BACK TO
TOP
Βιομηχανική Ντομάτα

Κόντρα μεταποιητών για βιομηχανική ντομάτα καθυστερεί τα τιμολόγια

Άδειες αποθήκες στην εγχώρια βιοµηχανία, αυξηµένη ζήτηση και ενισχυµένη διεθνής τιµή για τον πελτέ ντοµάτας σε συνδυασµό µε τις βλέψεις του κλάδου να αυξήσει κατά τουλάχιστον 10% τους όγκους παραγωγής, διαµορφώνουν µια συγκυρία που θα µπορούσε να ανεβάσει σηµαντικά την τιµή παραγωγού βιοµηχανικής ντοµάτας.

35_pin_11

1
0

Τα παραπάνω θα µπορούσαν να δικαιολογήσουν τη στάση των µεγάλων εργοστασίων µεταποίησης βιοµηχανικής ντοµάτας, που παρά την καθυστέρηση δύο µηνών, ακόµα δεν έχουν ανακοινώσει τα τιµολόγια παραλαβής. ∆ηλαδή θα µπορούσε να δει κανείς εδώ µια παθητική τακτική συγκράτησης των τιµών όσο οι παραγωγοί και οι συνεταιρισµοί ξεκινούν τις προετοιµασίες φύτευσης, αφού ο καιρός περνάει, έχοντας ακούσει µόνο φήµες, υποσχέσεις και ανεπίσηµες δεσµεύσεις από τη βιοµηχανία για κάτι καλύτερο σε επίπεδο τιµών τη νέα σεζόν.

Το µόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο ανταγωνισµός ανάµεσα στα εργοστάσια έχει κλιµακωθεί σηµαντικά τον τελευταίο χρόνο και µε τις διαθέσιµες ποσότητες πρώτης ύλης περιορισµένες, οι βλέψεις για αύξηση της παραγωγής θα εξαρτηθούν από το πόσο διατεθειµένες είναι οι βιοµηχανίες να κινηθούν στην αγορά µε ελκυστικά τιµολόγια για τους παραγωγούς.  Πάντως οι εκτιµήσεις για το 2021 κάνουν λόγο για µια µικρή αύξηση των στρεµµάτων που θα καλλιεργηθούν µε βιοµηχανική ντοµάτα για τον σκοπό αυτό κοντά περίπου στο 10%, κάτι που µεταφράζεται σε ενίσχυση του συνολικού όγκου παραγωγής που θα έχουν διαθέσιµο οι βιοµηχανίες και θα προσεγγίσει περί τους 460.000 τόνους.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ακούγεται είναι ότι οι τιµές θα είναι ενισχυµένες στον βασικό όγκο παραγωγής, ενώ σε καλύτερα επίπεδα θα κινηθούν και οι ποσότητες που θα παραδούν µε πριµ πρωιµότητας και οψιµότητας, κάτι που µένει να επιβεβαιωθεί όταν ανακοινωθούν οι τιµές. Μια ανακοίνωση που αναµενόταν την προηγούµενη εβδοµάδα και τελικά µετατίθεται για την ερχόµενη… «και αν».

Όπως σηµειώθηκε, οι παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραµµατισµό και τις παραγγελίες για τα φυτάρια και από τις ανεπίσηµες συζητήσεις προκύπτει ότι οι βασικοί παίκτες της αγοράς θα αναζητήσουν αυξηµένες ποσότητες και είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω, δίνοντας µάλιστα καλά κίνητρα σε όσους επιλέξουν να παραδώσουν στα δύο άκρα της περιόδου.

Εκεί που εστιάζουν οι περισσότεροι, είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουν Νοµικός και Damavand που από πέρυσι φαίνεται ότι προσπαθούν αµφότερες να κερδίσουν τους συστηµατικούς παραγωγούς. Άλλωστε πρόκειται για µια απαιτητική καλλιέργεια, τα έξοδα της οποίας προσεγγίζουν τα 650 ευρώ το στρέµµα. Η ανάγκη για βελτίωση των αποδόσεων, αλλά και της ποιότητας των παραδόσεων, δεν αφήνει περιθώρια στις µεταποιητικές βιοµηχανίες παρά να αυξήσουν την τιµή µαζί µε τις απαιτήσεις τους. Αυτό που ακούγεται είναι ότι και οι δύο θα δώσουν έµφαση στις όψιµες παραλαβές, µε την Damavand να δηλώνει διατεθειµένη να πληρώσει και ένα πριµ ποιότητας σε όλα τα στάδια παραλαβής.

Για τον λόγο αυτό, οι παραγωγοί του κάµπου αναµένουν πως η παρουσία της Damavand στη λιανική µέσω της συνεργασίας της µε τη Minerva που ανακοινώθηκε προς τα τέλη του 2020, δεν µπορεί παρά να ενισχύσει περαιτέρω τον ανταγωνισµό µεταξύ των δύο βιοµηχανιών. Άλλωστε, επιδίωξη της εταιρείας είναι να παραλάβει µεγαλύτερο τονάζ, µε την αύξηση των φυτεύσεων από την πλευρά των παραγωγών να µην καλύπτει τις φετινές ανάγκες της αγοράς.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία