BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Κατάληψη της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, πληρωμές υπόσχεται η διοίκηση

«Μπλόκο» στη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών της ΕΒΖ, με κατάληψη, επ’ αόριστον, των κεντρικών γραφείων της ζαχαροβιομηχανίας στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, «έστησαν» από το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου αγανακτισμένοι τευτλοπαραγωγοί, από σχεδόν όλα τα καλλιεργητικά κέντρα της χώρας, σε μια ύστατη προσπάθεια να στρέψουν την προσοχή των ιθυνόντων και στο επαναλαμβανόμενο δικό τους δράμα.

ebz_0

Λεωνίδας Λιάμης

22
0

Απλήρωτοι, για μια ακόμη χρονιά, παρότι οι συμβάσεις προέβλεπαν πως θα έχουν εξοφληθεί το αργότερο στο τέλος Δεκεμβρίου και ήδη έχει διανυθεί το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως εγκαταλειμμένοι στο «σκοτάδι» της άγνοιας για το τί θα γίνει εν τέλει με τη βιομηχανία και την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα, τη στιγμή που απομένει λιγότερο από ένας μήνας πριν την έναρξη της σποράς, ενεργοποίησαν το έσχατο μέσο πίεση που τους έχει απομείνει.

«Θα κατασκηνώσουμε εδώ, με εκ περιτροπής ομάδες περιφρούρησης για όσο χρειαστεί, μέχρι να πάρουμε καθαρές απαντήσεις στα θέματα που μας καίνε, διότι βλέπουμε ότι με κινήσεις όπως η διασφάλιση των εργαζόμενων, σιγά – σιγά άρχισαν να τακτοποιούν εκκρεμότητες, εκτός από αυτές που αφορούν σε εμάς τους παραγωγούς», τόνισε στο Agronews ο παραγωγός Γιάννης Σαμαράς μέλος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας κι ένας εκ των περίπου 40 αγροτών που πρωτοστατούν στην κατάληψη.

Απάντηση της ΕΒΖ

 Εν τω μεταξύ η Διοίκηση της ΕΒΖ με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους παραγωγούς τεύτλων, προς τους οποίους υπάρχουν οφειλές για την παραγωγική περίοδο του 2017-2018, ότι  βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας προκειμένου να υπάρξει άμεσα ολοσχερής εξόφλησή τους και μεταφέρει τη ρητή διαβεβαίωση ότι τόσο η ενίσχυση για τη συνδεδεμένη καλλιέργεια όσο και οι απαιτήσεις για την παραγωγή των τεύτλων είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Στα 2,3 εκατ. ευρώ τα οφειλόμενα για τα οποία θα πληρώσουν ΦΠΑ

Όπως μας εξήγησε η οικονομική εκκρεμότητα της ζαχαροβιομηχανίας προς του περίπου 600 τευτλοπαραγωγούς που καλλιέργησαν τεύτλα το 2018, είναι της τάξης των περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχουν ακόμη 600 χιλ. ευρώ από την αξία των ασυγκόμιστων τεύτλων του Έβρου της καμπάνιας του 2017, τα οποία τιμολογήθηκαν φέτος και πρέπει να εξοφληθούν και αυτά.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο, διότι με την τιμολόγηση της παραγωγής, φετινής και των ασυγκόμιστων, φαίνεται πως έχουμε πληρωθεί και ως εκ τούτου μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρώσουμε το ΦΠΑ, για χρήματα που δεν έχουμε πάρει», εξήγησε με αγανάκτηση ο κ. Σαμαράς. Πρόσθεσε μάλιστα, πως η τελευταία ενημέρωση που υπήρξε από κάποια επίσημα χείλη, ήταν την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα βιομηχανίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος «μας είπε πως μόλις κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης στο δικαστήριο, τότε θα είμαι έτοιμος να σας πω πότε θα πληρωθείτε».

Πάει για τρίτο δεκαήμερο Ιανουαρίου το σχέδιο εξυγίανσης στο 106Β

Το ανησυχητικό για τους παραγωγούς, όμως, είναι ότι το αρχικό πλάνο ήταν ότι η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης, στο πλαίσιο του άρθρου 106 Β, του πτωχευτικού κώδικα, θα γινόταν στις 3 Ιανουαρίου. Ημερομηνία που πέρασε χωρίς να συντελεστεί η συγκεκριμένη ενέργεια, παρά μόνο υπήρξαν κάποιες προφορικές εκτιμήσεις πως αυτό θα συμβεί στις επόμενες 15-20 ημέρες και πως αν δεν βρεθεί επενδυτής, θα το καταθέσει η πιστώτρια τράπεζα.

«Διαβάζουμε κι εμείς για εταιρείες ειδικού σκοπού και σενάρια για σπάσιμο της εταιρείας σε τρία κομμάτια, αλλά επισήμως δεν γνωρίζουμε τίποτε. Για το λόγο αυτό ήρθαμε εδώ, να πιέσουμε να βάλουμε το τρένο στις ράγες και να δούμε τι θα γίνει με την εταιρεία και αν θα συνεχιστεί ή όχι η καλλιέργεια. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Υπάρχει το πρασίνισμα που προϋποθέτει, για τους παραγωγούς με πάνω από 150 στρέμματα, να υπάρχουν τρεις καλλιέργειες. Χάσαμε παλαιότερα τον καπνό και την τομάτα, αν χάσουμε και το τεύτλο τι θα καλλιεργούμε; Θα χαθούν και επιδοτήσεις», είπε ο έμπειρος παραγωγός.

