BACK TO
TOP
Βιομηχανική Ντομάτα

Με Χωριό και Γκρέκα επανέρχεται δυναμικά η βιομηχανική ντομάτα

Ενδιαφέρουσα πορεία δείχνει να ακολουθεί τον τελευταίο χρόνο η καλλιέργεια της βιοµηχανικής ντοµάτας στη χώρα µας, εξέλιξη η οποία εδράζεται στη µείωση των παγκόσµιων αποθεµάτων ντοµατοπολτού (ευνοήθηκε η κατανάλωση λόγω Covid), στην καλύτερη οργάνωση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και στις µεγάλες ανακατατάξεις που συντελούνται στη δοµή της εγχώριας ντοµατοβιοµηχανίας.

322852_256785097731067_1061801038_o

4
1

Η δυναµική είσοδος του fund DECA, όπου συµµετέχει ο ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος, στον κλάδο σε συνδυασµό µε την εξαγορά της Damavand αρχικά και της Ελαΐς (Pummaro), όπως όλα δείχνουν το τελευταίο διάστηµα, δηµιουργεί νέα δεδοµένα, ενισχύοντας προς το παρόν τη ζήτηση προς όφελος του παραγωγού. Σηµειωτέον ότι η Damavand έχει ήδη λανσάρει στην αγορά τα δικά της προϊόντα ντοµάτας µε την ετικέτα «Χωριό» που ανήκει στην… ευρύτερη οικογένεια, κοµµάτι της οποίας είναι και η Μινέρβα.  Την ίδια στιγµή, η βιοµηχανία ΝΟΜΙΚΟΣ από τη χονδρική και τις µεγάλες συσκευασίες έχει επιλέξει να περάσει µετά τις τελευταίες επενδύσεις και στο τελικό προϊόν, δίδοντας πρόσθετη υπεραξία σ’ αυτό. Τέλος δυναµικό ξεκίνηµα δείχνει να έχει κάνει η ΚΟΡΕ µε τα προϊόντα ΓΚΡΕΚΑ, µετά την εξαγορά των βιοµηχανικών εγκαταστάσεων της πάλαι ποτέ περήφανης Οµοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισµών Θεσσαλονίκης.

Ενδιαφέρον έχει πάντως να δει κανείς πώς µεταφράζονται όλες αυτές οι κινήσεις στη σχέση της βιοµηχανίας µε τον παραγωγό και κατά πόσο ο νέος ανταγωνισµός προσφέρει περισσότερες και καλύτερες επιλογές στον καταναλωτή. Η εξέλιξη των πραγµάτων τη χρονιά που πέρασε δείχνει σηµάδια που ωφελούν τον παραγωγό. Παρά τις καλές αποδόσεις που κατέγραψε η καλλιέργεια βιοµηχανικής ντοµάτας, καθώς δεν επλήγη αυτήν τη φορά από τα καιρικά φαινόµενα, οι βιοµηχανίες έδειξαν να τιµούν και µε το παραπάνω τα συµβόλαιά τους µε τους παραγωγούς και να απορροφούν σε καλές τιµές το σύνολο της παραγωγής.  Το θέµα είναι αν η καλή συνεργασία της περασµένης χρονιάς θα συνεχιστεί και φέτος. Είναι αλήθεια ότι φέτος το ενδιαφέρον των καλλιεργητών είναι µεγαλύτερο. Το πώς θα αντιµετωπίσει αυτό το ενδιαφέρον η βιοµηχανία δεν είναι ακόµα σαφές. Ήδη οι προτάσεις για τα νέα συµβόλαια έχουν καθυστερήσει κι αυτό δεν αρέσει, όπως είναι φυσικό, στους παραγωγούς. Οι επόµενες κινήσεις πάντως αναµένονται µε ενδιαφέρον.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-02-2021 12:56Δημητρης Σταματοπουλος

Με 65 € ο τονος θα κητατε προς Τουρκία

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία