Η ολοκλήρωση της συγκομιδής κατέδειξε αποκαρδιωτικά στοιχεία, καθώς οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν χαμηλότερες, μεσοσταθμικά, κατά 47%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ σε κάποια χωράφια δεν ξεπέρασαν τους 1,5 τόνους το στρέμμα, όταν παραδοσιακά οι αποδόσεις τους έπιαναν από 5 τόνους το στρέμμα και πάνω.
Τα αίτια για την κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων, όπως δηλώνουν οι παραγωγοί, σχετίζονται με την αργοπορία στη σπορά των χωραφιών, λόγω της αναβλητικότητας της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ να προσδιορίσει το τιμολόγιο που θα ίσχυε, στο ό,τι δεν τους προμήθευσε με κατάλληλα σκευάσματα φυτοπροστασίας και εν τέλει επειδή και πάλι με ευθύνη της βιομηχανίας καθυστέρησε κι η εξαγωγή των τεύτλων με συνέπεια να μειωθεί και ο ζαχαρικός τίτλος.
Στήριξη από το De Minimis ή τα ΠΣΕΑ ζητούν οι τευτλοπαραγωγοί
Τα ζητήματα αυτά εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας την περασμένη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο Πλατύ Ημαθίας και συμφωνήθηκε να ζητηθεί από το υπουργείο να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθεί το εισόδημά τους, είτε μέσω των De Minimis, είτε μέσω των ΠΣΕΑ.
Όπως, μάλιστα, ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο τη συντριπτική πλειονότητα των περίπου 2.000 συναδέλφων του, που καλλιέργησαν τα σχεδόν 13.000 στρέμματα τεύτλων της φετινής περιόδου. Ο ίδιος μας ανέφερε πως το αίτημα θα σταλεί εγγράφως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ θα επιχειρηθεί και συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη.
Στις 27 Δεκεμβρίου θα ανοίξει τα χαρτιά της ΕΒΖ για τις πληρωμές της σοδειάς του 2018
Αναφορικά με την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών για τη σοδειά που παρέδωσαν στην ΕΒΖ για την καμπάνια του 2018, ο κ. Πίππας επισήμανε πως στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η διοίκηση της βιομηχανίας και ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι να προσδιοριστεί το πότε θα γίνει η πληρωμή των περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, της αξίας της πρώτης ύλης.
Ο προβληματισμός και η ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών, πάντως, δεν λείπει και φέτος, ως προς το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν και με τις τελευταίες διαρροές ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει τα ηνία της βιομηχανίας, εκφράζεται η ελπίδα πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
Αχτίδα αισιοδοξίας από τις διαρροές για ενεργοποίηση της Πειραιώς
Βάσει των σχετικών πληροφοριών, μετά την απόρριψη και της νέας πρότασης του Innovation Brain από την πιστώτρια τράπεζα, για την οποία σας είχε ενημερώσει το Agronews, η Τράπεζα Πειραιώς παίρνει στα χέρια της την υπόθεση της σωτηρίας της ΕΒΖ.
Το πλάνο προβλέπει την αξιοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα και των άρθρων 106 β και δ, για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) και την ένταξη του ενεργητικού της ΕΒΖ όπως είναι τα εργοστάσια ζάχαρης, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα ακίνητα, οι μετοχές των θυγατρικών, το ενεχυριασμένο απόθεμα, οι διοικητικές άδειες, όπως και τα εμπορικά σήματα. Με βάση το σχέδιο η Τράπεζα Πειραιώς ανακτά την πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας, ενώ δεν θα μεταβιβαστούν οι υποχρεώσεις της. Προβλέπεται, επίσης, η έναρξη παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα το 2020 μέσω της μονάδας στο Πλατύ.
Τροπολογία διευθέτησης του καθεστώτος των εργαζομένων ανοίγει το δρόμο της εξυγίανσης
Η κατάθεση αίτησης στο άρθρο 106 β και δ, προβλέπεται το Δεκέμβριο του 2018 και στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2019 αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας. Για το προσωπικό της επιχείρησης με τροπολογία που κατέβασε η κυβέρνηση, προβλέπονται μετατάξεις σε κρατικές υπηρεσίες για περίπου 120 άτομα και την πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων των σχεδόν 100 ατόμων που είναι άνω των 56 ετών και θέλουν έως 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
Μέσα από τις κινήσεις αυτές η Τράπεζα Πειραιώς θα επιδιώξει την εύρεση αγοραστή, καθώς είναι ο μόνος τρόπος οι πιστωτές να πάρουν πίσω ένα μέρος των χρημάτων που έδωσαν από την ΕΒΖ. Η προοπτική πτώχευσης της εταιρείας δεν εξυπηρετεί κανέναν πιστωτή, δεδομένου ότι θα χαθεί κάθε ελπίδα είσπραξης των οφειλών από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.