Τί θα γίνει ο εξοπλισμός

Επιτακτική την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σχετικά με τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας, κατά τον κ. Σαμαρά, καθιστά ένας ακόμη λόγος. Και αυτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός που έχουν προμηθευτεί οι παραγωγοί είναι απολύτως εξειδικευμένος και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα προϊόντα. «Αυτός ο κόσμος έχει επενδύσει χρήματα στα συγκεκριμένα μηχανήματα και έχουν πάρει δάνεια, τι θα τα κάνει τώρα; Πώς θα πληρωθούν αυτά τα δάνεια; Δεν πρέπει να υπάρξει μια αποζημίωση αν επιλέξουν να σταματήσουν την καλλιέργεια;» τόνισε ο συνομιλητής μας και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Να τρέξει η πληρωμή της συνδεδεμένης

Μέσω της κατάληψης οι τευτλοπαραγωγοί επιδιώκουν να πιέσουν το ΥπΑΑΤ να τρέξει και τις διαδικασίες για την άμεση πληρωμή της συνδεδεμένης, αφού η συγκομιδή των τεύτλων ολοκληρώθηκε από το τέλος Νοεμβρίου και η ΕΒΖ έχει ήδη στείλει εδώ και περίπου ένα μήνα τη λίστα των δικαιούχων. «Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά η φετινή και τα χρήματα, αυτά τα 73 ευρώ το στρέμμα, οι παραγωγοί τα έχουμε μεγάλη ανάγκη», σημειώνει ο κ. Σαμαράς. Συμπληρώνει δε, πως το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει επίσης και τη δυνατότητα να ενισχύσει τους παραγωγούς της σεζόν του 2018 είτε μέσω του De minimis, είτε μέσω των ΠΣΕΑ, διότι «λόγω του ό,τι η βιομηχανία αφενός δεν μας παρείχε σκευάσματα φυτοπροστασίας και αφετέρου καθυστέρησε σημαντικά να ξεκινήσει την καμπάνια, οι καλλιέργειες δεν είχαν σωστή φροντίδα και το προϊόν υπέστη ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση, με συνέπεια η στρεμματική απόδοση να είναι κατά 40% χαμηλότερη από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας».

Το σχέδιο εξυγίανσης

Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν υπάρξει, ως προς το σχέδιο εξυγίανσης, αυτό φέρεται να προβλέπει τη σύσταση από την πιστώτρια τράπεζα τριών Εταιρειών Ειδικού Σκοπού (SPV). Στην πρώτη, θα περάσουν οι θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, στη δεύτερη, τα βιομηχανικά ακίνητά της στην Ελλάδα και στην 3η τα περιουσιακά στοιχεία της τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για real estate. Ως αντάλλαγμα, η Πειραιώς θα προβεί σε μερική διαγραφή απαιτήσεων που έχει από την ΕΒΖ –κατά μια εκδοχή 100 εκατ. ευρώ – και το υπόλοιπο ποσό της απαίτησης θα επιμεριστεί στις υπό σύσταση εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα επιχειρηθεί να πωληθούν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προτείνει να υπαχθεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού κάτω από την οποία θα περάσουν οι δύο σερβικές θυγατρικές και η βιομηχανική μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας, προκειμένου σε ένα βαθμό να διασφαλιστεί η παραγωγή ζάχαρηςκαι στην Ελλάδα. Με την πρόταση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, φέρεται να συμφωνεί και η διοίκηση των θυγατρικών της Σερβίας.

Η απουσία στρατηγικού επενδυτή αποτελεί και τη βασικότερη δυσκολία του σχεδίου εξυγίανσης και εδώ ίσως χρειαστεί η πιστώτρια τράπεζα να αναλάβει να χρηματοδοτήσει την καλλιέργεια τη φετινή χρονιά, καθώς ως γνωστόν ένα περιουσιακό στοιχείο εν λειτουργία έχει άλλη αξία από ένα ανενεργό.

Όσον αφορά στην παράμετρο των εργαζομένων, μετά τις τροπολογίες που πέρασε η κυβέρνηση για τη διασφάλισή τους, οι τελευταίοι αναμένουν να ενεργοποιηθούν τα σχετικά μέτρα για να τα αξιοποιήσουν.

Στα ύψη οι οφειλές προς την τράπεζα και τρίτους

Να σημειωθεί πως οι οφειλές της ΕΒΖ, με βάση στοιχεία Ιουνίου του 2018, προς την Tράπεζα Πειραιώς ανέρχονταν σε 174,4 εκατ. ευρώ, στα 30 εκατ. ευρώ προς την PQH, στα 13,8 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, στα 9,4 εκατ. ευρώ προς την Crvenka - Fabrika Secera, στα 6 εκατ. ευρώ προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, στα 2,3 εκατ. ευρώ προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ, στα 2 εκατ. ευρώ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο 1,5 προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ  κ.ο.κ. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία