώ
Η φετινή χρονιά κύλησε μέχρι στιγμής σχετικά ομαλά και η παραγωγή, αναμένεται να είναι πολύ καλή, τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά. Αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή είναι η οψίμιση της χρονιάς, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει πίεση συλλογής περί τα μέσα Αυγούστου, όπως επίσης και η πιθανότητα απότομης υπερωρίμανσης των πρώιμων και μη ανθεκτικών καρπών, από της επικρατούσες πολύ υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση τυ Συνεταιρισμού.
Σημειώνεται ότι οι γεωπόνοι του ΘΕΣΤΟ θα βρίσκονται καθ’ όλη την περίοδο της συγκομιδής στα χωράφια και τα εργοστάσια, «για να διασφαλίσουν την ορθή συλλογή αλλά και τον έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων από πλευράς των εργοστασίων» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda γίνεται λόγος για μι ευνοϊκή διεθνή συγκυρία στην βιομηχανική ντομάτα. Με τα αποθέµατα ντοµατοπελτέ να έχουν εξαντληθεί και τη ζήτηση αυξηµένη εξαιτίας της πανδηµίας, η φετινή εµπορική σεζόν για τη βιοµηχανική ντοµάτα κινείται σε ένα ευνοϊκό για τους παραγωγούς κλίµα. Ενδεικτική είναι η αγορά του προϊόντος στη γειτονική Ιταλία, η οποία αποκτά µια ανανεωµένη δυναµική, δίνοντας περιθώρια στους καλλιεργητές να διεκδικήσουν υψηλότερες τιµές για το προϊόν τους την ώρα της παράδοσης. Μια συνθήκη, η οποία θα µπορούσε να βρει έδαφος και στη χώρα µας, µε την πλευρά των µεταποιητών να «αξιολογεί» στο τέλος την ποιότητα και τις αποδόσεις των παραγόµενων ποσοτήτων, προκειµένου να προσθέσει κάτι στην τιµή στην πλάστιγγα. Άλλωστε, µε δεδοµένο τις µειωµένες παραγωγές των ανταγωνιστριών χωρών και τη διαχρονική «διάθεση» της βιοµηχανίας να πουσάρει την καλλιέργεια και τους ανθρώπους της, όσο τα εργοστάσια έχουν δυνατότητα να µεταποιήσουν µεγαλύτερες ποσότητες, τόσο θα απευθύνονται στους παραγωγούς για να εξασφαλίσουν πρώτη ύλη, την οποία και θα πληρώσουν.
Στο διεθνές σκηνικό, σύµφωνα µε την έκθεση του ιστοτόπου tomatonews, στην Ιταλία υπάρχουν προτάσεις για συµβόλαια µε τιµή 100 ευρώ ο τόνος για τις στρογγυλές ντοµάτες και 110 ευρώ για τις µακρόστενες. Όπως φαίνεται, οι µεταποιητές άνοιξαν το περιθώριο των συµβολαίων για αύξηση τιµής κοντά στα 6%, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που επέβαλε ο κορωνοϊός, αλλά και για να καλύψουν την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Επ’ αυτού ο γενικός διευθυντής του ΘΕΣΤΟ Αστέριος Σαπουνάς λέει ότι «τώρα που µε τον κορωνοϊό αυξήθηκε η ζήτηση, η διαφορά στις τιµές θα φανεί την επόµενη σεζόν, στα νέα συµβόλαια».
Στην περίπτωση της Ελλάδας οι εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Συµβουλίου Μεταποίησης Ντοµάτας (WTPC) ανεβάζουν τη φετινή παραγωγή κατά 10%, στους 440.000 τόνους, καθώς οι ασταθείς καιρικές συνθήκες δεν προκάλεσαν σηµαντικές ζηµιές. Πάντως από τον ΘΕΣΤΟ οι εκτιµήσεις για τις φετινές εκτάσεις κάνουν λόγο για αύξηση 10%, στα 17.000 στρέµµατα. Όσον αφορά τώρα τις αποδόσεις, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Χρήστος Σουλιώτης αναφέρει ότι «φέτος όλες οι ντοµάτες φυτεύτηκαν λίγο πριν το Πάσχα, µε αποτέλεσµα να είναι λίγες οι όψιµες, που κατά το σύνηθες πληρώνονται και καλύτερα». Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι όσοι έσπειραν τέλη Απριλίου, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και δίνουν στον Νοµικό και τη Ντάµαβαντ, θα βγουν όψιµα και θα πιάσουν υψηλότερη τιµή.